info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
28. 2. 2008

Zbor arhitektov za podporo ZAPS

Matevž Čelik
Zbornica za arhitekturo in prostor, ki ji grozi ukinitev sedanje vloge, odhod nezadovoljnega članstva in morebiten razpad, organizira zbor članov. Z resolucijo, ki bi jo sprejel zbor naj bi skušali vplivati na sprejem Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti. Zbor je sklican 10.3.2008 ob 17.00 v Cankarjevem domu.

Vodstvo zbornice, ki se je odločilo sklicati zbor, je nezadovljno z vladnim predlogom Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti. Predlog zakona je v medresorskem uskljevanju vlade izgubil nekaj členov, ki so bili po mnenju ZAPS bistvenega pomena. ZAPS sumi, da so njihove člene iz predloga izrinili interesi Gospodarske zbornice.

Najbolj problematični v novem vladnem predlogu so za ZAPS členi, ki opredeljujejo prostovoljno članstvo in prenašajo javna pooblastila na pristojno ministrstvo. Z novim zakonom je dovoljeno tudi ustanavljanje novih zbornic. S predlogom zakona bi tako ZAPS izgubila oba vira dohodkov, ki sta ji bila do zdaj dodeljena z zakonom: obvezne članarine od katerih je bila odvisna licenca članstva in ekskluzivno pristojnost za izvajanje obveznih javnih natečajev. Še dodaten vir dohodka bi zbornica izgubila s prenosom izvajanja strokovnih izpitov na Ministrstvo.

ZAPS ob sklicu zbora ponovno poudarja, da si prizadeva za približevanje pogojev za delo projektantov evropskim standardom. Skoraj v isti sapi pa ZAPS v vabilu na zbor sporoča, da "je delovanje slovenskega trga v primerjavi z razvitimi državami povsem neprimerljivo."

Že prvotni predlog zakona, ki je nastal v sodelovanju z zbornico, pa vsebuje tudi "Prikaz ureditve v drugih pravnih sistemih in prilagojenosti predlagane ureditve pravu Evropske unije". V njem pisci primerljive evropske standarde iščejo v Avstriji, Nemčiji in Franciji. Zakaj bi bile prav te države najboljši zgled, v besedilu ni obrazloženo. Vsekakor pa v prikazu ne najdemo držav, Nizozemske, Finske ali Velike Britanije, v katerih je sodobna evropska arhitektura med najbolj kakovostnimi, naprednimi in inovativnimi. Prav v teh državah pa je strokovna organiziranost prostovoljna. Prostovoljci v finski SAFA, britanski RIBA ali nizozemski BNA pa so ponosni, da se lahko včlanijo v svoje strokovne organizacije, ki so najuglednejše v Evropi. "Evropski standardi" torej niso nekaj poenotenega. Trda in omejujoča avstrijsko-nemška organiziranost zbornice, za kakršno si prizadeva ZAPS, je nekaj popolnoma drugega kot severnjaška, ohlapna in odprta. Kakšni so vplivi na kakovost arhitekture je mogoče preveriti na podlagi rezultatov v prostoru.

Med pripravo zakona je vodstvo ZAPS zagovarjalo rešitve, s katerimi bi na različne načine omejili ustanavljanje podjetij in svobodno trgovanje s projektantskimi storitvami, otežili dostop do licenc, delu projektantov odvzeli že pridobljena pooblastila pri načrtovanju grajenega prostora in si zagotovili pravico od članov zahtevati, da se stalno izobražujejo na zborničnih seminarjih. Vse člane Zbornice za arhitekturo in prostor zdaj 10. marca vabijo v Cankarjev dom, da bi prav takšen zakonski predlog podprli.


Več:
>>Bo ZAPS razpadla ali se povezala?
TrajekT 25. 2. 2008
>>Nov zakon: članstvo v zbornici neobvezno
TrajekT 22. 2. 2008
>>Kulturniki ne dobijo naziva arhitekt
TrajekT 22. 2. 2008
>>Nova pooblastila novim zbornicam
TrajekT 21. 2. 2008
>>Monopolni ZAPS nas tolče po žepu
TrajekT 1. 2. 2008
>>Bo ZAID spremenil licenčna pooblastila?
TrajekT 12. 1. 2008
>>Zakon za arhitekte
TrajekT 30.01.2007

>>Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (*.doc)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Hm, 29.2. 2008, 10:25

Vodstvo bo šlo, se zamenjalo, člani pa lahko ostanejo brez svojega potencialnega strok. centra za vselej, če se z ZAID kaj ne premakne... hm, hm.

Anonimnez
Brez naslova, 29.2. 2008, 11:15

Mitingaštvo po vzoru balkanskih držav: namesto za sklic legitimne skuščine iščejo g. Pust in UO podporo med "ljudstvom"; sklica skuščine pa se izogibajo, saj se bojijo, da bi jih razrešili; zbor za kaj takega pa nima kompetenc!

A.J.
Brez naslova, 29.2. 2008, 15:24

Da bi šla poslušat vodstvo ZAPS v Cankarja, kako bodo jamrali in se pridušali? Potem ko so skozi vse obdobje nastajanja ZAID-a tako vehementno odrivali vse malce drugače misleče, so pač padli v jamo, ki so jo kopali lastnemu članstvu.. vsaj umaknejo naj se in priznajo, da niso sposobni. Če bi bili, bi zaznali, kaj se pripravlja in jih Vlada ne bi takole postavila na suho... Upam, da se bo iz trega pogorišča rodilo kako novo, zdravo cehovsko združenje.

Gorazd
Brez naslova, 29.2. 2008, 20:49

Ja, zdaj je dobra priložnost, da se končno vodstvo zbornice posipa s pepelom svojih žrtev (oz. njihovega članstva, ki ga že dolgo uničuje) in prizna, da so do konca nesposobni in neustrezni za položaj, ki so si ga izborili s klavrno 10 % udeležbo na volitvah in da so oni tisti, ki so krivi za nastalo situacijo? Zanimiv bi bil podatek, koliko od teh 10 % članov, ki je šlo na volitve, je sploh glasovalo za predsednika in koliko je dejansko res dobil glasov - po mojih ocenah ga niti pol članov, ki so šli na volitve, ni volilo, ampak so ti volili le svoje predstavnike v skupščino.

Poleg tega, da je zbornico zašil sam MOP in ji tako obrnil hrbet, se od lastne zbornice distancira tudi večina njegovega članstva. Torej? Je ta zbornica še legitimna in čigave interese sploh zastopa? Dejstvo je, da je vodstvo v svojih letih vladavine skrbelo le za lastno promocijo in da za članstvo nikoli ničesar koristnega niso storili. Pust je mirno po tem, ko je že vedel, kaj se bo prejšnji petek zgodilo na Vladi, odpotoval v Turčijo na zbornične stroške in tam preživel družaben vikend, ne da bi pomislil na to, da se njegova barka z več kot 1000 potniki silovito potaplja.

V nastali situaciji iskanje podpore z mitingom resnice v Cankarjevem domu predstavlja le še skrajno arogantno dejanje tega vodstva. Upam samo, da se bodo na zboru našli kolegi, ki jim bodo povedali, kar jim gre. Morda bo med njimi tudi kakšen tak, ki bi sicer v normalnih razmerah bil član zbornice, pa ni bil, ker ni mogel prenašati klime, ki jo je ustvarjalo vodstvo zbornice in jo še vedno ustvarja.

Apeliram na vodstvo, da resno razmisli o tem, ali so sposobni rešiti nastalo situacijo. Predlagam, da priznajo svoje napake, lastno nesposobnost in odstopijo s svojega položaja ter nehajo motovilit naokoli in delat še večjo škodo, kot so jo že naredili. Članstvo te situacije zagotovo ne bo več dolgo prenašalo. Vodstvo pa lahko pogleda v zgodovino ne dolgo nazaj in ugotovi, kaj je pomenil za bližnjo prihodnost meeting resnice naših bratov v Cankarjevem domu slabi dve desetletji nazaj.


andraž
Brez naslova, 29.2. 2008, 23:56

Gorazd popolnoma se pridružujem tvojemu mnenju.

matic
volitve, 1.3. 2008, 14:37

Gorazd, očitno ne razumeš principa volitev. Vsak, ki ima pravico glasovanja lahko to pravico izkoristi ali pa ne. Če je ne izkoristi to pomeni da - zavestno - prepusti odločanje drugim, ki volijo. In dokler ni določenega kvoruma (minimalen % ljudi, ki izkoristijo volilno pravico, da so volilni rezultat drži) je dovolj en sam glas, da volitve veljajo, so legalne in legitimne. Če 90% ljudi ni volilo, jim je torej očitno vseeno, kaj se dogaja z ZAPS. In je to njihov problem, ne pa od izvoljenega vodstva.

Poleg tega ima vsak član pravico kandidirati za položaj v ZAPS. Kdor misli, da bi lahko bolje vodil stvari, naj preprosto zbere dovolj podpore, pa bo problem rešen. Najlažje pa je seveda kritizirati in težiti po forumih.


Anonimnez
Brez naslova, 1.3. 2008, 15:11

Matic! vedi da je le skupščina legitimen organ, zbor pa je le mitingaštvo! uo se boji sklica skupščine in išče formalno pravne vzroke, da je ne bi sklical, ker se boji odstavitve (prej natečaji, zdaj zakon o dejavnosti, jutri morda $).

Gorazd
za matica, 1.3. 2008, 18:14

Ne podcenjuj tega foruma in ne bodi pokroviteljski, morda sem med tistimi, ki je bil član skupščine, pa mi je zato povsem jasno, da se pod sedanjim nesposobnim vodstvom ne da v dobro stroke in članstva narediti čisto ničesar, ker na zbornici prevladujejo zgolj osebni interesi vodstvenega kadra. Prej sem se oglasil samo zato, da bi morda koga, ki ga je ignorantsko vodstvo spravilo tako daleč, da se noče več poistovetiti z zbornico, prepričal, da je napočil čas množične aktivacije na volitvah. Saj veš, kako je srbski meeting pomenil množično pritegnitev volivcev in konec terorja ter nastanek nove države...

Da ne bo pomote, teror se zganja nad kulturniki, teror se zganja nad arhitekti, ki niso člani zbornice (razen nad tistimi res redkimi, ki jim je vodstvo na podlagi njihovega ZAID hotelo podeliti izjemno pravico do pridobitve licence), nad prostorskimi planerji, nad krajinskimi arhitekti, nad našimi kolegi, ki so zaposleni v državnih in občinskih službah... Da raje poenostavim, teror se zganja praktično nad vsemi, ki presegajo kratko pamet vodstva.


Matevž Čelik
bonitete, 1.3. 2008, 22:05

Ta zakon že od prve verzije skuša uveljaviti razne načine za zatiranje kreativnosti, onemogočanje raznolikih in inovativnih arhitekturnih praks in oteževanje začetka poklicne poti mlajšim generacijam arhitektov. Ob tem se pojavlja cel kup napačnih informacij, ki so očitno vplivale tudi na zakon. Berem anonimneže, ki trdijo, da samozaposleni v kulturi poslujemo praktično brez stroškov, da nam ni treba skrbeti za plače, da imamo bonitete pri obračunu stroškov. Zato informacija iz prve roke, od kulturnika: Pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, se pravi prispevki za PIZ in ZZ, niso priznani kot stroški. Bi bilo lepo, če bi bili, pa niso. Biti samozaposlen v kulturi danes ni popolnomo nič drugače kot biti s.p. Omejitev licence za kulturnike me osebno sicer ne bo prizadela, bo pa po moji oceni imela posledice za vse mlajše, ko bodo v bodoče pričenjali samostojno poklicno kariero. Na začetku pri zagonu lastne prakse lahko davčne olajšave ali oprostitev prispevkov zelo pomagajo. Zakon na splošno ogroža razvoj mladih arhitekturnih praks. Stvari se zapirajo, omejujejo in otežujejo, kar se bo v prihodnosti pokazalo kot slabo za napredek in rast kakovostne arhitekture.

V enem od sporočil za javnost ob odstopu natečajne komisjie nas je vodstvo ZAPS, ki je usklajevalo ZAID in bilo dobro seznanjeno z določili v zakonu, obvestilo, da bomo svoje pripombe na zakon lahko poslali v parlament. ZAPS se torej o zakonu sploh ni nameravala pogovoriti z nami, člani. Velika napaka. Zdaj v parlament lahko pošljemo vsak svoje pripombe. V ponedeljkih ob 17.00 je za številne še delavnik, ker morajo pokriti stroške. Tako na zbor ne bodo mogli priti.


Anonimnez
Brez naslova, 2.3. 2008, 00:28

Ja če je s.p.=kulturnik potem pa res ni problema za mlade biroje, zakaj pa ne morejo biti samostojni podjetniki?

Anonimnez
Brez naslova, 3.3. 2008, 12:53

s.p-ji se bodo ukinili. To je spet en slovenski izum, ki ni v skladu z EU.

boris
zbor-meeting, 6.3. 2008, 09:36

Jaz vam svetujem, da se ponedeljkovega zbora udeležite in vodstvu ZAPS-a poveste kar jim gre. Da se bodo posipali s pepelom, pa je iluzorno.Tega ne pričakujete. Sem za prosto izbiro in prostovoljno članstvo ter da se ta monopol in osebno okoriščanje že enkrat konča.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Bo ZAPS razpadla ali se povezala?
TrajekT 25. 2. 2008
Nov zakon: članstvo v zbornici neobvezno
TrajekT 22. 2. 2008
Kulturniki ne dobijo naziva arhitekt
TrajekT 22. 2. 2008
Nova pooblastila novim zbornicam
TrajekT 21. 2. 2008
Monopolni ZAPS nas tolče po žepu
TrajekT 1. 2. 2008
Bo ZAID spremenil licenčna pooblastila?
TrajekT 12. 1. 2008
Zakon za arhitekte
TrajekT 30.01.2007

Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (*.doc)
na vrh