info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
5. 3. 2008

Radikalna rešitev za akademijo v Sarajevu

Matevž Čelik
Na natečaju za akademijo scenskih umetnost v Sarajevu je zmagala newyorška arhitekturna pisarna Archipelagos, katere del je tudi ljubljanska arhitektka Manca Ahlin, vodi pa jo arhitekt Jonus Ademović, po rodu iz Mostarja. Manca Ahlin je sodelovala tudi s pisarno Scapelab, ki je leta 2005 v prvem krogu predlagala eno od zmagovalnih rešitev za umetnostne akademije v Ljubljani, v zaključku pa njihova radikalnejša in sodobnejša rešitev v Ljubljani ni bila prepoznana kot najboljša.

Akademija scenskih umetnosti je skupaj z Galerijo sodobne umetnosti, ki jo načrtuje Renzo Piano, eden ključnih projektov v povojni prenovi Sarajeva. Njeni prostori bodo v bodoče gostili tudi ugledni sarajevski filmski festival. Novico o zmagovalnem projektu so objavili mediji po vsem svetu.

Osemnadstropna stavba s 6.000 m2 uporabnih površin bo stala v središču mesta, na Skenderiji, zgradili pa naj bi jo do leta 2010. Akademija je zasnovana kot izobraževalna ustanova, katere del bo tudi gledališče, namenjeno javnim predstavam. Sarajevska akademija scenskih umetnosti je ena bolj uglednih tovrstnih ustanov na balkanskem polotoku in se lahko pohvali z nekdanjimi študenti, ki so danes igralci s svetovnim ugledom. Nova stavba naj bi odražala tudi njeno izrazito javno vlogo.

Zmagovalni predlog radikalno reinterpretira program, ki je bil predviden v natečajnih pogojih. Arhitekti so se odločili, da ne bodo upoštevali natečajne naloge, ki je zahtevala organizacijo prostora po oddelkih, in predlagali boljšo rešitev. Program so organizirali glede na dejanjsko rabo prostora in glede na potrebo po naravni svetlobi. Tako so vsi vadbeni prostori in studii locirani v kleteh, administracije in učilnice pa v nadstropjih. V vmesno javno etažo so umeščeni glavni oder, mediateka in knjižnica, veliko stopnišče, ki je del te etaže pa je namenjeno zbiranju študentov. Sistem klančin učinkuje kot glavna hrbtenica vertikalne komunikacije in poteka od pritličja do strehe, na kateri bosta letni kino in gledališče.


Več:
>>Archipelagos
>>a4a.info
>>World Architecture News

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Rok Pernuš
Brez naslova, 5.3. 2008, 17:10

Toliko o vodilni vlogi Slovenije na tleh bivše Jugoslavije...

grega košak
Ex oriente lux, ex occidente luxus (j.Lec), 5.3. 2008, 18:04

Medtem ko se Sarajevo zaveda katalizatorske vloge, ki jo za optimalni stik javnosti z kulturnim outputom Akademije in s tem njeno družbeno uspešnost, predstavlja centralnomestna lokacija (čeprav samo 760m2 parcele za 6000m2 površin!), naša ljubljanska mestna oblast (z žirijo arhitektov vred!) tozadevnega posluha ni premogla. Srečni naj bi bili že s tem, da jo ne bomo imeli v Domžalah!
Postavlja se mi vprašanje, kje se balkanska branjevska mentaliteta dejansko začne in ali smo s tako prakso kaj bližji Evropi, ki jo imamo samo v besedah, polna usta. In poterm se bomo še čudili, da svet kulture od bivše Juge najbolj ceni multikulturnost bosanskega prostora, in najzahodnejše, "najbolj razvite in prodorne" Slovenije
( z PCL: Emonike, sodne palače, tržnice in podobnih javno-privatnih partnerstev)


Anonimnez
Brez naslova, 5.3. 2008, 20:49

Na naših tleh bi najverjetneje zmagalo nekaj ziheraško neambicioznega, kockastega in po možnosti rdečega.

Anonimnez
Brez naslova, 6.3. 2008, 00:04

Slovenska zgodba o uspehu je že zdavnaj zaključena. Sedaj nam tudi jok in stok ne bo pomagal- skozi zadnje (ne)prilike se jasno kaže naša jodlarska zahojenost.

Anonimnez
Brez naslova, 6.3. 2008, 18:29

Bravo Manca!

Ana
jupi, 7.3. 2008, 16:53

Nimam drugega za reči kot to, da sm ponosna na svojo sestrco;)

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Archipelagos
>>a4a.info
>>World Architecture News

na vrh