info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 3. 2008

Arhitekti proti vladi

Matevž Čelik
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je za danes, 10. marca 2008, ob 17. oo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani sklicala izredni zbor arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev. Na zboru naj bi vodstvo ZAPS dobilo podporo za svoje delovanje proti predlogu zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID), ki ga je Vlada RS s sklepom 21. februarja letos potrdila na svoji 159. seji.

Sklepi zbora, ki ga organizira ZAPS sicer ne morejo imeti formalnih ter zavezujočih posledic na odločitve in delovanje vodstva zbornice. Sestrska inženirska zbornica IZS je zato 18. marca 2008 sklicala skupščino zbornice. Po mnenju anonimnih komentatorjev na naših spletnih straneh, ZAPS skupščine ne skliče, ker bi zaradi netransparentnega delovanja pri pripravi ZAID skupščina vodstvo zbornice lahko pozvala, da prevzame odgovornost za svoje delovanje. Zbor arhitektov v Cankarjevem domu naj bi zato izzvenel predvsem kot ustvarjanje medijske pozornosti.

Vodstvo ZAPS sklicuje zbor, ker se ne strinja s spremembami, ki so v predlogu zakona nastale po medresorskem usklajevanju na vladi, po njihovem usklajevanju predloga z Inženirsko zbornico Slovenije (IZS) ter Ministrstvom za okolje in prostor. Obe zbornici, ZAPS in IZS zdaj odločno nasprotujeta vladnemu predlogu zakona. ZAPS v svojem sporočilu za javnost navaja prepričanje obeh zbornic, da je vlada popustila interesom kapitala in moči gradbenih lobijev ter prepustila kriterije in razvoj načrtovanja politiki. Zbornici s podporo poslancev v državnem zboru nameravata vložiti pobudo za splošno razpravo o predlogu zakona in preprečiti njegov sprejem.

ZAPS se ne strinja se s tem, da bi se arhitekti, krajinski arhitekti in urbanisti prostovoljno odločali o članstvu v Zbronici. Tako naj bi bila zbornica degradirana na nivo prostovoljne društvene dejavnosti, kar se jim zdi slabo. ZAPS in IZS zagovarjata stališče, da stanovski zbornici nista interesni zbornici, kot gospodarska in obrtna. Menita, da predstavljata neodvisno stroko v sistemu reguliranih poklicev, kjer veljajo predpisi, standardi, dolžnosti in poklicne odgovornosti.

Kot v sporočilu za javnost navaja ZAPS, njihovi primeri v Evropi kažejo, da predlagana slovenska zakonodaja na ta način ne bo zagotovila ne ustrezne ureditve ne kakovostnih storitev, ki jih ZAPS po svojem mnenju danes že uresničuje skupaj z IZS. Vloga stroke in doseženih standardov na področju graditve objektov in urejanja prostora naj bi po tranziciji že začela dosegati kakovostno raven, z novim zakonom pa naj bi se to končalo.

ZAPS v sporočilu za javnost meni tudi, da bi prenos pristojnosti na ministrstvo za okolje in prostor povzročil nepopravljivo škodo prostorskemu razvoju Slovenije ter razvoju arhitekturne in inženirske stroke. Navajajo tudi grožnjo, da se bodo načrtovalske storitve podražile, če bo zakon sprejet. Zakaj bi bile višje cene njihovih storitev za arhitekte slabe, sporočilo za javnost ne navaja.


Več:
>>Zbor arhitektov za podporo ZAPS
TrajekT 28. 2. 2008
>>Bo ZAPS razpadla ali se povezala?
TrajekT 25. 2. 2008
>>Nov zakon: članstvo v zbornici neobvezno
TrajekT 22. 2. 2008
>>Kulturniki ne dobijo naziva arhitekt
TrajekT 22. 2. 2008
>>Nova pooblastila novim zbornicam
TrajekT 21. 2. 2008
>>Monopolni ZAPS nas tolče po žepu
TrajekT 1. 2. 2008
>>Bo ZAID spremenil licenčna pooblastila?
TrajekT 12. 1. 2008
>>Zakon za arhitekte
TrajekT 30.01.2007

>>Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (*.doc)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Uroš
Kaj pa zdaj?, 10.3. 2008, 14:56

Ustvarjanje vtisa gre tovarišiji na ZAPS dobro od rok. V resnici je to vse kar počno zato ni dvoma, da bo še vse dobro. Kdo pa bi se danes upal prepusiti se gradbenemu lobiju? Tisti, ki še tega ne razume, da je tudi ZAPS kakršno imamo sedja od politike dana in nesamostojna kot so pač nesamostojni vsi kratkohlačniki, že ne!
Nič bat. V Cankarja na shod resnice, pa v časopise in bo vse v redu.


Gorazd
Brez naslova, 10.3. 2008, 16:02

Ja, saj, veliko dima delat, da se potem ne vidi bede in agonije, v katero so se sami spravili. Ne razumem, kako temu vodstvu ne potegne, da se pa zdaj že res vesoljna slovenijadela norca z njih... kar v svojem svetu živijo in verjamejo v, ehm, kaj že, morda v svojo oblast in položaj, nad čim že, morda nezainteresiranim članstvom, ki mu zakon vsiljuje obvezno članstvo... Očitno se tudi MOP dela norca z njih, ko jih je tako nategnil s tem ZAID-om. Katastrofa za stroko, tole naše vodstvo.

komentator
Brez naslova, 10.3. 2008, 23:52

Človek se res sprašuje kje je sedaj vpliv te zbornice? Dejstvo je, da ima tako velik vpliv, da ji še "lastnega" zakona ne dajo na vpogled preden gre v roke poslancem. In zakaj bi torej plačevali članarino? Kaj dobimo zanjo? Žig? Čakanje na potrdila? Ali mogoče letno razstavo oziroma tekmovanje?

miha
Brez naslova, 11.3. 2008, 07:11

Dokler zbornica ne bo doumela, da je vsa moc v povezovanju in dokler bo pisal ZAID en sam ubogi predstavnik njegovega vodstva in to do onemoglosti prikrival, hkrati pa pozidaval cel slovenski kras, bo stanje tako kot je. Za vse skupaj se lahko zahvalimo le nasim ljubim voljenim predstavnikom zbornice in kolegom, ki jih je nastavil predsednik. Krivi pa smo tudi sami clani, ker vsaj nekateri od mrtvih vstanemo le takrat, ko nas kaj osebno prizadane. Ali pa tudi takrat ne. Morda pa je v primeru zbornice se najbolje, da gledamo vstran in mirno cakamo njen potop, koristi od nje do zdaj itak ni bilo nobene. PRav nobene. Nikoli. Bili so samo stroški. In to veliki.

Uroš
kdo je kdo v zaps, 11.3. 2008, 08:24

pa poglejmo:
- arhitekt krajcar je tisti, ki je narisal sporno zazidavo v Tomaju, medtem ko ni pisal arhitekturne politike al izaid-a
- arhitekt černigoj je narisal slovenski park na barju, s knežjim kamnom itn kadar ni risal najbolj nehumanih stanvoansjkih arhitektur v ljubljani in torte nasprtoi wtc-ja
- arhitekt kancler je tisti, ki na storške zaps največ potuje in se uveljavlja v mednarodnih zapsih, sicer pa nekdanji državni sekretar in najbolj zaslužen za nič v takratni sestavi
- arhitekt pust pa je tisti, ki ima med vsemi največ časa zato je predsednik in povsod zraven
- arhitekt goljar je tisti, ki med vsemi deluje nabolj razumno in se vsaj občasno ogradi do skrajne nebuloze vodstva - faca brez baze
nadaljujte to listo nadrealistov...


Anonimnez
Brez naslova, 11.3. 2008, 14:59

Kdo pa sploh še ostane na tej listi nadrealistov, saj so vsi, ki so hoteli konstruktivno prispevati, že zdavnaj šli.

sekira
sklep, 12.3. 2008, 02:18

In zgornja lista nadrealistov je tista, ki se bo vpisala v slovensko zgodovino kot lista, ki je s tem, da je zaps odcepila od izs, uspešno v zelo kratkem času potopila ne samo sebe, ampak tudi izs.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Zbor arhitektov za podporo ZAPS
TrajekT 28. 2. 2008
Bo ZAPS razpadla ali se povezala?
TrajekT 25. 2. 2008
Nov zakon: članstvo v zbornici neobvezno
TrajekT 22. 2. 2008
Kulturniki ne dobijo naziva arhitekt
TrajekT 22. 2. 2008
Nova pooblastila novim zbornicam
TrajekT 21. 2. 2008
Monopolni ZAPS nas tolče po žepu
TrajekT 1. 2. 2008
Bo ZAID spremenil licenčna pooblastila?
TrajekT 12. 1. 2008
Zakon za arhitekte
TrajekT 30.01.2007

Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (*.doc)
na vrh