info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 3. 2008

'Open space' bo odprl razpravo

Uredništvo
Aprila bo v Jakopičevi galeriji v Ljubljani potekala mednarodna konferenca o urejanju javnega prostora. Organizatorji vabijo vse zainteresirane, da si 10. in 11. aprila 2008 rezervirajo čas. Domači in tuji predavatelji bodo v teh dveh dneh nanizali različne poglede in izkušnje ter ustvarili vzdušje za razpravo. Z zgodnjo prijavo si lahko zagotovite udeležbo na konferenco pod ugodnejšimi pogoji.

Namen organizatorjev je ponuditi priložnost za pogovor o načrtovanju in urejanju javnega prostora med strokovnjaki, upravljavci in investitorji. Predavanja bo zato dopolnjeval čas za vodeno in prosto razpravo. Konferenco bo spremljala razstava, na katero so organizatorji že pred časom povabili vse župane slovenskih občin, da predstavijo svoje strategije razvoja javnega prostora in skupaj z načrtovalci prikažejo posamezne ureditve v njihovem okviru. Otvoritev razstave bo zvečer pred uradnim začetkom konference.

Javni odprt prostor so ulice, trgi, ploščadi, preddverja, parki, igrišča, nabrežja in druge površine v javni rabi, ki so vsem uporabnikom dostopne pod enakimi pogoji. Stopnja javnosti se lahko spreminja v odvisnosti od posebnih pogojev rabe, urniki in podobno. Formalno velja, da je javni prostor tisti, s katerim se upravlja za potrebe splošne in neomejene dostopnosti, zato je javni prostor lahko tudi prostor v zasebni lasti.

Po dolgih letih poudarjenega ukvarjanja z zasebnim, je zadnja leta tudi v slovenskih krajih opaziti vedno več pobud za urejanje javnega prostora. Tako župani kot posamezni veliki investitorji so spoznali, da lahko s prenovami javnih prostorov in novimi ureditvami za javno rabo pomembno prispevajo h kakovosti bivanja in splošni blaginji. Delovanje javnega prostora v vsakdanjem življenju uporabnikov je v enaki meri odvisno od dobrih načrtov in izvedbe novih ureditev kot od vzdrževanja. Vzdrževanje javnih površin je še posebej zahtevno strokovno delo, za katero v zaostrenih pogojih gospodarjenja z javnimi sredstvi rado zmanjka sredstev. Kako loviti ravnotežje in z javnimi ureditvami razvijati ponudbo in podobo naselja, je osrednje vprašanje vsakega dobrega gospodarja. Gospodarjenje z javnim prostorom v sodobnem mestu spodbuja oblikovanje različnih zavezništev in sodelovanja.

Namen konference je s predavanji in predstavitvami popestriti pogled na priložnosti, ki jih prinaša urejanje javnega prostora v vsakdanje življenje slovenskih naselij in spodbuditi zainteresirane in pristojne k povezovanju in novim, še smelejšim, načrtom za prihodnost.

Organizatorja, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije in Oddelek za krajinsko arhitekturo z Biotehniške fakultete bosta ob podpori ljubljanskega župana Zorana Jankoviča in sponzorjev poskrbela za izdajo priložnostnega zbornika in medijsko pokritost dogodka. Podrobni program prireditve sledi.


Več:
>>Odprt prostor / prijavnica

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Odprt prostor / prijavnica

Vabljeni predavatelji:
Joao Ferreira Nunes,
PROAP Landscape Architects, Portugalska
Marc Treib, Emeritus
Professor of Architecture, ZDA
Henry Bava,
Agence Ter, Nemčija
Edward Robbins,
Norveška
Stig L. Andersson,
SLA, Danska
Ewa Westermark,
GEHL Architects, Danska
Catherine Ward Thompson,
Edinburgh College of Art, Velika Britanija
Kongjian Yu,
Kitajska


na vrh