info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 3. 2008

Po zimi posije sonce

Matevž Čelik
Na Bledu bo 3. aprila potekal seminar, ki je del projekta Solcamp, katerega cilj je promocija sončne energije v kampih in povečanje uporabe termo solarnih sistemov v posameznih sodelujočih državah. Letos pa bodo v Sloveniji prvič potekali tudi Evropski sončni dnevi. Ti se bodo odvijali 16. in 17. maja.

Projekt Solcamp je osredotočen na regije, kjer takšna izraba sončne energije podobno kot pri nas še ni dovolj razširjena in ga sofinancira Evropska komisija v programu Inteligentna energija - Evropa. Kampi so za izrabo sončne energije še posebej primerni, ker je ravno v času njihovega odprtja, ko je potreba po topli vodi največja, tudi sončno obsevanje največje. Uporaba sončne energije v teh objektih je lahko dober zgled za nadaljnjo investiranje v solarne sisteme tudi v drugih objektih. V promocijske aktivnosti projekta Solcamp so vključeni lastniki kampov, proizvajalci in inštalaterji opreme in tudi gosti v kampih.

Koordinator projekta je Nemško združenje za sončno energijo, slovenska partnerja sta Agencija za prestrukturiranje energetike. in Mednarodni inštitut za turizem. Na seminarju na Bledu bodo predstavljene najpomembnejše informacije, ki so zanimive za investitorje v termo solarne sisteme. Na seminar so zato posebej vabljeni lastniki kampov in drugih turističnih objektov ter javnih, večstanovanjskih zgradb, prav tako pa tudi podjetja, ki so aktivna na področju termo solarnih sistemov. Zaradi omejenega števila mest se je potrebno prijaviti najkasneje do 31.3.2008. Prijavite se lahko po elektronski pošti ali telefonu: natasa.lambergar@ape.si, 01 586 38 73 ali nina.pecoler@ape.si, 01 300 69 46. Udeležba na seminarju je brezplačna.

Evropski (EU) sončni dnevi so projekt, ki se odvija po več evropskih državah hkrati, njegov namen pa je pritegniti pozornost javnosti za okolju prijazno energijo ter posledično povečati proizvodnjo elektrike in toplote iz sonca. Tudi v Sloveniji so letos prvič vabljeni k sodelovanju vsi - upravljavci sončnih sistemov, občine, ponudniki opreme, združenja, razvojne agencije, energetski svetovalci, arhitekti, šole, banke itd. Vsi zaniteresirani imajo možnost, v navedenem terminu, organizirati in gostiti lokalne dogodke, ki se bodo promovirali pod skupnim imenom.

Sodelovanje pri tovrstnih projektih vsekakor ugodno vpliva na ugled in kaže na okoljsko ozaveščenost organizatorja, čemur vedno večji pomen pripisuje tudi širša javnost. EU sončni dnevi se že vrsto let izvajajo v Švici, Nemčiji in Avstriji, v obdobju 2008-2009 pa so se razširili tudi v Francijo, Španijo, Portugalsko, Nizozemsko in Slovenijo. Letos bo po tako vseh naštetih državah, pod enotnim imenom EU Solar Days, hkrati organiziranih več tisoč različnih dogodkov.

Koordinator projekta v Sloveniji je Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE d.o.o.), sofinancirata pa ga Evropska komisija v programu Inteligentna energija – Evropa ter Ministrstvo za okolje in prostor RS.

V Sloveniji je že prijavljenih več izobraževalnih dogodkov za dijake, študente in strokovnjake, pa tudi za vse tiste, ki želijo pridobiti informacije o izrabi sončne energije. Organizirane bodo delavnice za otroke in mladino v Celju in Ljubljani, konferenca in delavnice ter vrsta odprtih vrat za ogled sončnih elektrarn.


Več:
>>Evropski sončni dnevi 2008
>>Solcamp
>>Agencija za prestrukturiranje energetike

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Evropski sončni dnevi 2008
>>Solcamp
>>APEna vrh