info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 10. 2003

Sodobna arhitektura in monumentalnost

Uredništvo
Na Oddelku za zgodovino umetnosti na univerzi v Cambridgeu bo imel konec oktobra, v novembru in v začetku decembra tudi v Sloveniji dobro poznani William J.R. Curtis serijo osmih zanimivih predavanj na temo Sodobna arhitektura in monumentalnost, v katerih bo ta znameniti kritik in zgodovinar raziskoval socialne funkcije, pomene in oblike izbranih posvetnih in religioznih zgradb, večinoma iz druge polovice 20. stoletja.

Kljub temu, da dvomimo, da bi vas pot zanesla v daljni Cambridge prav na ta predavanja, (ali pa, London je postal dostopnejši s poceni letalskimi prevozniki...) vam že zaradi zanimivih naslovov posredujemo koledar predavanj.

14. oktober, MONUMENTALITY, MODERNITY, INSTITUTIONS
21. oktober, COSMOS, STATE, ASSEMBLY
28. oktober, THEATRE, CITY, LANDSCAPE
4. november, ABSTRACTION, REPRESENTATION, IDEOLOGY
11. november,SYMBOLIC, SACRED, SECULAR
18. november, IDENTITY, TERRITORY, ORIGINS
25. november, DEMOCRATIC, PUBLIC, POLITICAL
2. december, MONUMENT, MEMORY, MYTH

V napovedniku k predavanjem lahko preberemo, da bo Curtis na posameznih predavanjih razvil široke teme o zaznavi politične in institucionalne predstave v monumentalnih, simboličnih oblikah. Obenem se bo osredotočil na posamezna dela in odkril vodilne ideje, ki se skrivajo za njimi, pogoje njihovega ustvarjenja in vse, kar le to dolguje različnim tradicijam.

Med ostalimi se bo predavatelj dotaknil naslednjih zgradb in arhitekturnih kompozicij, Kapitol v Chandigarhu, Indija (1951-65), Le Corbusier; Narodna skupščina v Dhaki, Bangladeš (1962-76), Louis Kahn; Olimpijski stadion v Tokiu (1961-4), Kenzo Tange; Narodno Gledališče, London (1964-76), Denys Lasdun; Cerkev v Bagsvaerdu, Danska(1969-76), Jorn Utzon; Grande Arche de la Défense, Paris (1983-9), Johan Otto von Spreckelsen; Kongresna dvorana v Salamanci (1984-92), Juan Navarro Baldeweg; Vrhovno sodišče v Mexico Cityu (1985-89), Teodoro Gonzalez de Leon; in številnih drugih. Geografsko mrežo je namenoma razpel zelo na široko, da bi razkril preplet lokalnega in univerzalnega. Nemogoče je namreč v tem času razpravljati o spomenikih ali monumentalnosti ne da bi upoštevali napetosti med nacionalističnimi miti in mednarodnimi pojmovanji sodobnosti.

Neglede na to, da je že bilo govora tudi o "smrti spomenikov", nedavni mednarodni dogodki dovolj nazorno kažejo njihovo (zgradb, skulptur in drugih objektov) nadaljnjo simbolično moč v dobi elektronske reprodukcije, pa naj se to nanaša na razstreljevanje budističnih kipov, uničenje nebotičnikov, rušenje mošej ali uničevanja sodobnih državnih spomenikov z raketami in bombami. V preteklosti je monumentalna arhitektura včasih vzniknila kot odgovor na krize in vojni kaos, kot oznanilo novega reda. Pa vendar kakorkoli so politični dogodki, ki obkrožajo stvarjenje spomenika, neoprijemljivi, ima spomenik še vedno nalogo dolgoročno artikulirati vrednote. Na koncu koncev arhitektura ustvarja samosvoj svet.


Več:
>>Department of History of Art, Cambridge University
>>William J.R. Curtis / cv

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh