info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 4. 2008

Nova ljubljanska tržnica kot barcelonska?

Matevž Čelik
Vzporedno z razstavo natečajnih elaboratov za ljubljansko tržnico v atriju mestne hiše, Oddelek za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana organizira tudi predstavitev prenove barcelonske tržnice Mercat Santa Caterina. Projekt je primerljiv z ljubljanskim, kar se tiče umetitve garaž pod tržnico, usklajevanja arheologije, upoštevanja kulturne dediščine in bližine srednjeveškega jedra.

Kot vemo, je načrtovana umestitev garaž pod tržnico v Ljubljani sprožila številne burne polemike in celo proteste pred Magistratom. Mestne strokovne službe ostajajo odločene, da je projekt prenove tržnic in povezave s Petkovškovim nabrežjem, kot ga načrtujejo, strokovno utemeljen prostorski poseg, ki bo dolgoročno izboljšal možnosti za poslovanje tržnice in razmere v tem delu mesta na splošno. Razgrnitev natečajnih del je morda že prepričala mnoge od tistih, ki so v projekt do tega trenutka dvomili. Tudi javna predstavitev barcelonskega projekta, ki bo v torek 15. aprila 2008 ob 15.00 v veliki sejni dvorani Magistrata naj bi prispevala k pomiritvi nekaterih strahov.

Projekt tržnice Santa Caterina bo predstavil barceloski arhitekt Igor Peraza Curiel, ki je vodil in koordiniral projekt prenove. Tudi ta projekt je, tako kot naj bi bil Ljubljanski, rezultat natečaja. Mesto barcelona ga je razpisalo leta 1997, nagrado pa so dobili arhitekti EMBT, Enrique Mirales in Benedetta Tagliaube. Tržnica Santa Caterina je pomemben javni prostor v neposredni bližini Barrio Gotico, srednjeveškega jedra Barcelone. Z ljubljanskim projektom jo druži tudi bogato arheološko najdišče.

Razstavo natečaja za ureditev ljubljanske mestne tržnice so otvorili ta teden. Ocenjevalna komisija je kot najboljši predlog za ureditev tržnice in gradnjo prizidka k Marovi hiši izbrala rešitev skupine Kombinat, za rešitev Mesarskega mostu s Petkovškovim nabrežjem pa skupine Atelier arhitekti. V skupini Kombinat sodelujejo arhitektke, ki so širši javnosti najbolj poznane po akciji Prostorož. Ocenjevalna komisija je ocenila, da njihov predlog prizidka k Mahrovi hiši, ki je oblikovana z zarezo v pritličju, dobro poveže notranjost pokrite tržnice s tržnico na prostem. Nevtralno obliko prizidka so ocenili kot ustrezno, saj naj bi predstavljala "ozadje pisanemu življenju tržnice in odsev monolitne gmote semenišča na nasprotni strani trga." Natečajna rešitev je prepričala tudi z drugačnim predlogom parkirne hiše. Za razliko od drugih je Kombinat predlagal samo eno parkirno hišo, ki pod Vodnikovim trgom zagotavlja zahtevane kapacitete v treh etažah.

Mesarski most, ki ga je predlagala skupina Atelier, je zasnovan kot večnamenska površina in prizorišče s funkcijo komunalnega objekta, ki povezuje javni prostor in oskrbuje delovanje razširjene tržnice. K lahkotnemu vtisu konstrukcije prispevajo konzolna rebra prečnih nosilcev, ki nosijo oba robna pasova mostu iz pohodnega stekla in stekleno ograjo. Vizuelna zožitev sorazmerno široke ploščadi mosta z robnima pasovoma iz stekla je pomembna tudi za doživljanje prehoda pod mostom iz ladje in obrečne poti, na ta način je osvetljeno tudi postajališče rečnega prometa s turistično točko.


Več:
>>Mercat Santa Caterina
>>Arhiforum
>>Atelierarhitekti

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Priložnost zamujena ne vrne se nobena, 13.4. 2008, 20:04

Pomemben element barcelonske tržnice je arhitektura. Kaj pa v primeru načrtov za ljubljansko? Tu se kljub natečaju in izraženi ambiciji, natečajni komisiji zdi slaviti prazen nič!?
Kje je tu sodobna arhitekturna inventivnost, prevrednotena identiteta, nova plast. Ni ne enega, ne drugega,..., ne petega! Eno samo sprenevedanje in ležernost tistih, ki so za nas izbirali in izbrali. Fej in fuj...


student
Brez naslova, 13.4. 2008, 20:43

ne vidim povezave Barcelone z Ljubljano, ampak vseeno bolje nekaj kot nič.

student
Brez naslova, 13.4. 2008, 20:46

aja, razen umestitve garaz, seveda

Ljubljančanka
Za studenta, 13.4. 2008, 23:06

Garaža je nekaj kar je pod zemljo in naj nebi zbujalo prevelike pozornosti. Bolj je pomembno kaj je zgoraj in okrog nje. To je tisto kar pritegne... ali pač.

majav
Brez naslova, 14.4. 2008, 14:06

Sorry, če bo tudi tole zvenelo kot šimfanje, ampak....ta Mahrova hiša mi deluje kot Bevk-Perovočeva fakulteta za matematiko, z neko "bar koda" fasado in eno luknjo v sredini-vsaj kolikor je vidno iz teh slik. In očitno je za žirijo spet kvaliteta to šlepanje na fasade drugih stavb in izkoriščanje odseva - kaj bo, ko bo zmanjkalo lepih strarih fasad, a bo odsevala šipa v šipo???
Tudi kaj je bistven prispevek k prenovi tržnice, nas tem mestu ni videti- asfaltna površina in nova drevesa. Bo treba pogledat razstavo, upam, da je tam kaj več za videt.-
In še bolje bi bilo, če bi magistrat organiziral prestavitev tega projekta, ne pa barcelonskega.....


zimb
barcelona, 14.4. 2008, 14:45

jaz osebno ne bi smatral dotične barcelonske tržnice za dober primer rešitve - streha od zgoraj zgleda simpatično, ampak ko si v mestu pa zgleda kot ena švicarska moderna kmečka arhitektura. pa se cisto prakticno ne funkcionira ravno najboljse.

in tržnica znotraj je dolgočasna, v primerjavi s tisto, ki je bila vcasih niti ne prav dalec katastrofa.


Ljubljančan
Velika pomota, 14.4. 2008, 19:07

Nad slepo fasado, z slepo fasado. Bljak...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Tržnica Ljubljana, zmagovalni natečajni predlog (Kombinat)
Mesarski most, Ljubljana, zmagovalni natečajni predlog (Atelier)
Tržnica Santa Caterina, Barcelona (Enrique Mirales in Benedetta Tagliaube)

na vrh