info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 4. 2008

Beneški bienale vabi študente

Matevž Čelik
Ob 11. mednarodni arhitekturni razstavi, ki ji bo tokrat naslov Out There: Architecture Beyond Building, je prejšnji teden beneški Bienale predstavil mednarodni natečaj, EveryVille 2008. Natečaj s podnaslovom "Skupnosti onstran prostora, civilna zavest onstran arhitekture" je namenjen študentom vseh smeri in univerz, ki še niso diplomirali do 1. januarja 2008.

Ob razpisu natečaj je vodstvo beneškega Bienala izrazilo vero v mlade in njihove ustvarjalne sposobnosti ter moč njihovih idej. Udeleženci natečaja bodo morali svojo idejo obdelati na osnovi teoretskega in kritičnega besedila Aarona Betskyja, direktorja 11. arhitekturnega bienala. Deset nagrajenih in štirideset odkupljenih predlogov bo razstavljenih na bienalu v posebni sekciji v Arsenalu.

Predloge bo izbrala mednarodna žirija ki jo bo vodil predsednik Bienala, Paolo Baratta, v njej pa bodo sodelovali še Aaron Betsky, Francesco Delogu, Zaha Hadid, Thom Mayne, Luisa Hutton, Flavio Albanese in Luigi Centola.

Od 8 aprila 2008 dalje se je ob plačilu 10,00 € mogoče registrirati na spletni strani natečaja. Zadnji rok za prijavo je 1. julij 2008 (do 10.00). Sodelujejo lahko posamezniki in skupine. Interdisciplinarne in mednarodne skupine so zaželene. Vsi sodelujoči bodo prejeli tudi brezplačne vstopnice za bienale.

V besedilu, ki opisuje natečaj, Aaron Betsky ilustrira domišljijsko in obenem resnično mesto, EveryVille ter ga opazuje v prihodnosti. Tema predlaga delo na vzpostavitvi občutka skupnosti onstran fizičnega prostora in - vice versa - predstavo o arhitekturnem sistemu, ki bo sposoben ustvariti občutek pripadnosti. Študentje so vabljeni k raziskovanju vsebin in metod eksperimentalne in inovativne arhitekture ter obenem odzivov na koncepte, povezane s tehnologijo in komunikacijami.

Ob razpisu je predstavljen domišljijski scenarij, v katerem mestna uprava EveryVillea razpravlja o tem, kako tej novi urbani konglomeracij na najboljši način vdahniti "občutek identitete in povezanosti", ter k odločitvam pritegniti prebivalce. Med razpravo se prebivalci v mnenjih razhajajo. Nekateri predlagajo gradnjo simbolne in monumentalne zgradbe, drugi univerze s kampusom, tretji spet tradicionalno mestno hišo. Večina njih je sicer prepričana, da so javne stavbe potrata časa in denarja, ter da bi bil Starbuck's nekaj uporabnejšega in bolj privlačnega.

Sodelujoči na natečaju si bodo morali zamisliti rešitve, ki bodo upoštevale "podobo, povezanost, značaj in civilno zavest" majhnega mesta, v skladu z njegovim položajem, zgodovino, lokacijo in prihodnostjo. Kot poudarjajo razpisovalci, so predlogi lahko tudi ekscentrični in utopični. Razviti jih je potrebno kot ideje ali projekte, ki bi prebivalcem EveryVillea prikazali, kako bo njihovo mesto izgledalo čez deset let in kako njihova skupnost lahko pridobi na pmenu s pomočjo arhitekture. Oddati bo potrebno dve grafiki (ki lahko vključujeta več risb) in besedilo v angleščini, v maksimalni dolžini 2000 znakov.

11. mednarodna arhitekturna razstava, ki ji letos načeljuje nekdanju direktor nizozemskega arhitekturnega inštituta, zdaj pa Cincinati Art Museuma, Aaron Betsky, bo na ogled letos od 14. septembra do 23. novembra, tako kot vedno, v Giardinih in Arsenalu.


Več:
>>La Bienalle di Venezia
>>EveryVille / razpis in prijava

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

aab
hm., 16.4. 2008, 22:58

Od 8 aprila 2008 dalje se je ob plačilu 10,00 € mogoče brezplačno registrirati na spletni strani natečaja.
:) ?


Matevž
opa..., 17.4. 2008, 08:33

...to so Benetke. Vedno brezplačno, machiato pa vendar stane...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>EveryVille / razpis in prijava

na vrh