info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 4. 2008

Poljane, razširjeno mestno središče

Blaž Križnik
Z otvoritvijo razstave Poljane, razširjeno mestno središče se bo v petek zaključil tretji natečaj Europan v Sloveniji, ki sta ga skupaj organizirali Mestna občina Ljubljana in Europan Slovenija. Brežicam, Izoli in Mariboru, ki so v Europanu sodelovala v preteklih letih, se je z območjem Poljane tokrat pridružila Ljubljana in tako skupaj z 72 evropskimi mesti sodelovala v sicer že devetem natečaju Europan.

Europan organizira mednarodne arhitekturne natečaje, katerih namen je promoviranje inovativnih idej mladih arhitektov in drugih prostorskih načrtovalcev. Pri njihovem uresničevanju Europan sodeluje s številnimi mesti in tako med drugim omogoča izmenjavo strokovnjakov, znanja in izkušenj med različnimi kulturnimi in strokovnimi okolji. Na natečaje v povprečju prispe okoli 2.000 predlogov iz celega sveta, med katerimi mednarodne žirije v vsaki izmed sodelujočih držav izberejo najbolj inovativne in zanimive predloge.

Razstava Poljane, razširjeno mestno središče prikazuje natečajne rešitve za območje Poljan v Ljubljani. Poleg urbanistične ureditve celotnega območja so udeleženci natečaja oblikovali tudi podrobnejše arhitekturne predloge za posamezne dele Poljan: območje ob Plečnikovih zapornicah, vogal na križišču Poljanske in Roške ceste, načrtovano Regionalno medicinsko središče in veliko livado ob Gruberjevem prekopu. Tematsko se je natečaj navezoval na vprašanja trajnostnega mesta in novih javnih prostorov. Mednarodna žirija je med 30 prispelimi elaborati podelila dve drugi nagradi avtorskim skupinam Fouego iz Pariza in Nabito Arquitectura iz Barcelone ter dve častni priznanji. Najboljše zamisli iz natečajnih predlogov bo mesto skušalo vgraditi v proces priprave Strateškega prostorskega načrta in Izvedbenega prostorskega načrta Mestne občine Ljubljana in bodo služile pri pripravi podrobnih planskih dokumentov.

Otvoritev razstave bo v petek, 18.4.2008 ob 14.00 uri v Zgodovinskem atriju mestne hiše, medtem ko bodo nagrajene natečajne rešitve njihovi avtorji predstavili že ob 11.00 uri v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo.

Na otvoritvi razstave bo predstavljena tudi knjiga o Poljanah, ki predstavlja rezultate natečaja in vrednoti njihov pomen za prihodnji razvoj celotnega območja in mesta. Knjigo Poljane, razširjeno mestno središče, ki so jo uredili Ilka Čerpes, Marko Studen, Blaž Križnik in Luka Mladenovič, je izdala Mestna občina Ljubljana.


Več:
>>Europan Slovenija

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Letošnja tema natečaj Europan je bila Trajnostno mesto in novi javni prostori. Ljubljanska lokacija, kjer je potekal natečaj je bila ena od 73 lokacij iz 22 evropskih držav - Belgije, Češke, Danske, Nemčije, Estonije, Finske, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Norveške, Avstrije, Poljske, Portugalske, Španije, Švice, Švedske, Velike Britanije in Slovenije.na vrh