info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 4. 2008

Arhitektura virtualnega prostora
Dr. Or Ettlinger, ki se na ljubljanski fakulteti ukvarja z virtualno arhitekturo in teorijo medijev, bo v prihodnjih tednih na to temo izvedel več predavanj. Na prvem, ki je potekalo včeraj, je predavatelj spregovoril o tem, kaj je virtualni prostor? Prihodnjo sredo, 23.04.2008 ob 18.00 sledi predavanje z naslovom Arhitektura v zgodovini slikarstva in filma, po prvomajskih praznikih, 07.05.2008 pa bo dr. Or predaval o Skriti temeljni strukturi virtualnega prostora. Predavanja bodo v angleščini.

Serija predavanj združuje dve temi, ki sta komplementarni: teoretsko analizo težko opredeljive ideje virtualnega prostora in študijo slikarskih del z bogato arhitekturno vsebino. Pojma 'virtualnega' in 'virtualnega prostora' sta vse bolj splošna na različnih področjih. Pogosto se uporabljata v akademskih publikacijah, v popularni kulturi in celo v vsakdanjem slengu. Vprašanje pa je seveda, kaj v resnici pomenita. Računalniško generirano? Online? Fiktivno? Domišljijsko? Metafizično? Ali obstaja doslednost v različnih uporabah pojma ali predstavlja le prazno mašilo, ali je nekaj vmes?

Zgodovina in teorija arhitekture se nanašata le na dve obliki arhitekture: zgrajeno in zamišljeno, 'wished-to-be-built' arhitekturo. Kljub temu pa poleg teh dveh obstaja še tretja oblika arhitekture, ki je bila doslej deležna le malo pozornosti. To je arhitektura, ki je bila uporavljena kot vizualna vsebina slikarskih del, filmov, video igric.

V svojih predavanjih namerava dr. Or Ettlinger predlagati teoretski model za definicijo virtualnega prostora na luciedn, prizemljen in sistematičen način. Ta model bo predstavil skozi zgodovinske primere arhitekturnih projektov, ki so bili načrtovani in namenjeni temu, da postanejo del podob, obenem pa ustvarili prostor, ki ga je mogoče videti. Predavanja bodo na zanimiv način povezala abstraktno idejo virtualnega prostora z stvarno izkušnjo prostora, ki se ponuja v podobah skozi različne medije.


Več:
Fakulteta za arhitekturo Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Gpe
Bravo!, 18.4. 2008, 15:16

Eno boljših teoretičnih predavanj, kar sem jih slišal.

Bu
Gpe, 19.4. 2008, 21:53

Če je tok dober pol se pa vidva 23.4. M.B. hahahaha

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
What Is Virtual Space?
16 April 2008 18:00 Plečnikova Predavalnica

Architecture in the History of Painting and Film
23 April 2008 18:00 Plečnikova Predavalnica

The Hidden Underlying Structure of Virtual Space
7 May 2008 18:00 Plečnikova Predavalnica
na vrh