info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 4. 2008

Plečnikova nagrada v Prekmurje

Uredništvo
Ljubljana, 21. aprila 2008. Danes bo v Narodni galeriji tradicionalna, že 36. podelitev plečnikovih odličij. Plečnikovo nagrado za leto 2007 je prejela Srednja ekonomska šola v Murski Soboti (Benda, Hočevar, Zorc), Plečnikovo medaljo pa Odpad Pivka (Dekleva, Gregorič, Kovič). Medaljo za doprinos k arhitekturni kulturi je žirija podelila zborniku zapisov Edvarda Ravnikarja, Umetnost in arhitektura, ki ga je uredil Aleš Vodopivec.

Žirija je podelila še Plečnikovo medaljo za arhitekturni opus arhitektu Milanu Miheliču, ter dve študentski nagradi. Za diplomsko delo "Pomen v sodobni arhitekturi" jo je prejel Peter Rauch, za interdisciplinarno analizo skupnega prostora dveh mest "Gorizia/Nova Gorica" pa Anna Pellegrini in Florijan Petelin.

Murskosoboška srednja šola je žirijo med drugim prepričala z nasprotjem med zunanjo eleganco črnine in notranjim prostorom šole, ki je "izrazito svetel, optimističen, mestoma živobarven, vsekakor pa povsod navezan na raznoliko naravno osvetlitev, vegetacijo in krajinsko sliko okolice." Odpad Pivka pa po njihovem mnenju "dokazuje, da se arhitektura lahko ‘zgodi’ povsod - tudi na najbolj zapostavljenih delih našega okolja..." Podelitvi medalje zborniku Ravnikarjevih spisov je žirija utemeljila z mnenjem, da ureditev in izdaja zbornika "drami k razmisleku o usodnem pomenu domačega prostora za ohranitev kulturne identitete."

Žirijo za podelitev plečnikovih odličij so letos sestavljali Majda Kregar, Matej Blenkuš, Uroš Lobnik, Vasa J. Perovič in Marjan Zupanc. Na razpis je sklad prejel 28 del, žirija pa je dodala še 12 svojih predlogov.

Dan, ko se podeljujejo Plečnikova odličja si sklad prizadeva uveljaviti kot Praznik arhitekture. Ob podelitvi odličij je tako letos prvič izdal tudi katalog s predstavitvijo nagrajenih del in obrazložitvami žirije.


Več:
>>Plečnikova odličja 2008 / katalog (*.pdf 1,27 Mb)
>>Društvo arhitektov Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

jure
Brez naslova, 25.4. 2008, 17:17

Hm, kaj pa delajo ob članku slike projektov iz birojev Ofis, Bruto in Bevk Perović? Saj jih ni niti med nominiranci.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Plečnikova odličja 2008 (*.pdf 1,27 Mb)
Društvo arhitektov LjubljanaPlečnikova nagrada:
Srednja ekonomska šola, Murska Sobota
Arhitekti Benda, Hočevar, ZorcPlečnikova medalja
Zbirališče odpadkov, Pivka
Dekleva Gregorič arhitektiPlečnikova medalja
Edvard Ravnikar: Umetnost in arhitektura
Uredil: Aleš Vodopivec, oblikoval: Peter SkalarPlečnikovo priznanje za študentsko delo
Peter Rauch
Knjiga-diplomsko delo: Pomen v sodobni arhitekturi


na vrh