info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 4. 2008

Za mesto po dveh

Blaž Lokar
Ljubljano bo obiskal Jan Gehl, svetovno znan urbanist iz Kopenhagna. V Ljubljani se bo mudil 28. do 29. maja. Za zainteresirano javnost bo imel dve predavanji. Posebej zanimivo bo drugo predavanje, ki bo 29. maja potekalo v sklopu celodnevne ulične zabave na Eipprovi ulici v Trnovem. Točen program bodo organizatorji predstavili v prvi polovici maja.

Prvo Gehlovo predavanje bo strokovno in bo povezano s sodobnim urejanjem prometa v sklopu priprave nove prometne strategije v Ljubljani. Jan Gehl je profesor in vodja centra za raziskovanje javnega prostora na danski univerzi Royal Danish Academy of Fine Arts. Poleg tega je ustanovitelj biroja Gehl Architects, v okviru katerega svetuje županom svetovnih prestolnic kot so New York, London, Melbourne in Stockholm pri pripravi strategij reševanja mestnega prometa in oživljanja javnih prostorov. Sam je odločilno pripomogel k razvoju Kopenhagna kot mesta številnih živahnih javnih prostorov namenjenih pešcem, zelo razviti kolesarski mreži, in popularizaciji javnega prometa. Zaradi človeku-prijaznega mestnega načrtovanja je Kopenhagen postalo vzorčno mesto.

Jan Gehl je velik prostorski strokovnjak, ki ima ogromno praktičnih izkušenj kako spremeniti prometne navade v smeri večje uporabe kolesa in hoje, in kako mesto ponovno spremeniti v mesto živahnih ulic in javnih prostorov. Kot profesor ima Jan Gehl tudi močne pedagoške sposobnosti, in prepričani smo, da bodo Ljubljančani spoznali nove poglede urejanja prometa in javnih prostorov. Celoten sklop dogodkov organizira pobuda »Za Mesto Po Dveh«.


Kontakt:
ZaMestoPoDveh@gmail.com

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh