info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
22. 4. 2008

Skandinavska arhitektura se razprodaja

Matevž Čelik
Zanimanje za arhitekturno konferenco, ki jo organizira Zavod BIG, je tolikšno, da so jo z Ljubljanskega gradu prestavili na Gospodarsko razstavišče. Konferenca bo predstavila skandinavske arhitekte v luči, kot jih nismo bili vajeni: kot hladnokrvne projektante, ki načrtujejo vse, kar danes lahko od arhitektov pričakuje tržišče. Tema konference je marketniško naravnana, organizatorji so jo naslovili "Prodajati arhitekturo, ki prodaja". Predavatelji iz skandinavskih držav bodo 22. maja na Gospodarskem razstavišču govorili o arhitekturi komercialnih stavb.

Izzivi s katerimi se soočajo Skandinavci, naj bi tako usmerjali razpravo o ključnem pomenu arhitekture v okolju, ki upošteva moderne družbene izzive za našo kulturo in prihodnost. Med predavatelji organizatorji napovedujejo Dorte Mandrup (Danska). Julien de Smedt (Danska), Teemu Kurkela (Finska), Ilkka Terho (Finska), Andreas Lyckefors (Švedska).

Na konferenci naj bi se seznanili s kakovostnim arhitekturnim načrtovanjem iz evropskega severa, ki zadovoljuje pričakovanja ustvarjalcev, uporabnikov, investitorjev, širše skandinavske javnosti in trgovske stroke. Predavatelji bodo predstavili arhitekturo skandinavskih držav, ki je posredno ali neposredno namenjena trgovski dejavnosti; od trgovskih kompleksov in maloprodajnih prostorov, korporativnih četrti, do javnih in poljavnih zgradb; koncertne in kino dvorane, tematskih in zabaviščnih parkov, restavracij, barov, knjižnic, muzejev, kulturnih centrov. Morda se vmes znajde tudi kakšna cerkev.

Predavanja naj bi po napovedi organizatorjev odstrla nasprotja in načine za izločitev preprek med tržno usmerjenim oblikovanjem ter kakovostno ahitekturo, ki ohranja celovitost arhitekturnih vrednot s ciljem ustvarjati sodobno, uporabno, privlačno in trajno. Arhitekturna konferenca je pri Zavodu BIG na prodaj po 60 €.


Več:
>>Zavod Big

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Zavod Big
Mermaid Island, umetni welness otok v tropskem pasu. JDS architects, Danska
Moby Dick, trgovski center, JKMM architects, Finska
na vrh