info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
22. 4. 2008

Razgrnjeni načrti bodoče Ljubljane

Uredništvo
Ljubljana, 22. aprila 2008. Danes ob 15.00 uri bo v Jakopičevi galeriji otvoritev razstave ob razgrnitvi novih prostorskih aktov Mestne občine Ljubljana. Razstavo bo odprl župan Zoran Janković, namenjena pa je podrobnejši predstavitvi osnutka novega prostorskega načrta meščanom, ki so v prihodnjih 40 dneh vabljeni k oddaji svojih pripomb.

Ljubljanski mestni svet je že včeraj sprejel osnutek izvedbenega in strateškega prostorskega načrta mesta. Nov prostorski dokument bo zamenjal več kot dvajset leti stare urbanistične načrte. Od danes teče 40-dnevni rok, v katerem meščani lahko oddajo svoje pripombe na predlagan prostorski načrt. Potem mora osnutek romati še na Ministrstvo za okolje, ki bo poskrbelo za mnenja okoli 40 nosilcev urejanja prostora. Decembra naj bi bil nov mestni prostorski načrt sprejet in naj bi stopil v veljavo.

Izvedbeni prostorski načrt bo med drugim ponekod spremenil rabo zemljišč. Gradnja je v bodoče predvidena tudi na območjih, kjer to danes ni mogoče. Ena večjih preobrazb Ljubljane, se bo zgodila na območju Šmartinske ceste, kjer že poteka mednarodni urbanistični natečaj. Območje, kjer imajo danes med drugim zemljišča Žito, Gradis, Velana in Kolinska, bodo v prihodnosti namenjena stanovanjem in poslovnim prostorom. Nova območja za gradnjo stanovanj so predvidena tudi na območju Papir servisa v Mostah in komunalne cone Povšetova. Tudi območje Povšetove v prihodnosti čaka velika preobrazba, s katero so se ukvarjali tudi udeleženci mednarodnega natečaja Europan, katerega rešitve so v ljubljanskem Rotovžu odprli prejšnji teden.

Nov prostorski načrt bo na mnogih območjih omogočil gradnjo večjih višin, kot jih je bila Ljubljana vajena do sedaj. Zaenkrat naj bi bilo predvideno okoli 30 novih nebotičnikov. Pomembna novost v mestnem prostorskem načrtu je tudi širitev Dunajske, Celovške, Tržaške in Šmartinske v šestpasovne avenije, kjer bosta srednja dva pasova namenjena javnemu prometu, zaenkrat mestnemu avtobusu, v bodoče pa tramvaju.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 16.5. 2008, 13:56

Kako se arhitekti zanimajo za bodoče urejanje Ljubljane!
Niti enega komentarja v okviru strokovnega foruma ni....potem bo pa zopet polno kritičnih opazk, kaj vse je narobe v urbanističnem dokumentu, po katerem se bodo morali ravnati..


Anonimnez
Brez naslova, 16.5. 2008, 13:59

Ob vsem skupaj je razgrnjeno tudi Okoljsko poročilo, ki bistveno preusmerja nekatere prikazane rešitve - potrebno je proučiti predvsem tega, potem pa še razgrnjene prostorske akte, ki so predmet tega Okoljskega poročila.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Ljubljana, Zasnova prostorskega razvoja (predlog)


Ljubljana, Zasnova prometnega omrežja (predlog)


Ljubljana v širši regiji

na vrh