info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 5. 2008

Sončno energijo v vsak dom
Bližata se 16. in 17. maj, ko se bodo v Sloveniji prvič odvijali Evropski sončni dnevi, ki so v nekaterih evropskih državah že postali tradicionalni. Gre za projekt, ki je namenjen vzbujanju zanimanja javnosti za okolju prijazno energijo ter večjo proizvodnjo elektrike in toplote iz sonca. Koordinator projekta v Sloveniji je Agencija za prestrukturiranje energetike.

Projekt "Evropski sončni dnevi" se je začel s "Sončnim dnem" v Avstriji, Švici in Nemčiji. Njegov cilj je razširitev dogajanja na več dni in držav. Letos se bo projektu pridružilo še pet držav - Francija, Italija, Slovenija, Španija in Portugalska. Namen projekta je povečanje prisotnosti tematik, povezanih s sončno energijo v medijih, povečevanje javne ozaveščenosti prek informacij in nasvetov na različnih javnih mestih ter izgrajevanje partnerstev z ostalimi organizacijami za promoviranje dogodka. Za dan ali dva tako "sončni dan" postane "družbeno gibanje", ki poteka po celi državi. Ljudje imajo možnost pridobiti informacije o sistemih sprejemnikov sončne energije in sončnih elektrarn. Posamezne lokalne aktivnosti je mogoče zlahka najti s pomočjo on-line urnika, organizirajo pa jih različne zainteresirani proizvajalci, dobavitelji in monterji, lokalne skupnosti ali šole in druge izobraževalne ustanove.

Celoten projekt "Evropski sončni dnevi" bo potekal 27 mesecev in razdeljen je na več delovnih paketov. Prihodnje leto naj bi se organizaciji pridružile še nove države. Ob zaključku projekta naj bi bilo vsakoletno organiziranje dogodka Evropskega sončnega dne v naštetih državah že vključeno v dolgoročni plan promocije sončne energije. V vseh udeleženih državah naj bi izvedli približno 3.000 dogodkov, ki pokrivajo različne vrste promocije sprejemnikov sončne energije in sončnih modulov za proizvodnjo električne energije. Takšni dogodki so zelo raznoliki, npr. vodeni ogledi javnih in privatnih lokacij, izobraževalne prireditve, dnevi odprtih vrat, razstave, javna predavanja. V projekt bodo, kot akterji, vključene številne skupnosti, regije, šole in podjetja.

Dolgoročni cilj v letu 2010 in prihajajočih letih je vzpostaviti "Evropski sončni dan", ki bi ga vsako leto organiziralo več držav.


Več:
>>European Solar Days 2008
>>Evropski sončni dnevi v Sloveniji

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh