info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 5. 2008

Svetovna nagrada Habitat
Fundacija Building and Social Housing Foundation (BSHF) zbira prijave za Svetovno nagrado Habitat 2008 (World Habitat Award 2008). Nagrada je namenjena inovativnim in trajnostnim rešitvam stanovanjske gradnje. Podeljujejo jo Že od leta 1985 podeljujejo dve nagradi, eno za projekte v razvitem svetu, drugo pa projektom v razvijajočih se deželah. Vsak nagrajenec prejme nagrado v višini 10.000 £.

Na razpis za nagrado se lahko prijavijo posamezniki ali organizacije, državne in občinske službe, nevladne organizacije, organizacije prostovoljcev, raziskovalne ustanove in zasebna podjetja. Predloge za letošnjo nagrado fundacija BSHF zbira do 1. junija 2008.

V Evropi so bile lani podeljene 4 nagrade, dve v Nemčiji, ena na Irskem in ena v Azerbajdžanu. Eno od nagrad, ki so romale v Nemčijo, je prejela občina Leinefelde-Worbis v nekdanji vzhodni Nemčiji za projekt "Delavsko naselje prihodnosti", s katerim se je učinkovito spopadla s problemom krčenja prebivalstva in velikim številom praznih stanovanj. Občina je uporabila inovativen participatoren koncept, s katerim je zagotovila nova delovna mesta, izboljšala infrastrukturo in bivalno okolje ter s prenovo dvignila kakovost okrog 2.500 stanovanj na najvišji okoljski standard.

Tudi drugi nagrajeni nemški projekt je iz nekdanje vzhodne Nemčije. V regiji Altmark so prebivalci dali pobudo za eko-vas Sieben Linden, ki temelji na samozadostnosti in soodločanju prebivalcev. Nove stanovanjske stavbe so zgrajene iz slamnih bal, lesa in gline. V okviru projekta je bila zgrajena največja evropska zgradba iz slamnih bal: tronadstropni blok za 20 prebivalcev.


Več:
>>Eko-vas Sieben Linden
>>Leinefelde-Worbis
>>World Habitat Awards

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Delavsko naselje prihodnosti, Leinefelde-Worbis


Eko-vas Sieben Linden, zgrajena iz slamnih bal


na vrh