info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 5. 2008

Šmartinko bodo načrtovali v Zürichu

Matevž Čelik
Na natečaju Partnerstvo Šmartinka je zmagala urbanistično arhitekturna pisarna Hosoya-Schaefer s sedežem v Zürichu. Značilnosti njihovega predloga so nov Osrednji park, temeljito obdelana fazna zapolnitev območja in mini Manhattan. Nagrajene predloge si lahko ogledate od četrtka 8. maja, ko bo ob 18.00 otvoritev razstave nagrajenih elaboratov v mestni hiši. Organizacija natečaja za več kot 200 Ha veliko območje, ki skoraj v celoti obsega enega od krakov Ljubljane, je bila izjemna tudi na evropskem nivoju.

Na natečaj je prispelo 17 predlogov, od tega 10 iz Slovenije in 7 iz drugih evropskih držav. Komisija je morala izločiti dva elaborata, ker nista ustrezala razpisnim pogojem. Ocenjevalna komisija je poleg 1. nagrede podelila še dve enakovredni drugi nagradi in tretjo nagrado. Eno drugo nagrado so prejeli Juul / Frost Architects iz Danske, drugo pa skupina slovenskih strokovnjakov z inštituta Ipop in arhitekturne pisarne Prima. Tretjo nagrado so prejeli Zampkelp neo.studio in Winkens Architekten iz Berlina.

Zmagovalci Hosoya Schaefer so pri natečaju sodelovali še z znano londonsko planersko pisarno Space Syntax, ki se posebej posveča vprašanjem trajnostnega razvoja in s švicarskim nepremičninskim svetovalnim podjetjem Wüest & Partner.

Kot je ocenjevalna komisija ugotovila v zaključnem poročilu, je "Partnerstvo Šmartinska zanimivo partnerstvo med mestom in lastniki zemljišč. Prednost takšnega partnerstva je omogočanje razvoja Ljubljane, ki bo tesno povezano s središčem mesta in BTC, ki letno privabi več kot dvajset milijonov obiskovalcev. Takšno partnerstvo s takšnim obsegom, saj gre za območje katerega površina presega dvesto hektarjev, je bilo organizirano prvič. Zato je prav izviren podvig.

Kot dosežek skupnega interesa lastnikov zemljišč in dobrega načrtovanja mesta lahko takšno partnerstvo prav dobro deluje. Še več, prav zaradi tega ima idejni natečaj Partnerstvo Šmartinska veliko možnost izvedbe. Povezuje obsežen del mesta tako z BTC, kakor tudi mestnim središčem, koristi bosta žela oba. Razvoj prostora ob Šmartinski cesti je torej resnični doprinos mestu.

Natečaj je predstavil povzetek sodobne prostorske planerske misli. V rešitvah je razviden razpon zamisli o evropskem prostorskem planiranju in oblikovanju, pri tem pa ponujajo odgovorne planske rešitve za spreminjajoče se potrebe dolgoročnega razvoja.

Večina elaboratov je kot osnovo za novo organizacijo in prepoznavnost prostora predlagala dogodkovno linijo in koncentracijo programov okrog tematskih vozlišč. Drugo pomembno spoznanje je zasnova večje središčne parkovne površine kot dejavnika urbane regeneracije. V večini natečajnih predlogov je tako prepoznan potencial parka pri urbani regeneraciji. Prvo-nagrajeni elaborat združuje obe načeli v kakovosten predlog za dolgoročni razvoj območja in vgrajuje prožnost tradicionalnih in generičnih urbanih vzorcev v koherentno celoto.

Nadalje, zmagovalna zasnova ima potencial povezovanja novega parka pri Žalah z novim osrednjim parkom v območju, kar je na mestni ravni ponudba za vse prebivalce Ljubljane. Tako obsežno področje prav tako ponuja mnogo priložnosti za umeščanje novih potrebnih družbenih funkcij (kultura, šport idr.). Lahko postane del povezav javnega potniškega prometa ali pešcev s PCL Emoniko – drugim novim središčem v mestu. Da bi zagotovili uresničitev, bo ena od nalog izboljšati javni potniški promet na tej smeri, vendar tudi na krožnih smereh, ki bodo pospešile gibanje ljudi. Takšen dobro načrtovan razvoj bo Ljubljani zagotovil prednosti pri privabljanju mednarodnih zasebnih naložb.

Čeprav udeleženci natečaja v svojih rešitvah niso predlagali inovativnih zamisli o prihodnosti območja BTC, vsekakor ponujajo dobre zamisli o vključitvi tega območja v urbani vzorec Ljubljane.

Z natečajem se napori partnerstva umeščajo v širši okvir načrtovanja mesta, ki bodo dolgoročno obravnavani, novi del mesta integrirali z Ljubljano. Upamo le, da bo mesto enako ustvarjalno v procesu izvedbe, kakor je bilo v procesu zbiranja zamisli o razvoju tega prostora."Več:
>>Hosoya Schaefer
>>Arhiforum

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

tine
Brez naslova, 7.5. 2008, 18:55

Sem prijetno presenecen. Dve izraziti potezi, ki se iztečeta v grozd nebotičnikov. Vidi se, da ni zadržanosti, tako značilne za te kraje. Problem je samo v tem, da bo nek kreten zlobiral, da je prostora namenjenega parku škoda in bi bilo tam bolj "smotrno" kaj sezidati in prodati... Tako značilno za te kraje.... Škoda le, da avtor ni Slovenec.

Anonimnez
Brez naslova, 8.5. 2008, 12:37

Se pridružujem tinetu, mi je všeč rešitev in žal hkrati dvomim, da bo park obstal. A čmo sprejemat stave?

Marko Močnik
Bravo!, 8.5. 2008, 22:51

Odlična rešitev in še enkrat pozdravljam tujce, ki edini rešujejo sodobno slovensko arhitekturo. Naši pač niso v koraku s časom. Vseeno sem vesel Šmarthattna. Kar tako dalje!

rokson
BTC Plaza, 9.5. 2008, 22:58

Mene pa zanima kaj je to BTC Plaza. A je to beseda zs črko ž in je plaža, ali kaj! Zakaj ne moremo imeti slovenskih imen. Enako kot BTC Citc, pa Citypark! A se res tok grdo sliši slovenska beseda! Moram pohval tiste ki se spomnijo lepega slovenskega imena za lokale. npr. restavracija Polna skleda. Če že ne kaj drugega, bi vsaj zakon morali spoštovati, ki prepoveduje tuja imena! Samo Slovenci smo preve kul, da bi imeli slovenska imena!

JakaV
ŽIV DOLGČAS, 15.5. 2008, 21:20

OK. Sej je korekten projekt, ni pa noben presežek. Namesto, da bi šlo mesto v kaj bolj lahkotno-eksperimentalnega na tako zanimivi lokaciji kot je ta, so izbrali ortodoksen morfološki urbanizem v maniri urbanih blokov postmoderne. To ni noben presežek; tak urbanizem raste kot gobe po dežju kjerkoli po svetu pod taktirko globalnega kapitalizma. Bi bilo že bolje, da bi na začetku razpisali vabljeni natečaj za tuje, eksperimentalno orientirane pisarne. Tako pa smo dobili še eno v vrsti ekstremno dolgočasnih in dogmatskih rešitev. Povsem v stilu J. Koželja.

jure
JakaV...., 15.5. 2008, 22:54

Mogoče pa po svetu delajo tak urbanizem zato, ker so ugotovili, da se najbolj obnese? MIslim, da večina ljudi želi živeti v kvalitetnem okolju, ne v nekih eksperimentih - recimo takšnem kot je bil funkcionalistični coning! Saj je bilo med nenagrajaenimi prispevki nekaj "eksperimentov", ampak že na prvi pogled čisto norih.

Meni se zdi zmagovalni projekt zelo vredu, čeprav so nekatere rešitve vprašljive, naprimer močno poudarjena Kavčičeva namesto Šmartinske (prestavljen je celo tramvaj).


Anonimnez
Brez naslova, 16.5. 2008, 13:52

"...nekatere rešitve vprašljive, naprimer močno poudarjena Kavčičeva namesto Šmartinske (prestavljen je celo tramvaj)."

Ali bomo spreminjali sedaj obravnavani občinski prostorski načrt in njegovo prmetno zasnovo? Ali prestavitev tramvaja na drugo lokacijo zdrži?
Natečajno rešitev bo treba preverjati še skozi spremenjene rešitve sedaj obravnavanega občinskega prostorskega načrta, šele potem bodo dobile polno veljavnost, ne glede na arhitekturno kvaliteto.


Kritik
Normalno..., 16.5. 2008, 16:04

... da je treba spremeniti. Zdaj razgrnjeni občinski prostorski načrt projicira na Ljubljano stare plane, ki so mimo že vsaj trideset let. Hvala bogu, da so na natečaju sodelovali urbanisti, ki s tem niso bili obremenjeni...

mihaB
konstruktivna kritika, 4.6. 2008, 22:02

zmagovalni projekt ima svoje značilnosti, vendar NE REŠUJE PROBLEMOV OBMOČJA. Da ne govorimo o drznosti in presežkih, ki jih praktično ni. Npr. ureditev prometa je popolnoma zgrešena in se natančno drži v natečaju predlagane variante. Že danes preobremenjena Kajuhova se "zaleti" v Žale... Drznost je recimo poskus povezave Kajuhove in Kranjčeve pod terenom med Plečnikovimi Žalami in novejšim delom pokopališča (in prosim ne govorite mi da se to ne da, ker bi se Plečnikova mojstrovina podrla). Pa da ne govorim o "karejski" drznosti, na Koželjev način... hehehe!
Bravo JakaV. Vidim da ti je Koželj pri srcu... hehehe
P.S. Mimogrede sem malo pogledal katere projekte imajo za sabo in sem "presenečen" ugotovil, da so pred kratkim sodelovali s Koželjem.
Za vse, kaj so "prijatli" sestavili za Ljubljano pa podajam link:
http://www.hosoyaschaefer.com/ljubljana.htm


Anonimnez
Brez naslova, 19.5. 2009, 21:43

Odličen projekt,
moti me edino obvoznica,
v zameno za višje nebotičnike bi jo lahko zgradili pod zemljo.

Škoda da bodo tako lepa stanovanja, tako grdo hrupno onesnažena.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Šmartinka, Ljubljana: Osrednji park z malim Manhattnom


Začetek šmartinske pri Kolinski


BTC Plaza
Hosoya Schaefer: Zmagovalna urbanistična rešitev za partnerstvo Šmartinka s trikotnim osrednjim parkom in grozdom nebotičnikov na zahodnem robu BTC. (Klikni za povečavo!)


Markus Schaefer in Hiromi Hosoya

na vrh