info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 5. 2008

Izšel je vodnik po Ljubljani za otroke
V sredo, 14. maja 2008 ob 18. uri bo v atriju Mestnega muzeja v Ljubljani predstavitev vodnika Gremo v mesto Ljubljana. Uredila sta ga Špela Kuhar in Robert Potokar. Namenjen naj bi bil tudi otrokom in družinam. Vodnik prinaša opise 6 sprehodov in 5 ogledov, ki so ilustrirane s 359 fotografijami, 95 ilustracijami, 45 načrti in 12 zemljevidi. Na predstavitvi bo vodnik na voljo z 20% popustom.

Na predstavitvi bo uvodne besede o vodniku podal podžupan Janez Koželj. Predstavitvi bo sledila dobrodelna dražba ilustracij iz vodnika priznanih slovenskih ilustratorjev: Damijana Stepančiča, Polone Lovšin, Adriana Janežiča, Maše Kozjek, Kristine Krhin, Ane Razpotnik Donati, Jelke Godec Schmidt in Matjaža Schmidta. Predstavitev in dražbo bo vodil Matjaž Pikalo. Zbrana sredstva bodo izdajatelji namenili Kliničnemu oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Vodnik po Ljubljani Gremo v mesto je namenjen spoznavanju mesta, predvsem njegovih prostorskih in arhitekturnih kvalitet. Avtorji so jih skušali predstaviti na slikovit in zanimiv način, ki bi bil primeren tako za družine z otroki kot za turiste in ne nazadnje za vse, ki jih mesto in arhitektura vsaj malo zanimata. V vodnik so uvrščeni najzanimivejši in najbolj prepoznavni prostori, ulice in stavbe, ki meščanom in obiskovalcem dajo najboljši vtis o arhitekturnem prostoru v Ljubljani.

Vodnik je sestavljen iz dveh temeljnih sklopov: zgodovinskega pregleda in posameznih arhitekturnih sprehodov. Zgodovinski pregled je razdeljen na deset časovnih obdobij, od prazgodovinskega – koliščarskega obdobja, rimske Emone, srednjega veka, baroka, klasicizma, secesije, modernistične in Plečnikove Ljubljane do povojnega socialističnega obdobja in sodobne Ljubljane. Vsak arhitekturni sprehod zajema splošen opis sprehoda ali ogleda s prikazom na mestni karti, v nadaljevanju opisa pa si sledijo podrobnejše predstavitve posameznih pomembnejših stavb, trgov in parkov. Vsaki izpostavljeni stavbi sta namenjeni dve strani, s podrobnejšim strokovnim opisom, fotografijami, načrtom, ilustracijo ter opisom zanimivosti in podatki, ki naj bi arhitekturo privlačno predstavili tudi majhnim in velikim otrokom.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Francoz
Otroci..., 15.5. 2008, 16:35

Sem si ogledal zadevo. Simpatičen vodniček, je treba reči. Vendar mi ni jasno, kaj naj otroci počnejo s to resno knjigo. Kot znamke velike risbice slavnih ilustratorjev arhitekture pač ne bodo približale otrokom. Poleg tega je mesto za avtorje očitno samo kup hiš, saj je v knjigi bolj malo govora o ulicah, trgih, avtobusnih postajališčih, smetnjakih... Tudi odlagališče odpadkov, tovarne in transformatorji so konec koncev nekaj, kar je integralni del mesta, če ga že želimo predstaviti najmlajšim meščanom...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Gremo v mesto Ljubljana
Arhitekturni sprehodi in ogledi

Založnik:
Ustanova Fundacija Piranesi
Urednika in avtorja besedil:
Špela Kuhar, Robert Potokar
Ilustracije:
Damijan Stepančič, Polona Lovšin, Damijan Jerič, Adriana Janežič, Maša Kozjek, Kristina Krhin, Ana Razpotnik Donati, Jelka Godec Schmidt, Matjaž Schmidt.
Risbe načrtov:
Andraž Kavčič
Fotografije:
Miran Kambič
Oblikovanje:
Domen Fras; Aparat.org

Informacije:
Špela Kuhar
M: + 386 40 41 86 75
spela.kuhar@guest.arnes.siDamijan Stepančič
Gospodarska zbornica, 2007,
pero in barvni tuši, 35x50 cmDamijan Stepančič
Promenada, 2007,
pero in barvni tuši, 22x50 cmMaša Kozjek
Peglezen, 2007,
računalniška risba, 29,7x21 cm

na vrh