info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 5. 2008

V Mariboru so se lotili še enega trga
Mariborski Rotovški trg, ki sta ga leta 1960 uredila arhitekta Kocmut in Pečenko, čaka prenova. V sredo 14. maja 2008 bo na Arhiforumu objavljen razpis natečaja za ureditev kompleksa Rotovškega trga. Natečaj, ki ga bo razpisal Mestna občina Maribor obsega prenovo starega mariborskega rotovža ter štirih stavb, v katere se bo razširila osrednja Mariborska knjižnica.

Na spletnih straneh Turistično informacijskega centra Maribor, preberemo, da so nekdanjo mestno hišo s čudovitim balkonom, na kat erem se nahaja reliefna upodobitev mestnega grba z dvema levoma, zgradili leta 1515. Na dvoriščni strani so stavbo obdali z arkadnimi hodniki. Nekdanje rotovško dvorišče s hlevi na mestu, kjer zdaj stoji moderna stavba mestne uprave, je bilo že od nekdaj tudi tržni prostor, na katerem so kmetje prodajali moko in seno. Zato se trg, v 16. stoletju poznan kot Rathaushof (Rotovško dvorišče), pozneje omenja tudi kot Mehlplatz (Trg moke). Leta 1876 so ga preimenovali v Rathausplatz (Rotovški trg). Na trgu in v okolici se je v zgodovini dogajalo marsikaj, saj je služil tudi kot morišče, v 18. stoletju pa so na njem prirejali nekakšne koride, dvoboje bikov v zabavne in deloma v tekmovalne namene. Z znamenitega rotovškega balkona je aprila 1941 na mesto kričal Adolf Hitler.

Rotovški trg namerava zdaj občina urediti za potrebe protokolarne dejavnosti občine. Na trgu naj bi organizirali različne prireditve. Glavno krilo state mestne hiše, ki gleda na Glavni trg, naj bi bilo namenjeno županovemu protokolu, severno krilo, ki sega na Rotovški trg, pa bo namenjeno knjižnici. Osrednji mariborski knjižnici bodo namenjene še 4 stavbe na trgu, ki naj bi jih povezali s kletjo. Ker bo trg urejen kot prizorišče za kulturne in zabavne prireditve, je v natečaju predvidena zasnova pomične strehe. Z natečajem naj bi pridobili tudi rešitve za novo urbano opremo in razsvetljavo trga.

Razpisana prva nagrada znaša 25.000 €, druga nagrada 16.000 €, tretja 9.600 € in priznanja po 4.500 €. Odškodnine za nenagrajene elaborate znašajo 2.200 €. Natečajno gradivo bo na voljo od 14. maja 2008 na družbi ZIM d.o.o. Maribor, Slovenska ulica 40, 2000 Maribor in ga bo mogoče prevzeti od 8.00 ure naprej v skladu z razpisnimi pogoji. Podrobnejše informacije glede dviga natečajne naloge in razpisnih pogojev so pri skrbniku natečaja Matjažu Bertonclju, tel. 02 2201 581 ali mob. 041 614 475.


Več:
>>Arhiforum

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Fuehrer
Sehr schoen..., 15.5. 2008, 16:38

Heil Kangler!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Ureditev Rotovškega trga (Ivan Kocmut, Borut Pečenko, 1958-60)


Območje in stavbe, ki so zajete v natečaju

na vrh