info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 5. 2008

Dilnot o pogojih za trajnostno prihodnost
V torek, 13. maj 2008, ob 19. uri bo v Arhitekturnem muzeju Ljubljana predavanje Cliva Dilnota z naslovom Trajnost kot zgodovinsko gibanje? Šest pogojev za trajnostno prihodnost. To bo četrto predavanje iz cikla Trajnostne alternative v oblikovanju.

Med razmišljanjem o (ne)trajnosti v pomenu "ekološke krize" se lahko zgodi, da pozabimo, kako je tudi problem (ne)trajnosti naših zdajšnjih porabniških navad kriza zgodovine. Možnost globalnega uničenja (ekonomska, politična in tudi ekološka) nas opozarja, da je umetno (in ne naravno) naše obzorje in sredstvo obstoja. Hkrati nam ta možnost uničenja kaže, da globalna prihodnost prvič v zgodovini človeštva ni zagotovljena. To spreminja delovne navade v naši kulturi. Delo sámo mora ustvarjati pogoje za prihodnost človeštva. Oblikovalcem se zastavlja vprašanje, kako v ta projekt usmeriti svoje razvojne sposobnosti. Predavanje bo raziskalo njihove (z)možnosti znotraj določitve šestih ključnih pogojev, pod katerimi bi se približali trajnostnemu svetu in bolj človeški prihodnosti.

Clive Dilnot je eden večjih strokovnjakov iz teorije oblikovanja, predvsem na področju etike v oblikovanju. Predava na oddelku oblikovalskih študij na New School University in Parsons School of Design v New Yorku. Pred tem je redno predaval na School of the Art Institute v Chicagu ter poučeval na Harvardu in na univerzah v Veliki Britaniji in Hong Kongu. Med zadnjimi objavljenimi deli sta Ethics? Design?, Archeworks, Chicago, 2005 in Pirelli Work, Steidl, London, 2006. Trenutno raziskuje vlogo oblikovalskih zmožnosti v smislu razumevanja, kako ustvariti pogoje za človečnejši človeški svet.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh