info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 5. 2008

Arhitektom, gradbenikom in krajinarjem Bled leži v srcu

M. Č.
Na natečaju za veslaški center na Bledu sta bili podeljeni dve prvi nagradi: za arhitekturo objektov in tribun so jo prejeli Multiplan arhitekti in Bruto krajinska arhitektura, za krajinsko ureditev in sodniški stolp pa arhitekti Kajzelj, Lemajič in Banfi Škrbec ter krajinski arhitekt Iztok Kavčič. Posebno nagrado za predlog celovite urbanistične preureditve prostora je prejel Aleksander Lužnik s sodelavci. Jutri ob 11.30 bo v Festivalni dvorani na Bledu otvoritev razstave natečajnih elaboratov.

Poleg nagrad je ocenjevalna komisija podelila še štiri priznanja. Prejele so jih arhitekturne pisarne Stvar, Ravnikar Potokar in Dekleva Gregorič ter skupina absolventov arhitekture in krajinske arhitekture Bombač, Gramc, Vukotič in Mežek v sodelovanju z arhitektko Špelo Gosak in krajinsko arhitektko Marto Vahtar.

Na natečaj je prispelo 10 predlogov. Občina Bled je z udeležbo zadovoljna. Kot je v zloženiki, ki bo izšla ob razstavi zapisal blejski župan Janez Fajfar so "naši arhitekti, gradbeniki in krajinarji s tem dokazali, da jim Bled, kot tudi vsem ostalim Slovencem, zares leži v srcu."

Prvonagrajeni elaborat za krajinsko ureditev s stolpom odlikuje ideja sonaravnega urejanja celotnega prostora in kakovostni predlogi posameznih ureditev na obeh območjih, v Mali in Veliki Zaki. Zasnova sodniškega stolpa se od ostalih predlogov razlikuje v tem, da stolp razvije kot paviljonsko konstrukcijo in jo skuša vizualno vpeti v naravni prostor jezerske obale.

Prvonagrajeni elaborat za arhitekturo objektov in tribun je ocenjevalno komisijo prepričal z ustrezno zadržanim oblikovanjem in preprostim sistemom, s katerim uspešno dosega poenotenje heterogenih volumnov. Zasnova tribun se lepo vključuje v prostor z vzdolžno razporeditvijo, ki sledi terenu in nizko, kratko streho.

Javni natečaj, ki sta ga naročila Občina Bled in Veslaški klub Bled, je povezan z izvedbo veslaškega svetovnega pokala 2010 in svetovnega prvenstva 2011. Kljub kratkemu roku so bili prispeli elaborati kakovostno pripravljeni. Zaradi velike raznovrstnosti posegov in ureditev so prispeli elaborati dobro reševali posamezne razpisane naloge kot so stolp, tribune, zasnova objektov v sklopu tribun in v Mali Zaki. Ob ocenjevanju celote so težko sledili vsem kriterijem in merilom na enakem nivoju. Posamezni elaborati so se občutno razlikovali tudi po načinu in kakovosti strokovnega pristopa v obravnavi krajinskega, urbanističnega in arhitekturnega vidika naloge.

Na natečaju zato ni bila podeljena samo ena 1. nagrada, temveč dve enakovredni prvi nagradi: ena za krajinsko ureditev in druga za arhitekturne rešitve. Komisija je s posebno nagrado posebej izpostavila elaborat Aleksandra Lužnika, ki je uspešno zasnoval kompleks tribun in podal inovativno urbanistično rešitev Male Zake, vendar ga zaradi objektivnih razlogov (lastništvo zemljišč) ni mogoče izvesti.

Pri ocenjevanju natečaja na Bledu so posebej pomembno vlogo odigrali izvedenci za področje varstva narave, za spremljanje ekološkega stanja jezer in za področje varstva kulturne dediščine. Med najuspešnejšimi so bili elaborati, ki so z občutljivostjo posegali v obravnavano območje, imeli jasen odnos do obale jezera ter naravnih in kulturnih vrednot. Komisija si je prizadevala izbrati rešitve, ki bi v najboljši možni merij ustrezale vsem različnim uporabnikom prostora ob Blejskem jezeru: prebivalcem, veslačem, obiskovalcem, kopalcem.


Več:
>>Arhiforum

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 15.5. 2008, 20:59

Ali je mogoče videti še ostale rešitve?

Maj Juvanec
Razstava, 16.5. 2008, 14:15

Vse natecajne resitve je mozno videti na razstavi, do 30.5. v Festivalni dvorani na Bledu - vsak dan med 15. in 20. uro.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Tribune; arhitektura: multiPlan arhitekti; krajinska ureditev: Bruto krajinska arhitektura


Telovadnica; arhitektura: multiPlan arhitekti; krajinska ureditev: Bruto krajinska arhitektura


Sodniški stolp; projekt: arhitekti Miha Kajzelj, Iztok Lemajić, Sandra Banfi Škrbec; krajinski arhitekt Iztok Kavčič


Shema krajinske ureditve v Mali Zaki; projekt: arhitekti Miha Kajzelj, Iztok Lemajić, Sandra Banfi Škrbec; krajinski arhitekt Iztok Kavčič

na vrh