info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 5. 2008

Evroarhitektura na Ljubljanskem Gradu

Andrej Hrausky
V Ljubljano prvič prihaja razstava evropske nagrade za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe. Otvoritev bo v četrtek, 22. maja ob 19. uri, z uvodnima govoroma ljubljanskega podžupana Janeza Koželja in Diane Gray iz barcelonske Fundacije Mies van der Rohe, ki v imenu EU podeljuje nagrado in je razstavo tudi pripravila.

Evropska skupnost se zaveda pomena kvalitetne arhitekturne produkcije. V ta namen je ustanovila nagrado z uradnim nazivom: "The European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award", ki se podeljuje vsaki dve leti. Namen nagrade je pokazati odličnost na področju arhitekture, ki državljanom in ustanovam omogoča, da bolje razumejo vlogo arhitekture pri gradnji mest in družbe. Nagradi sta dve in se podeljujeta za zgrajeno delo v zadnjih dveh letih: glavna nagrada in nagrada za arhitekte na obzorju (emerging architects). Nagrada je bila prvič podeljena leta 1988, nagrada za arhitekte na obzorju, pa se podeljuje od leta 2001. Poleg samih nagrad je pomembna tudi ožja selekcija približno 40 zgradb, ki predstavljajo kakovostni vrh evropske arhitekture. Ta dela so objavljena v katalogu in tvorijo razstavo, ki potuje po evropskih mestih.

Z vstopom v EU je slovenska sodobna arhitektura postala del velike družine evropske arhitekturne dediščine. In to uspešno. Na zadnji podelitvi nagrad, leta 2007 v Barceloni, je žirija, ki ji je predsedoval Richard Burdett, med 40 najpomembnejšimi arhitekturnimi deli v Evropi izbrala tudi dve zgradbi iz Slovenije: stavbo Oddelka za matematiko v Ljubljani, arhitektov Bevka in Perovića ter hotel Sotelia v Podčetrtku, arhitektov Laha in Tomaca. Prva pa je bila na koncu razglašena za "Emerging Architecture 2007". To je, formalno gledano, najvišje priznanje slovenski arhitekturi v vsej njeni zgodovini. Zato želimo to razstavo pokazati ne le domači publiki, temveč tudi vsem obiskovalcem slovenskega evropskega predsedovanja, še posebej pa udeležencem kongresa o Arhitekturni politiki.

Na razstavi bomo videli izbor 40 projektov, med njimi tudi projekt MUSAC v Leonu (Španija), arhitektov Luisa Mansilla in Emilia Tunona, ki sta prejela glavno nagrado in stavbo matematične fakultete v Ljubljani arhitektov Matije Bevka in Vase J. Perovića.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 21.5. 2008, 19:29

"Z vstopom v EU je slovenska sodobna arhitektura postala del velike družine evropske arhitekturne dediščine."

A do vstopa v EU smo bili pa še del Azije al kako?


Držanič
Za nagrado lahko, 22.5. 2008, 16:02

konkurirajo avtorji z deli, ki jih predlagajo branžna združenja, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav, katerih pristop k članstvu je že raticiran. Nagrada spada v program dela DG za kulturo pri komisiji EU.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Razstava Mies van der Rohe Award
Ljubljanski Grad
22. maj – 22. junij 2008
Otvoritev: 22. maj 0b 19.00


>>www.miesbcn.com
>>Nominacije Mies van der Rohe 2007MUSAC Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, León, Španija
Arhitekti: Luis M. Mansilla, Emilio Tuñón/Mansilla + Tuñón

na vrh