info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
23. 5. 2008

Razpis za prenovo dvorca v Mariboru
Še do 16. junija je odprto javno naročilo za oddajo ponudb za izdelavo projektne dokumentacije za obnovo kulturnega spomenika Naskov dvorec v Mariboru. Naskov dvorec v Vetrinjski ulici 30 strokovna literatura uvršča med najstarejše, najpomembnejše in najlepše meščanske hiše v Mariboru.

V nekaterih virih je dvorec poimenovan tudi Oreški dvor. Kljub baročni preobleki gre za eno najstarejših zgradb v mestu, saj njen neprekinjen gradbeni razvoj sega v prvo četrtino 13. stoletja. O tem govorijo zgodovinski viri, ki se nanašajo na nekdanjo vetrinjsko posest v Mariboru in njegovi okolici. Leta 1992 je bil Naskov dvorec razglašen za spomenik lokalnega pomena, leta 2001 pa je bil vpisan v Register nepremične kulturne dediščine (EŠD 6234).

Predmet naročila so projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, projekt za razpis, projekt za izvedbo, projektantski nadzor in PID. V sklopu ponudbe morajo zainteresirani ponudniki priložiti tudi idejno zasnovo. Pet najprimernejših idejnih zasnov (med njimi tudi glavna potrjena idejna rešitev) bo Mestna občina Maribor odkupila in bodo prejele odškodnine v vrednosti 1.500 EUR. Pri končni, potrjeni rešitvi bodo upoštevani predlogi, pri čemer bo navedeno avtorstvo uporabljene idejne zasnove.

Odgovorni projektant ali projektant arhitekture, ki je ponudnik, mora imeti med referencami vsaj 1 projekt arhitekture za gradnjo objekta, varovanega kot kulturna dediščina ali kulturni spomenik in najmanj eno strokovno priznanje v državnem ali mednarodnem merilu - zmaga na arhitekturnem natečaju, strokovna nagrada) v zadnjih 5 letih. Rok izdelave razpisane projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja bo do 5.9.2008.

Obnovo kulturnega spomenika Naskov dvorec v Mariboru bo delno financirala Evropska unija iz sklada za regionalni razvoj. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013.


Več:
>>Maribor / razpisna dokumentacija

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Darja M.
Brez naslova, 25.5. 2008, 21:48

Temeljita preučitev razpisa s poudarkom na določitvi ustrezne vrste javnega razpisa oz. ustreznem načinu pridobitve strokovnih rešitev, ščitenju projektantov in njihovih pravic ter odločilna akcija bi ZAPS prinesli pozitivno točko.

Matjaž Vodopivec
Težko..., 1.6. 2008, 20:38

...bo zaps še kje dobil kakšno pozitivno točko.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Maribor / razpisna dokumentacija

na vrh