info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 5. 2008

Arhitekturni epicentri zdaj tudi v knjigi

Uredništvo
Serija predavanj Arhitekturni epicentri, ki je pred časom potekala v Arhitekturnem muzeju Ljubljana, je izšla tudi v knjigi. Predstavili jo bodo ta četrtek, 29. maja 2008, ob 19. uri v Plečnikovi hiši v Trnovem. Knjigo z naslovom "Arhitekturni epicentri: invencije arhitekture, intervencije v realnost" sta uredili Petra Čeferin in Cvetka Požar.

Predavanja Arhitekturni epicentri so izhajala iz stališča, da so v svetu določene produkcije arhitekture, v določenem trenutku sprožile pretrese tako na področju arhitekture kot širše. Tovrstne produkcije naj bi nastale premišljeno, kot odgovor na zunanje družbene, gospodarske in kulturne pogoje, v katerih nastaja arhitektura.

Kot v Arhitekturnem muzeju Ljubljana navajajo v napovedi k novi knjigi, besedila v knjigi "dokazujejo, da arhitektura ni v službi takšnih ali drugačnih interesov, da ni niti estetsko-zabavni dodatek obstoječega niti ni njena naloga reševanje socialnih problemov časa. Pač pa ima svojo lastno nalogo, ki ne služi ničemur drugemu kot temu, da omogoča nadaljevanje projekta arhitekture. In vendar – ravno kadar arhitektura deluje tako, ji lahko uspe, da radikalno poseže ne le v arhitekturno realnost, ampak tudi v realnost zunaj sebe."

V knjigi je predstavljenih sedem arhitekturnih produkcij iz sedmih delov sveta: mehiško arhitekturo, ki se je v svetu proslavila prvič v petdesetih in drugič v sedemdesetih letih; brazilski “iracionalni” modernizem; razširjeni racionalizem finske arhitekture petdesetih let; švicarsko Ticino Tendenzo; fenomen Super Dutch iz osemdesetih let; arhitekturno produkcijo v Španiji od osemdesetih let naprej, posebej Barcelono in Bilbao. V posebnem poglavju, kot eden možnih epicentrov, nastopa slovenska produkcija v nastajanju.

Avtorji posameznih prispevkov obravnavajo eno ali več izmed treh ključnih faz v procesu nastajanja in delovanja teh produkcij: vzpostavljanje v odnosu do spleta pogojev in dejavnikov njihove vsakokratne konkretne situacije, pretrese, ki so jih sprožile, in sledi, ki so jih pustile za seboj. Produkcije so torej obravnavane skozi specifično optiko, ki nam omogoča, da jih vidimo kot primere arhitekturnih epicentrov, in širše, kar nam omogoča, da vidimo arhitekturo ne kot kontinuirano nadaljevanje tradicije, niti ne kot rezultat pogojev, v okviru katerih je nastala, pač pa kot prakso, ki se vzpostavlja in potrjuje na način pretresa.

Na dan predstavitve bo knjiga na voljo s popustom. Na prodaja bo v Arhitekturnem muzeju Ljubljana, ki jo je založil in v vseh večjih knjigarnah po Sloveniji.


Več:
>>Arhitekturni muzej Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh