info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
28. 5. 2008

Študenti odkrivajo nepričakovane prostore
V zaklonišču na Gornjem trgu pod Ljubljanskim gradom bo v petek, 30. maja ob 18.00 otvoritev razstave ob zaključku delavnice finskega gostujočega profesorja Juhe Ilonena, ki poteka na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Na delavnici z naslovom Unexpected spaces so študenti raziskovali potencialne prostore mestnega jedra, ki bi lahko vsebinsko obogatili in vzpodbudili razvoj tega dela mesta. Zaključna razstava razkriva enega teh potencialnih ambientov – zaklonišče na Gornjem trgu, ob tunelu pod ljubljanskim gradom.

Sedemnajst študentskih projektov se glede na odnos do lokacije deli na štiri tematske sklope - ON, BETWEEN, UNDER in ABOVE. Projekti obravnavajo atrije hiš, niše med stavbami, parke, trge in mostove ter odkrivajo njihove potenciale. Niša med stavbama na Gornjem trgu je ustvarila stavbno enoto, Argentinski park se je razprostrl v podhod Ajdovščina, večnamenski paviljon pa je zaključil Ravnikarjevo prostorsko os, ki teče preko Trga republike.
Vsem projektom je skupno, da v prostor posegajo subtilno, a učinkovito, predvsem pa želijo opozoriti na spregledane ambiente in manjkajoče programe v mestu.
Sama razstava delavnice je realizacija projekta Natalije Zanoški, ki s kulturnim programom odkriva in oživlja številna zaklonišča v Ljubljani. Zaklonišče na Gornjem trgu je največje ter hkrati ambientalno edinstveno. Zaprto za javnost je samevalo desetletja, tokrat se predstavlja meščanom na prav poseben način.

Ob otvoritvi bodo mentor prof. Juha Ilonen in študentje obiskovalcem predstavili projekte, ki bodo na ogled tudi prihodnji teden, med delavniki od 16.00 - 18.00 in v soboto, 6.7. od 10.00 -12.00.

Na dan otvoritve, v petek, 30. maja bo ob 11.00 v Vurnikovi predavalnici še 3. javno predavanje prof. Juhe Ilonena.

Vabljeni na predavanje in otvoritev razstave!

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

mag. Marko Močnik
Neumnost!, 29.5. 2008, 12:03

Oprostite, ampak tole pa ni ničemur podobno, saj Ljubljana ni Eisenhüttenstadt, da bi nekaj eksperimentirali v historičnem mestnem jedru. Saj sem za progresivne ideje, a tile renderji prikazujejo ideje, ki se nikakor ne skladajo z gabariti mestnega jedra. Sem v tej stroki že desetletja in na žalost moram tule resnico povedati.

Darko Kočnik
POZIV, 29.5. 2008, 19:32

OK, zdaj pa res konec. Dragi Marko Močnik, študentje se ob vaših komentarjih izredno zabavamo in ZELO bi bili veseli, če bi se kdaj pojavili na naši zanikrni grozni šoli, ki itak ne ve kaj je dobro za mesto in kritizira vse po vašem mnenju imenitne projekte. Pridite in nam povejte v obraz, da smo zanič in da vi edini veste, kaj je prav. Povejte, v čem je ta projekt slabši od Šmartinke ali potniškega centra? V čem manj paše v okolje? Sicer pa se sem osel, ker padam na vašo provokacijo, vi pa se prav tako izjemno zabavate.

študent fa
fa, 31.5. 2008, 22:59

Ja pa pridite pogledat kako nas Koželj uči enoumja s karejsko zazidavo z žara na sto in en način...

obiskovalec
inovativnost pa taka, 2.6. 2008, 12:57

Vsako študentsko aktivnost je potrebno podpreti. Tudi če gre za igriv eksperiment, ki ima v samem konceptu nekaj "lukenj". Važno je, da se o prostoru pogovarjamo, smo kritični in konstruktivni. Nergaštvo in apriorni negativizmi so nezaželeni in vodijo družbo v apatično stagnacijo.
Malce me je pa le zmotila vizualizacija mobilnih paviljonov. Brez potrebe se pojavlja forma močno podobna projektu Cocobello. Gre za na-videz zanimiv projekt, ki pa s svojimi 10+ tonami ni ravno mobilen. Postavitev na šuštarkem mostu je nadvse dvomljiva.
Zanimiv bi bil razvoj specifičnih rešitev za Ljubljano. Medij bi lahko bila Ljubljanica in mobilna arhitektura pontonska.

Sicer pa študetje - keep on rockin'!

http://www.detail.de/rw_5_Archive_En_HoleArtikel_5371_ Artikel.htm


študent fa
??, 4.6. 2008, 21:34

G. mag. Marko Močnik! Z vsem spoštovanjem, vendar na internetu na najdem nobenega projekta ali raziskave... Če se motim, mi prosim sporočite link, kjer bi lahko dokazali svojo kredibilnost.
Hvala


Arhy
Dajte no, arhitekti, 6.6. 2008, 21:45

Prosim poglejte, nima se smisla odzivati na komentarje Marka Močnika, ker se človek le izredno zabava, ko ob njegovih nesmislih vedno kdo vzroji in nastane prava drama/komedija. Upam si trdit, da človek samo provocira in enkrat trdi da je iz stroke, drugič pa da ni arhitekt.

študent fa
Škoda., 7.6. 2008, 11:10

Jaz pa menim, da lahko vsak napiša kar hoče, dokler ni psovk in žaljivk. Ne vem, zakaj se nekateri komentarji brišejo. Komu pa ustrezajo te čistke, kaj se s tem doseže? Ta forum spremljam vsak dan in vidim, da brišete določene komentarje nas študentov. Žalostno, da se poslužujete takih vzvodov, ta forum bi naj bil namenjen dialogu, a ne? A boste to mojo kritiko tudi izbrisali?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Razstava UNEXPECTED SPACES
Otvoritev: petek, 30.maj ob 18.00

Zaklonišče na Gornjem trgu, vhod pri tunelu pod grajskim hribom


Predavanje prof. Juhe Ilonena:
Petek, 30.maj bo ob 11.00

Vurnikova predavalnica, Fakulteta za arhitekturoMobilni paviljon


Mobilni paviljon


Atrij


na vrh