info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 6. 2008

Prix de Barcelona, svetovna arhitektura

Uredništvo
Med 22. in 24. oktobrom bo Barcelona prizorišče Svetovnega arhitekturnega festivala. Do 20. junija 2008 je čas za prijavo del, ki bodo kandidirala za nagrado Prix de Barcelona. Novi festival naj bi odražal vse bolj mednarodni značaj arhitekture, po drugi strani pa tudi njene regionalne korenine.

Prix de Barcelona bo predstavljala jedro festivala in naj bi postala največja svetovna arhitekturna nagrada. Za nagrado lahko kandidirajo stavbe z vsega sveta, ki so jih zgradili arhitekti katerekoli narodnosti. Mednarodne žirije bodo omejile število najboljših predlogov na 96. Izbrani arhitekti bodo svoje predloge v živo predstavili pred žirijo in obiskovalci na festivalu in se tako medsebojno pomerili za nagrade v posameznih kategorijah. Zmagovalci v kategorijah bodo na koncu tekmovali pred super-žirijo za glavno nagrado Prix de Barcelona.

Žiriji predseduje Norman Foster, vanjo pa so vključeni številni priznani arhitekti, naročniki in kritiki, med drugim Will Alsop, Cecil Balmond, Peter Cook, Neil Denari, Zaha Hadid, Charles Jencks, Richard Meier, Michel Rojkind... Festival bo tako priložnost za strokovno ocenjevanje arhitekture na visokem nivoju.

Razpisanih je 16 kategorij: družba, kultura, energija, odpadki in reciklaža, zdravje, počitnice, dom, učenje, narava, novo in staro, pisarna, zabava, proizvodnja, vera in kontemplacija, nakupovanje, šport, transport. Vsi prispeli in nagrajeni predlogi bodo razstavljeni v sklopu festivala, v galeriji ki bo oblikovana na sistemu barcelonske mreže.

Festival se bo odvijal v Barcelonskem kongresnem središču, ki je delo Joseja Luisa Matea. Med drugim bo na festivalu potekal intenzivni dvodnevni natečaj študentov arhitekture z 10 v svetu najbolj priznanih arhitekturnih šol. Poleg razstave nagrajenih del bo v Barceloni tudi velika tematska razstava na različne teme, od metodologij, ki jih uporabljajo arhitekti, do sodelovanja z naročniki, urbanističnimi načrtovalci in vprašanji trajnostnega razvoja. Vsak dan se bo zaključil s plenarnim predavanjem enega priznanih avtorjev. Festival bo postregel še s številnimi spremljevalnimi dogodki, od študijskih ekskurzij, do družabnih srečanj.


Več:
>>World Architecture Festival

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>World Architecture Festivalna vrh