info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 6. 2008

Kup razstav v 'Tednu arhitekture'

Uredništvo
V času predsedovanja Slovenije Evropski Uniji je seveda potrebno organizirati tudi dogodek na področju arhitekture. Naloga je doletela Direktorat za prostor pri Ministrstvu za okolje in prostor, ki mora med 15. in 17. junijem 2008 v Ljubljani izpeljati konferenco EFAP, Evropskega foruma za arhitekturne politike.

Konferenco, ki bo potekala na Pravni fakulteti, so naslovili 'Urbana prenova, Prilagajanje podnebnim spremembam'. Prispevki naj bi se vrteli okrog celovite urbane prenove, ki zagotavlja bolj kakovostno bivalno okolje in pri tem upošteva učinkovitejšo rabo energije, učinkovit javni promet in ohranjanje naravnih virov. O tem bodo na konferenci med drugim predavali Viktor Pust, Metka Černelč, Niko Jurca, Peter Krečič, Peter Gabrijelčič, Peter Fister, Uroš Lobnik, Bogdan Reichenberg, Janez Koželj in Vasa J. Perović. Med predavatelji iz Evrope izstopajo francoska arhitektka Anne Lacaton, ki bo letos gostujoča profesorica na Fakulteti za arhitekturo, Benedetta Tagliabue iz barcelonske pisarne Miralles Tagliabue in Bjarke Ingels iz danske pisarne BIG.

Teden med 15. in 22. junijem 2008, v katerem bo organizirana konferenca EFAP, so organizatorji poimenovali 'Teden arhitekture', v tem času pa bodo na ogled postavljene številne arhitekturne razstave. Ponovno bo na ogled razstava Sodobna slovenska arhitektura, ki jo bodo otvorili 3. junija v MGLC-ju v Ljubljani. Na Ljubljanskem gradu je že na ogled razstava 'Evropska nagrada za arhitekturo Mies van der Rohe 2007'. Na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani bodo ponovno razstavili 'Vizije realnosti', v KC Janeza Trdine v Novem mestu pa bo na ogled razstava 'Urejanje odprtega prostora'. Še enkrat bo na ogled tudi razstava 'Plečnikovi študenti pri Le Corbusieru', ki bo ob postavitvi v Murski Soboti dopolnjena z gradivom o tamkajšnjem ahitektu Feriju Novaku.

Med postavitvami, ki bodo na ogled prvič, je napovedana razstava '20/21 Nova arhitektura v Mariboru'. Otvorili jo bodo 5. junija v Umetnostni galeriji v Mariboru. V Ljubljani bo Arhitekturni muzej pripravil razstavo likovnega natečaja Najlepša hiša v mojem kraju, Kulturno zgodovinsko društvo Žovnek bo na gradu Žovnek predstavilo arhitekturo gradu Žovnek, v prostorih banke NKBM v Tolminu pa bo Posoški razvojni center postavil razstavo z naslovom "Korak naprej v kakovosti bivanja".

Arhitekturni fotograf Miran Kambič v tem tednu odpira dve razstavi. V tivolski promenadi v Ljubljani bo v ponedeljek 2. junija otvoritev razstave 'Arhitektura v fotografiji – Secesija', v Magušarjevi hiši v Radovljici pa bo v tem času na ogled njegova razstava KAM 2008.


Več:
>>eu2008.si
>>Ministrstvo za okolje in prostor

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Rok Pernuš
Brez naslova, 2.6. 2008, 16:00

Kaj ko bi MOP ob tednu arhitekrurei poskrbel za osnovne pogoje , da se kvalitetna arhitektura v Sloveniji lahko sploh projektira.
Naj najprej sploh jasno postavi kriterije trajnostnega razvoja, pa prioritete v ZPN ter nas že končno odreši omejenih občinskih urbanistov!


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>eu2008.si
>>Ministrstvo za okolje in prostor
na vrh