info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
3. 6. 2008

Natečaj za Radgono in Radkesburg uspel

Uredništvo
Na natečaju za povezovanje Bad Radkersburga in Gornje Radgone so prve nagrade pobrali krajinski arhitekti. Za predlog celovitega razvoja mesta in krajinskega oblikovanja so jo prejeli avtorji iz Münchna in Dunaja, za oblikovanje odprtih površin pa skupina iz Gradca. V četrtek 5. junija 2008 bo na mostu med obema Radgonama otvoritev razstave natečajnih predlogov.

Predlog zasedbe "Bauchplan Landschaftsarchitekur und Urbanismus" iz Münchna in Dunaja je komisija ocenila kot najboljši, ker "... koncept na bilateralnem področju poglablja približevanje obeh delov mest in njunih bistvenih stavb tudi z odpiranjem vizualnih povezav ... Obrežje v Gornji Radgoni je oblikovano zelo urbano in bi lahko skupaj s starim mestnim jedrom predstavljalo ključni ambient za oblikovanje stičišča celotnega prostora ..."

V predlogu graške skupine "Monsberger Gartenarchitektur" z arhitektom Zinganelom, ki ga je ocenjevalna komisija izbrala kot najboljšega pri oblikovanju odprtih površin, je prepričalo intenzivno ukvarjanje z zelenimi površinami obeh mest, ki so jih avtorji analizirali tako v velikem merilu kot v podrobnostih. S preprostimi rešitvami so avtorji zelene površine uspeli vzpostaviti kot njune medsebojne povezave. V koncept oblikovanja so vključili konkretne ukrepe v mestnem jarku, v parku, na grajskem griču, pa tudi predloge drevoredov in alej kot izstopajočih mestnih elementov. Podali so tudi podrobne predloge ambientov.

Župana mestnih občin Bad Radkersburg in Gornja Radgona sta z rezultati natečaja zelo zadovoljna in v bodoče pričakujeta okrepljeno in usklajeno sodelovanje na njihovi osnovi. Tako že potekajo pogajanja s prvonagrajenimi za uresničevanje prvih elementov zasnove celovitega razvoja mesta in krajinskega oblikovanja, glede oblikovanja odprtih površin pa se mesti usklajujeta z avtoji glede potrebnih prvih korakov za uresničitev nagrajene zasnove.

Skupaj so na natečaju podelili šest glavnih nagrad (prva, druga in tretja v obeh kategorijah) in štiri priznanja. Ocenjevalna komisija je prejela enajst del, podloge za natečaj pa je z elektronske komunikacijske platforme dvignilo osemdeset avtorskih skupin. Razpisovalci so za nagrade izplačali 42.100 evrov neto. Največ, 8 predlogov, je na natečaj prispelo iz Avstrije, 2 iz Nemčije in eden iz Grčije.

Bad Radkersburg ter Gornja Radgona sta danes dve samostojni mesti, ki sta do prve svetovne vojne bili združeni v skupno mesto. Razdelile so ga takratne politične okoliščine. Združena Evropa ponuja priložnost, da spoznamo tisto skupno obeh mest ter dalje krepimo tisto, kar povezuje. Kot ponovno združeno mesto – vsaj v načrtovalskem smislu – naj bosta Bad Radkersburg in Gornja Radgona primer za izgled nove, kreativne in večkulturne Evrope, ki gre preko meja. V polletju slovenskega predsedovanja Evropski uniji 2008 je bilateralni natečaj, ki sta financirali obe mesti iz sredstev programa INTERREG Avstrija – Slovenija ter Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije, prispeval vseevropski dimenziji dogajanja na meji med dvema članicama. Bad Radkesburg in Gornja Radgona sta si s skupnim projektom zadala cilj doseči nove impulze za vzajemni razvoj obeh mest in njunih odprtih površin, vzpostaviti novo kakovost medsebojnega sodelovanja in okrepiti mesti kot skupen prostor glede na njuno vlogo v regiji.

Pod vodstvom profesorice za krajinsko arhitekturo Andreje Cejka je devetčlanska komisija, sestavljena iz slovenskih in avstrijskih strokovnjakov, predstavnikov naročnikov in šestih svetovalcev opravila zahtevno delo. Medtem ko je v izhodiščih mesto Bad Radkersburg še posebej iskalo predloge za rešitve odprtih površin, je Gornja Radgona želela pridobiti predvsem rešitve za urbanistično zasnovo. Ti dve temi sta zahtevali obravnavo v različnih merilih, zato so na natečaju tudi podelili dve različni nagradi. Z natečajem sta mesti uspeli pridobiti dobre odgovore na vprašanja medsebojnega približevanja obeh mest s pomočjo privlačne ureditve brežin reke Mure, ustvarjanja novih povezav preko reke v urbanem in naravnem prostoru (pri termah in športnem parku), oblikovanja prostorskih ureditev, ki vzpodbujajo ponovno povezovanje obeh mest in iskanja prometnih ureditev, predvsem tistih za pešce in kolesarje.

Javna razstava natečajnih projektov bo na ogled od 05. 06. do 29. 06. 2008 na mejnem mostu med obema mestoma, na mostu prijateljstva. Otvoritev razstave bo 05. 06. ob 18.00 uri.


Več:
>>Bauchplan
>>Monsberger Gartenarchitektur

>>Natečaj Gornja Radgona/Bad Radkesburg

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Maja
Izjemno, 4.6. 2008, 07:51

Iskrene čestitke organizatorjem in odgovornim v obeh krajih. Sporočilo tega natečaja je dragocena napotnica za pripravo novih prostorskih aktov zato naj odločno zaokroži po Sloveniji. Kraj namreč, ki se zavedajo vloge javnega odprtega prostora, oblikovanega, opremljenega in ozelenjenega, bodo dolgoročno razvojno privlačnejši in uspešnejši. Danes ni več dvoma, da je prostor med objekti tisti, ki kroji kakoovst bivanja in zato eno najpomembnejših področij javnih politk.

vesna
Malo dvoma o nekaterih predlogih, 25.6. 2008, 11:15

Mura - poplavna ravnica. Ne vem ali vidim dobro: da zmagovalni predlog umešča nekatere objekte na radgonski strani prav v brežino in še čez in to prav na mestih, kjer zaradi močnih tokov še toliko hitreje poteka bočna erozija, ki je ob primeru hude poplave nobena reč ne bo zaustavila. Pa pustimo vero v vsemogočnost gradbenih materialov, saj nas je Narava je že bridko podučila. Malo več upoštevanja vodnih procesov - poplavljanje in erozija - ne bi škodilo in prav na primeru posegov v prostor okoli Mure je to ključno.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Bauchplan

>>Monsberger Gartenarchitektur

>>Natečaj Radgona/Radkesburg

Bauchplan Landschaftsarchitekur und Urbanismus, 1. nagrada za predlog celovitega razvoja mesta in krajinskega oblikovanja


Monsberger Gartenarchitektur, 1. nagrada za oblikovanje odprtih površin

na vrh