info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
6. 6. 2008

Arhitektura leta: stadion Ljudski vrt

Matevž Čelik
Z dobro obiskano otvoritveno nogometno tekmo je Maribor pred tedni v uporabo dobil novo veliko in pomembno javno zgradbo. Ofis arhitekti pa so se z dokončanjem nogometnega stadiona v Ljudskem vrtu samo še trdneje uveljavili kot oblikovalci arhitekturnih konceptov in pristopov, ki danes vzbujajo veliko pozornosti. Nogometni stadion v Mariboru je zgrajen do konca in v veliki meri tako kot so si ga Ofis in Multiplan arhitekti skupaj zamislili v natečaju leta 1998.

Arhitekura Ofis arhitektov je zanimiva zaradi pronicljivih, duhovitih in provokativnih oblikovalsih rešitev. Njihove zgradbe so zato priljubljena tema poklicanih in nepoklicanih kritikov ter priložnostnih komentatorjev arhitekture doma in po svetu. Ta zapomnljiva in fotogenična arhitektura v enaki meri navdušuje naključne mimoidoče kot arhitekturne turiste in urednike različnih revij in knjig, ki jo pogosto uvrščajo na naslovnice svojih publikacij. Zgradbe Ofis arhitektov pritegnejo s preprosto razumljivimi arhitekturni gagi, duhovitimi domislicami, s katerimi so opremljeni generični volumni. Na stanovanjske bloke v Izoli so prilepljene lože kot raznobarvne panjske končnice. Historična masa vile na Bledu je potopljena v podstavek, ki je izpeljanka ameriške "glass house" strukture. Stanovanjski blok v Cerkljah na Gorenjskem je obložen z "ljudskimi" lesenimi križi. Zaradi všečnih arhitekturnih vložkov Ofisova arhitektura tvori remiks, ob katerem celo najbolj zagrizene tradicionaliste popade, da bi na domačem vrtu investirali v sodobno arhitekturo.

Arhitekturnih gagov tudi na Mariborskem stadionu ne manjka. Ne glede na to, da so v Ljudskem vrtu samo dogradili staro nogometno igrišče, je stadion velika nova arhitektura. Obroč tribun je že med gradnjo vzbujal pozornost med nogometnimi navdušenci, pa tudi med tistimi, ki si o nogometu ne mislijo nič dobrega. Fotografska dokumentacija o gradnji "ringa", ki so jo redno urejali na spletnih straneh NK Maribor, je vsaj tako podrobna, kot bi jo vodili gradbeni nadzorniki. Kako velikega zanimanja je lahko med ljudmi deležna nova arhitektura, pa je bilo mogoče videti na otvoritveni tekmi, ko so bile tribune natrpane do zadnjega kotička. Nogometni stadion Ljudski vrt je v trenutku zaživel kot mestna ikona, ki simbolizira zgodovinsko nepretrganost športne kulture, arhitekture in inovativnosti v Mariboru.

Navzven se zdi, da je dvojna zastekljena krivulja, ki obkroža mariborski stadion, nekaj popolnoma novega, saj arhitekti v Sloveniji z redkimi izjemami varno stavijo na lahko obladljive poliedrične geometrijske oblike. Vendar so Ofis arhitekti s konceptom neprekinjenih zvitih plošč, ki tečejo vzporedno ena nad drugo, prodrli že konec 90-ih, pri natečaju za mestni muzej v Ljubljani. V Mariboru streha in venec tribun v loku premoščata generičen podstavek z javnim programom. Pas stekel strukturo povezuje v prosojen prstan, ki se ob večernih tekmah prižge kot kakšno orbitalno vesloljsko plovilo, parkirano na komaj dovolj veliki ploščadi nekje na presečišču 46 vzporednika in 15 poldnevnika.

Stadion ne skriva ambicije zaznamovati mesto v prihodnosti dlje časa kot samo za nekaj generacij. Po drugi strani ne zanika prostorske kontinuitete. Krivulja nove strehe je nadgrajena geometrija betonskega loka nad starimi tribunami, ki jih je v 60-ih postavil arhitekt Boris Pipan. Toliko opevana arhitektura 60-ih je v tem primeru služila kot darovalec genskega materiala, ki je bil uporabljen za načrtovanje novega kompleksnejšega in naprednejšega hibrida. Stadion v Ljudskem vrtu je primer, kako proaktivna obravnava arhitekturne dediščine vzpodbudi razvoj izjemne in uporabne nove arhitekture. Brez zadržanosti in lažnega spoštovanja se nova arhitektura stadiona samozavestno srečuje s staro, ne da bi se je dotaknila. Skupaj tvorita nezamenljivo celoto.

Ljudski vrt je po dograditvi stadiona tudi bolj "ljudski". Z rušenjem ograje okrog športnega parka se je okolica športne arene odprla v mesto kot velik javni prostor med Mladinsko in Gregorčičevo ulico. Stadion je, ne glede na uporabljen arhitekturni koncept, predvsem pomembna javna zgradba, na očeh vseh uporabnikov javnega prostora. Kako inteligentno, duhovito in zanimivo oblikovane javne zgradbe ljudi navdušijo za sodobno arhitekturo, smo nazadnje lahko opazovali ob dograditvi stavbe Gospodarske zbornice v Ljubljani. Resnici na ljubo je treba ugotoviti, da je stadion Ljudski vrt samo na otvoritveno nogometno tekmo pritegnil več publike kot je obiskovalcev na podelitvah vseh arhitekturnih nagrad skupaj z razstavami čistokrvne slovenske arhitekture in kupci lepo oblikovanih arhitekturnih publikacij. Številka 12.435 je razlog za ponos in zadovoljstvo vseh, ki so ga gradili.


Več:
>>Ofis arhitekti

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Ofis arhitekti
Fotografije: Tomaž Gregorič, www.ofis-a.si


Avtorji: OFIS arhitekti & Multiplan arhitekti

Natečajni projekt:
Rok Oman
Špela Videčnik
Aleš Žnidaršič
Katja Žlajpah

Projekt za gradbeno dovoljenje:
Rok Oman
Špela Videčnik
Aleš Žnidaršič
Neža Oman

Projekt za izvedbo:
Rok Oman
Špela Videčnik
Andrej Gregorič
Nicole Khor
Aitor Casero


na vrh