info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
6. 6. 2008

Natečaj za minimalistični vsakdan

M. Č.
Med 1. in 31. julijem bo čas za oddajo predlogov na mednarodni oblikovalski natečaj za nagrado Muji 03. Tema letošnjega razpisa vzpodbuja oblikovalce k upoštevanju modrosti naših prednikov širom sveta in njihovo uporabo v izdelkih, ki ustrezajo sodobnemu vsakdanu. Predlagani izdelki morajo upoštevati tudi dobre strani že uveljavljenega koncepta prodaje, ki ga prakticira Muji.

Japonska trgovska veriga Muji je bila ustanovljena pred osemindvajsetimi leti in v svojih trgovinah v Aziji, Evropi in ZDA prodaja izdelke za vsakdanjo uporabo. Med kupci slovi po kakovostnih izdelkih za zmerno ceno, ki so oblikovani z minimalistično zadržanostjo. Kot pravijo pri Muji-ju, se izogibajo pretirani dekorativnosti, nepotrebni embalaži, pa tudi odvečni funkcionalnosti.

Our goal of offering products that excel in quality at lower prices has been achieved by avoiding the waste typical of much product-manufacturing and distribution - in the form of unnecessary functionality, an excess of decoration, and needless packaging.

Na natečaj, ki ga Muji letos razpisuje tretjič, se lahko prijavijo podjetja in posamezniki, samostojni oblikovalci ali študentje. Predlogi lahko vsebujejo samo nove, še nepredstavljene oblikovalske izdelke, ki še niso bili uporabljeni za kakšnega od drugih natečajev. Vrsta izdelka ni predpisana in lahko obsega vse, od pohištva, pisarniških potrebščin in opreme ali vsakdanjih gospodinjskih predmetov. Vsak posamezni izdelek zahteva svojo prijavo.

Prijavi je potrebno priložiti obrazec, ki ga najdete na spletnih straneh Muji, ime izdelka in enostavno razumljiv opis uporabljenega koncepta, prototip, ki bo predstavljal verodostojno predstavitev izdelka.

V ocenjevalni komisiji poleg Muji-jevih oblikovalcev in tržnikov sedi še priznani britanski oblikovalec Jasper Morrison. Rezultati natečaja bodo znani novembra, ko bodo v Tokiu podelili nagrade (20.000$, 10.000$ in 2.000$). Zmagovalni izdelki bodo predstavljeni na potujoči razstavi, Muji pa naj bi poskrbel tudi za njihovo serijsko izdelavo in jih uvrstil na prodajne police v svojih trgovinah.


Več:
>>Muji
>>Jasper Morrison

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Muji
>>Jasper Morrison
na vrh