info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 6. 2008

Atelier arhitekti na Ljubljanskem gradu

Uredništvo
V četrtek 19. junija bo v Stolpu strelcev na Ljubljanskem Gradu otvoritev razstave Atelier arhitektov. Razstavo so arhitekti naslovili 'Bivanje in druženje', zasnovali pa so jo kot časovni in vsebinski presek svojega dela.

Skupino Atelier arhitekti sestavlja več avtorjev, ki so se v zadnjem času intenzivneje povezali na različnih projektih. Med njimi so Jurij Kobe, Rok Žnidaršič in Jerneja Fischer Knap. Nihovi najbolj znani novejši projekti so prenova ljubljanske opere, nedavno predstavljena ureditev na Špici, ki čaka na skorajšnjo izvedbo in zmagovalni natečajni predlog za Mesarski most na Ljubljanski tržnici.

Razstavljeni projekti Atelier arhitektov posegajo na področja stanovanjske gradnje, kulturnih objektov in javnih odpritih prostorov. Kot Atelier arhitekti pravijo v predstavitvi na svojih spletnih straneh, ne prinašajo nove arhitekture, temveč si naročeno arhitekturo, ki jo razumejo kot prostorski, časovni in programski fenomen samo prizadevajo tehnično opremiti. Njihovo arhitekturo naj bi oblikoval kraj, kamor je umeščena, sami pa se vidijo kot nekakšni 'porodničarji', ki hišam in ureditvam zgolj pomagajo pri njihovem rojstvu. Značilnosti njihove arhitekture naj bi bile tudi značilnosti kraja, kamor bo postavljena.

Kot je v spremni besedi k razstavi zapisal Peter Gabrijelčič, "je v skupini skozi vsa leta delovanja prisotna stalnica, ki gradi na izraziti zahtevi po kozmopolitski osveščenosti vseh sodelujočih ob sočasni in stalni lokalni obravnavi problemov, kar se kaže skozi zahtevo po intimnem razumevanju ekoloških in socialnih pogojev lokacije, razumevanju igre luči in specifične členjenosti oblike in teksture materialov."


Več:
>>Atelier arhitekti

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

No.1
Brez naslova, 16.6. 2008, 01:27

vse pohvale skupini!

Anonimnez
Brez naslova, 26.6. 2008, 20:08

Škoda za mesarski most. Na top spot lokaciji bo Ljubljana dobila obrtniško sicer kvaliteten izdelek, a brez vsakršnega konceptualnega, konstrukcijskega ali drugega inovativnega presezka - kar je stalnica v delu biroja Atelier Arhitekti. Povprečno kvalitetno in niti pikice več kot to.

JakaV
Brez naslova, 1.7. 2008, 19:59

Lepe besede, ki pa se jih nikakor ne da povezati z objekti na katere se nanašajo. bolj patetične izjave kot ta primerjava s porodničarji pa še nisem slišal. Če bi bilo tako nebi potrebovali arhitektov, prej romantično večerjo in 9 mesecev čakanja...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Atelier arhitekti


Ureditev Špice


Mesarski most


Polkrožni most pri "Rdeči hiši"

na vrh