info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 6. 2008

Ravnikar na avstrijskem Koroškem

Uredništvo
Na visoki strokovni šoli v koroškem Špitalu ob Dravi bodo jutri 24. junija 2008, zvečer ob 18.00 otvorili razstavo o Edvardu Ravnikarju. Postavitev v Špitalu so skupaj pripravili sodelavci Fakultete za arhitekturo v Ljubljani, podjetja Ambient in Arhitekturnega muzeja, razstava pa je nastala že lani, ko smo si jo ob 100-letnici Ravnikarjevega rojstva lahko ogledali v Jakopičevi galeriji.

V vabilu na razstavo je Adolph Stiller, ki je poznan kot soorganizator nedavne razstave slovenske arhitekture v dunajskem Ringturmu, zapisal, da je Ravnikar zaznamoval slovensko arhitekturo 20. stoletja. Pojasnjuje, da se je Ravnikar, ki je bil odličen Plečnikov učenec, kmalu po vojni s serijo zmag na natečajih uveljavil kot osrednja strokovna avtoriteta v nekdanji Jugoslaviji. Spregovori o mesecih dela pri Le Corbusierju in pedagoškem delu na takratni tehniški Fakulteti v Ljubljani.

Svojo predstavitev Ravnikarja Stiller zaključi s slovensko moderno in pravi, da so jo poleg Ravnikarja zaznamovali še številni njegovi učenci. Kot pravi Stiller, je bila v nasporotju s Plečnikovo šolo, ki je temeljila na geniju učitelja, Ravnikarjeva šola sistematična in usmerjena v raziskovanje arhitekture.

Razstava v prostorih Visoke strokovne šole (Fachhochschule Kaernten) bo na ogled do 22. julija med 8.00 in 19.00 uro.


Več:
>>Fachhochschule Kaernten

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh