info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 7. 2008

Kakovost bivanja v Ljubljani počasi raste

Matevž Čelik
Ljubljana se je na lestvici kakovosti bivanja, ki jo vsako leto objavi svetovalna družba Mercer, letos uvrstila na 82. mesto. Med vzhodno evropskimi mesti poročilo našo prestolnico uvršča na 4. mesto. Z višjo kakovostjo bivanja od Ljubljane se ponašajo Praga (71.), Budimpešta (74.) in Vilnius (78.), za las pa za njo zaostaja Varšava (85). Letošnje poročilo poudarja, da vzhodno evropska mesta po kakovosti bivanja počasi dohitevajo mesta v zahodni Evropi.

Na lestvici so že tradicionalno najviše uvrščena nekatera alpska in severno evropska mesta, ki jim sledijo mesta v Kanadi in Avstraliji. Mesto z najvišjo kakovostjo bivanja je letos Zürich. Mercerjevo poročilo pokriva več kot 380 mest po svetu in med slovenskimi mesti obravnava samo Ljubljano.

Poročilo temelji na ocenah 39 dejavnikov, razporejenih v 10 ključnih kategorij, ki so ovrednotene glede na njihov relativni pomen. Poročilo vsako leto sestavijo s pomočjo odgovorov, pridobljenih z anketnim listom, ki so ga Mercerjevi strokovnjaki zasnovali z večjimi mednarodnimi podjetji ter drugimi strokovanjaki s področja kakovosti življenja. Indeks je sestavljen iz objektivno merljivih kazalcev za dejavnike, o katerih vprašani menijo, da predstavljajo kakovost bivanja. Izbrani dejavniki so obdelani na podlagi kriterijev, ki so jih kot najbolj relevantne določili vodilni mednarodni poslovneži, politiki in svetovalci.

V poročilo so vključeni kazalci, ki pokrivajo gospodarsko okolje, politično, družbeno in kulturno okolje, medicinsko in zdravstveno oskrbo, šole in izobraževalni sistem, ponudbo stanovanj, javno oskrbo in javni promet, možnosti za zabavo in preživljanje prostega časa, ponudbo potrošniških dobrin in kakovost naravnega okolja. Indeks naj bi po Mercerju predstavljal splošno uveljavljene vrednote kot sestavne elemente kakovosti bivanja. Primerjalno osnovo za lestvico predstavlja New York z indeksom 100 točk.

Odkar je svetovno gospodarstvo geografsko z razvojem komunikacijske in informacijske tehnologije ter liberalizacije ter deregulacije svetovnih trgov postalo bolj razpršeno, lestvice kakovosti življenja v svetovnih mestih postajajo pomemben usmerjevalec za odločitve vlagateljev. Mesta tekmujejo za prevzem strateških pozicij v svetovnem gospodarstvu, trgovini, politiki in kulturi ter za kapitalska vlaganja. Lestvice kakovosti življenja ponujajo možnost primerjave med posameznimi lokacijami in njihovimi prednostmi. Tudi Mercerjeva ocena kakovosti bivanja je namenjena mednarodnim podjetjem in zaposlenim, ki se zaradi služb selijo na različne konce sveta.

Poročilo posebej obravnava osebno varnost v mestih, kjer Ljubljana zaseda visoko 34. mesto in se je uvrstila pred številne evropske prestolnice, med drugim pred Berlin, Lizbono in Barcelono. Različni kritiki Mercerjevega indeksa sicer trdijo, da imajo kazalci varnosti v indeksu preveč teže in menijo, da je indeks zato uporaben predvsem za starejše ljudi, ne odraža pa kakovosti bivanja, kot jo dojemajo mlajši skupine prebivalcev. Tudi Mercer v poročilu priznava, da so mesta, ki visoko kotirajo na njihovi lestvici kakovosti bivanja, sicer varna in stabilna, lahko pa jim manjka dinamike in razburljivosti, zaradi katere si ljudje želijo živeti v znamenitih svetovnih prestolnicah kot so Pariz, Tokio, London ali New York. Prav dinamika in razburljivost lahko vplivata na to, da se mesta na lestvici znajdejo niže.


Več:
>>Mercer Human Resource Consulting LLC
>>Mercer Top 50 cities

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
kakovost bivanja in stolpnice, 12.7. 2008, 22:55

Kako bo Ljubljani pri razvrstitvah kvalitetnega bivanja med evropskimi mesti pomagala bodoča predvidena gradnja stolpnic, višine do nivoja vrha grajskega hriba in čez?

Anonimnez
Brez naslova, 12.7. 2008, 23:51

Koncno bomo videli cez grajski hrib!

Anonimnez
diareja naredi sam, 14.7. 2008, 11:14

tale dva zgoraj sta pa za v mladino. ;)

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Mercer Human Resource Consulting LLC
Mercer Top 50 cities
na vrh