info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
22. 7. 2008

Preobrazba s pomočjo vode

Uredništvo
"Transforming with Water" je bil naslov letošnjega svetovnega kongresa mednarodne zveze krajinskih arhitektov (IFLA). Del otvoritve, ki je v začetku tega meseca potekala v Apeldornu na Nizozemskem, je bila tudi podelitev nagrad zmagovalcem študentskega natečaja, ki ga je razpisala IFLA.

IFLA je na razpis prejela 380 študentskih projektov. Posebna komisija je napravila predizbor, v katerega se je uvrstilo 30 del, ki jih je v nadaljevanju ocenjevala mednarodna žirija. Žiriji je predsedoval prof. Beverly A. Sandalack, njeni člani pa so bili še Xiaoming Liu, Dr. Ir. Johan H.A. Meeus in prof. Philippe Nys, prof. Udo Weilacher.

Prvo nagrado so prejeli študentje ETH v Zurichu, ki sta jih vodila Philipp R. W. Urech in njegov sodelavec Antonio Sassano. Krajinsko arhitekturna pisarna Han Group iz Koreje je prejela posebno štipendijo. Projekt ETH-jevih študentov z naslovom "Kemet" se ukvarja s preobrazbo delte Rena ob izlivu v Bodensko jezero in predlaga proces progresivne sedimentacije, s pomočjo katere bi ustvarili novo naselje in tako odgovorili na resnične probleme tega območja. Projekt se kreativno sooča z dinamiko naravnih sil in se prilagaja vodnemu ciklu.

Druga nagrada je šla v roke študentov nizozemske univerze Wageningen. Prejel jo je Tomas Degenaar za projekt "Krajinska arhitektura za pomanjkanje / Slumi". Projekt se ukvarja s slumi v Bangladeshu ter na občutljiv način obravnava kulturno ozadje in človeška vprašanja ob poudarku na etični odgovornosti krajinske arhitekture pri soočanju s težkimi problemi.

Tretjo nagrado so prejeli študentje Kitajske univerze Tianjin. Izdelali so projekt "Valujoči predpražnik", ki z inteligentno kombinacijo tehničnega pristopa in visoke estetske kakovosti raziskuje, kako ustvariti nova zemljišča ob morski obali. Rezultat po mnenju žirije predstavlja dobro kombinacijo arhitekture, krajinske arhitekture in tehnologije ob razumevanju naravnih strategij.


Več:
>>Transforming with Water
>>IFLA
>>IFLA študentski natečaj / poročilo

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

1. nagrada: študentje ETH, Zurich, Švica


2. nagrada: študentje univerze Wageningen, Nizozemska


3. nagrada: študentje univerze Tianjin, Kitajska

na vrh