info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
27. 7. 2008

Tudi češki "NUK" sproža polemike

Matevž Čelik
Gradnja nove nacionalne knjižnice nikjer na svetu ni enostaven projekt in Ljubljana tu očitno ni nikakršna izjema. Priprava za gradnjo nove češke nacionalne knjižnice v Pragi je po letu dni soočena s povsem podobnimi polemikami kot smo jih in jih še lahko spremljamo v Ljubljani. Problemi so tudi v Pragi povezani z lokacijo v občutljivem območju zgodovinskega mesta. Ker je knjižnica pomembna javna zgradba, ki se gradi vsaj za prihodnjih 100 let in jo bodo plačali državljani s svojimi davki, naj bi okrog njenega izgleda in zasnove dosegli kar najširši konsenz.

Prepiri o novi češki Nacionalni knjižnici trajajo komaj leto dni, zapleta pa se na več različnih področjih. Nabolj problematična so vprašanja povezana z zemljiščem, financiranjem gradnje in veljavnostjo javnega natečaja. Arhitektu očitajo, da se ni držal razpisnih pogojev zato se s pravilnostjo izbora še vedno ukvarja tudi protimonopolna komisija. Projekt ima kar nekaj vplivnih nasprotnikov med katerimi sta tudi praški župan Pavel Bem in češki predsednik Vaclav Klaus. Oba sta zaskrbljena nad lokacijo sredi praške historične arhitekture. Po drugi strani pa je skoraj 12.000 meščanov podpisalo peticijo za podporo gradnji, arhitekt in župan pa sta se soočila na nacionalni televiziji, kjer sta zagovarjala prednosti in slabosti projekta.

Projekt za praško knjižnico je bil izbran na mednarodnem natečaju, na katerem je zmagal britanski arhitekt češkega porekla Jan Kaplicky. Projekt, ki so ga izbrali med 350 predlogi, naj bi zgradili do leta 2011. Knjižnica na 131.000 kvadratnih metrih obsega različne čitalnice in javni prostore v devetih nadzemnih etažah, pod zemljo pa bo depo, v katerem bo shranjenih kar 10 milijonov knjig. Avtomatski sistem za distribucijo naj bi zagotavljal, da bodo knjige do čitalnic prišle v manj kot 5 minutah.

Prejšnji teden je knjižnica zopet polnila časopisne strani, ko so člani podmladka vladajočih krščanskih demokratov v Pragi podprli direktorja češke Nacionalne knjižnice Vlastimila Ježeka. Ježek namerava vložiti kazensko ovadbo v zvezi z zemljišči v predelu Letna, kjer naj bi postavili novo stavbo. Mladi krščanski demokrati so pozvali svojega kulturnega ministra Vaclava Jehlika in praškega župana Pavla Bema, da ponovno premislita svoja stališča v zvezi z gradnjo knjižnice v Letni. Po vladnem srečanju prejšnjo sredo je namreč Jehlicka oznanil, da projekta za novo knjižnico ne bodo realizirali. Kulturni minister je dejal, da nove knjižnične stavbe, ki je v Pragi že postala znana kot "blob" ali "hobotnica", ne bodo zgradili v Letni.

Ker se po mnenju direktorja nacionalne knjižnice Jezeka zapleti vlečejo predolgo, namerava vložiti kazensko ovadbo zoper neznanega storilca v praški mestni hiši. Praški mestni svet je namreč že v marcu 2006 podal preliminarno soglasje k prodaji zemljišča, potrebnega za gradnjo nove nacionalne knjižnice, ni pa še izponil veljavnega sklepa. Predstavnik za stike z javnostjo v praškem mestnem svetu je zavrnil odgovornost mestnega sveta z besedami, da sta za gradnjo pristojna kulturno ministrstvo in češka vlada, ter da mesto Praga nikakor ni vključeno v projekt.

Vkolikor knjižnica ne bo zgrajena po Kaplickyjevem projektu, utegne nastati dodatna škoda. V pripravo projekta je bilo vključno z mednarodnim natečajem doslej vloženih 1.250.000 evrov. Kaplicky je upravičen do odškodnine 170.000 evrov, če knjižnice ne bodo pričeli graditi v marcu 2009. Po 24 mesecih od razglasitve rezultatov natečaja poteče tudi rok, po katerem avtorske pravice za gradnjo knjižnice niso več omejene le na Prago, temveč Kaplicky svoj projekt lahko ponudi kateremu koli drugemu naročniku.


Več:
>>České noviny 25.07.2008
>>Ustavite NUK 2! TrajekT 25.07.2008
>>Bi bilo za NUK2 primerno razpisati nov natečaj?
. TrajekT 11.12.2006

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Tine
Brez naslova, 28.7. 2008, 12:04

Ameba!

Kritik
Torej..., 28.7. 2008, 20:25

Mislim, da imajo nasprotniki Mušičeve knjižnice v Ljubljani v rokah bolj trhle argumente, da bi projekt lahko ustavili... Vprašanje zemljišča za NUK2 je rešeno, financiranje gradnje zagotovljeno in veljavnost javnega natečaja glede na veljavno zakonodajo nesporna! Poleg tega je večina velikih vladnih projektov padla v vodo, tako da se bodo zdaj pred volitvami NUK-a še toliko bolj oklepali. Kdo bi si upal zaustaviti 20 let trajajoč projekt še za eno leto. Če pomislimo dalje, so arhitekturni konvertiti, ki se presedajo s fotelja na fotelj od DAL, ZAPS, ARHE d.o.o. in Odprtega kroga (in ki slovenski javnosti nenehno solijo pamet o tem, čigav projekt je pravi), trenutno pri vladi v nemilosti. Spomnimo se, da so jih poskušali skenslati z njihovim zakonom o dejavnosti. Popolnoma jasno je, da na ZAPS nihče nima jajc, da bi karkoli pisnil o novem natečaju in tako skušal vplivati na razvoj projekta svojega člana, ki ga je nedavno odlikoval z zlatim svinčnikom. Takole je ZAPS zaploskal Mušičevi arhitekturi:

"Mušičeve sugestivne strukture najsi bodo še tako dramatično razgibane, kažejo vselej tendenco, da bi se zlile s svojim okoljem. Na Slovenskem pa tudi v širših srednjeevropskih merilih bi težko našli arhitekta tolikšne občutljivosti za krajino in ambientalne kvalitete, še teže arhitekta tako globoko zavezanega organskemu oblikovanju. Prav v tem kvalitativno presega izročila ljubljanske arhitekturne šole in se po tej lastnosti od nje tudi ločuje. To dvoje, čut za simbolično v sleherni nalogi in princip raščene arhitekture sta njegov ključni prispevek k razvoju novejše slovenske arhitekture."

Vsem želim še veliko veselja pri pisanju strokovnih mnenj in zbiranju primerov lepih svetovnih knjižnic... Če že obstaja tako resna koalicija za zaustavitev projekta, predlagam, da bi se te "humane" akcije raje lotili z zbiranjem 170.000 EUR odškodnine. (Predlog: Mogoče bi ZAPS pri vsakemu članu vzel 100 EUR od članarine in bo ravno dovolj!) Vsi - predvsem pa prakticirajoči arhitekti, ki na www.nuk2.net podajajo svoja mnenja - bi morali vedeti, da bi bilo to tudi edino pošteno do človeka, ki se že 20 let bode z lopovskimi birokrati in politiki za realizacijo projekta.


hm
opomba, 28.7. 2008, 22:58

tekst v navedkih je takrat, torej nedavno zapisal ...Peter Gabrijelčič.

stanko
nenačelnost, ki ne preseneča, 29.7. 2008, 07:27

Pomenjlivo je, da ne Gabrijelčič, ne Hrausky pred študentsko akcijo nista zmgola nobene kritične na račun novega NUKa. Vse deluje tako kot, da so gospodje dobro preverili in ugotovili, da se spalača biti kritičen. Viri namreč ne beležijo, da bi imenovana v drugih ključnih momentih znala pravočasno nagovoriti javnost in poseči v strokovno pereče razprave.
Tako rvnanje je zelo poblematično, če gre za po položaju ugledne predstavnike stroke, ki naj bi bili še posebej etično zgledni. Razpravo o tem je treba striktno ločiti od razprave o NUKu.


anonimnez
Brez naslova, 29.7. 2008, 07:39

Stanko, napisi vendarle ta tekst tako, da te bomo vsi razumeli.

abcd
kdo je kdo, 29.7. 2008, 13:03

janezovi študenti, markov projekt, petrova načela. plus teorija in Kritik. Torej zakaj, gospod profesor Kritik, Vi zagovarjate projekt?

Kritik
Saj ne..., 29.7. 2008, 16:43

... da bi zagovarjal projekt. Samo mislm, da je ta akcija proti projektu tako kot je zastavljena, že v temeljih zgrešena, nevljudna in prazna poraba časa, energije in prostora na webu.

Anonimnez
ah..., 29.7. 2008, 21:10

meni pa se zdi tale eighties revival kjut.

Karen
Brez naslova, 30.7. 2008, 15:05

Oživitev osemdesetih je lahko morda prisrčna kvečjemu v modi in glasbi, nikakor pa ne v arhitekturi. Postmodernizem ni isto kot punk ali suknjiči s podloženimi rameni...

Anonimnez
ah..., 30.7. 2008, 15:29

po moje so stirling, ungers, graves ipd. samo v inkubacijski dobi. jerde, jahn in venturi so še zelo aktualni. nikakor prisrčno? in od kdaj je arhitektura dobila tak štil?

jaka
Brez naslova, 31.7. 2008, 23:31

Stvar je več kot preprosta. Mušiču se da odškodnino, ta gre v penzijo in si veselo žvižga in se naslaja v svojem 'kontekstualizmu', mesto pa zahteva nov natečaj. ZAPS ima tukaj zraven komaj kaj, ni noben faktor, ZAPS je faktor samo kadar je potrebno nategniti njegove člane, sicer pa nima čisto nobene veljave. Odškodnina ni velika in naj jo Mušič kar ima, v primerjavi s stroški izvedbe projekta je zanemarljiva. Država gor ali dol, lokacija je še vedno v MOL-u in ta lahko projekt zaustavi kadar hoče. GLede na to, kako Janši dol visi za PCL, mu sedaj kajlo z njegovo usrano knjižnico spusti še Jankovič, Ljubljana pa dobi sodobno stavbo kot se spodobi. Volk sit in koza cela...

Anonimnez
odškodnina - za kaj??, 1.8. 2008, 02:09

Pa saj je bil Mušič za svoje dosedanje delo že plačan... menda ni 20 let delal zastonj?! Verjetno je v vsem tem času iz zadeve povlekel kar nekaj denarja. Že takrat je dobil nagrado za zmago na natečaju, potem pa plačilo za izdelavo projekta in vseh njegovih sprememb, nazadnje za izdelavo PGD. Vkolikor so mu še kaj dolžni, naj ga izplačajo in se mu vljudno zahvalijo za sodelovanje, pa naprej v nov natečaj. Ne bo prvič, da se bi ponovil že izveden natečaj, zadnjič pa tudi ne.

Jetam
natečaj, 3.8. 2008, 16:58

Kdaj bo nov natečaj? Smo že v pripravljenosti.

Kritik
Odškodnine, 4.8. 2008, 08:38

Normalno je, da ima prekinitev pogodbe finančne posledice, če do nje ne pride iz krivdnih razlogov in je izvajalec do trenutka prekinitve delo opravljal tako kot je dogovorjeno. Ne si delat iluzij, da ne bo tožb in odškodnin, vkolikor projekta ne bi zaustavili sporazumno.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.




na vrh