info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 7. 2008

SVA v predizboru za Prix de Barcelona

M.Č.
V predizbor za nagrado Prix de Barcelona se je med 722 prijavljenimi stavbami iz 63 držav uvrstila tudi stanovanjska hiša Gradaška. Med 16 priznanimi arhitekti, s katerimi se bodo Sadar Vuga arhitekti konec oktobra s predstavitvijo v živo potegovali za nagrado, so tudi Norman Foster, MVRDV in Bjarke Ingels.

Tekmovanje za nagrado Prix de Barcelona bo del Svetovnega arhitekturnega festivala, ki se bo v Barceloni odvijal med 22. in 24. oktobrom. Arhitekti, ki so se uvrstili v predizbor se bodo za zmago v svoji kategoriji spopadli s prezentacijami v živo, pred žirijo in obiskovalci festivala. Zmagovalci v kategorijah bodo na koncu tekmovali pred super-žirijo za glavno nagrado Prix de Barcelona. Obiskovalci festivala bodo tako 3 dni lahko spremljali najboljše svetovne arhitekte, kako tekmujejo med sabo s svojimi projekti in inovativnimi predstavitvenimi tehnikami.

Vsi prispeli in nagrajeni predlogi bodo v okviru festivala razstavljeni v galeriji ki bo oblikovana v sistemu Cerdajeve barcelonske mreže. Festival bo postregel s številnimi spremljevalnimi dogodki, od razstav, študentskega natečaja in študijskih ekskurzij, do družabnih srečanj.

V predizbor se je v 17 kategorijah uvrstilo skupno 224 projektov. Za nagrado se bodo potegovali arhitekti z vseh celin, med katerimi bodo številne zvezde, pa tudi arhitekti iz azijskih držav, Južne Amerike in Afrike, ki so svetovni javnosti malo znani. Poleg zgoraj naštetih so na seznamu tudi imena, kot Zaha Hadid, Foster & Partners, Rural Studio, Odile Decq, Diller Scofidio, Steven Holl, SNØHETTA, Coop Himmelb(l)au, Dominique Perrault, UNStudio, pa tudi HOK International, ki načrtuje Ljubljansko Emoniko.

Zanimanje za sodelovanje v Barceloni je med slovenskimi arhitekti očitno majhno, saj so se poleg SVA za nagrado prijavili le še Groleger arhitekti z razvpito vilo pod grajskim gričem v Ljubljani. Iz sosednje Hrvaške se je, denimo, za predizbor potegovalo 9 projektov 7 arhitekturnih pisarn, v Barcelono pa odhajajo 3LHD s športno dvorano v Balah in Randić Turato z romarskim središčem in večnamensko dvorano na Trsatu.


Več:
>>World Architecture Festival
>>Sadar Vuga Arhitekti

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Bojan
Op, op, op!, 31.7. 2008, 12:12

Dajmo naši! Na zmago!

Anze Engelsberger
..., 1.8. 2008, 08:38

GO SVA!!!

David
Brez naslova, 2.8. 2008, 21:25

Najprej iskrene čestitke SVA.
Ampak kdo ima zdaj prav? Žirija, ki utegne njun projekt izbrati kot zmagovalen ali zagovorniki mnenja, da rezidenca s svojo pojavnostjo in predvsem dimenzijo ne spada v Krakovo?


martina
protipravnost, 7.8. 2008, 09:02

"Zanimanje za sodelovanje v Barceloni je med slovenskimi arhitekti očitno majhno, saj so se poleg SVA za nagrado prijavili le še Groleger arhitekti z razvpito vilo pod grajskim gričem v Ljubljani. "

Bravo mi!

Same urbanistične sramote in dokaz prostorskega šarlatanstva avtorjev arhitektur ob Krakovem na Gradaški in Za gradom, ter slabega odnosa do tradicionalnega in naravnega okolja, kaj šele do URADNO zaščitene dediščine (ali naravne ali kulturne!!)


Bojan
spoštovana Martina!, 7.8. 2008, 15:34

Ste morda kdaj pomislili, da so projekti, ki jih vidite kot urbanistične sramote, zares dobri? Morda pa je pravilen odnos do tradicionalnega in urbanega okolja njegovo oživljanje in optimalno izkoriščanje njegovih potencialov. Prav aktivno poseganje vanj z inovativnimi projekti, ustvarjanje zgodovinske pestrosti z nalaganjem novih slojev na stare, zaščitene je kakovost za prihodnost tega okolja. Morda je največje prostorsko šarlatanstvo prav omejevanje in oviranje novih ambicioznih prostorskih ureditev, ki je uničilo že marsikateri za naše skupno dobro pomemben projekt.

rafo
napača, 10.8. 2008, 19:35

Draga gospa Martina,

hisa pod grajskim hribom je morda urbanisticna sramota, vendar za to ne smemo kriviti projektante. Za to je kriv tisti "kekec", ki je to podpisal in s tem dal zeleno luc za gradnjo tako zvane "podgrajske sramote".

Sami se lahko zjasnite kot projektant arhitekt ali bi zavrnili izdelavo projekta, za katero bi se na vas obrnil investitor (narocnik) in biroju kot podjetju prinesel dobrsen dobicek?

"Arhitektura je prostitucija." (legalna)

Zakaj se arhitekt ne bi smel pohvaliti s svojim arhitekturnim delom, pa ceprav je postavljeno v prostoru na napacnem mestu.


Anonimnez
za Bojana, za Rafo, 11.8. 2008, 23:19

Se strinjam, da arhitektura sama po sebi zasluži več hvale kot graje - vendar arhitektura ne more biti izven pravnega reda in ne izven prostorskih, javno dogovorjenih in demokratično sprejetih prostorskih opredelitev, ki jih za vse enako predpisuje dokument, ki ga je predpisala država kot skupen konsenz na državnem nivoju, na podlagi njega pa dorekla svoja določila lokalna uprava (po postopku, ki je ravno tako vključeval strokovno - arhitekturno in drugo - predhodno obdelavo, čemur je sledil lokalni PRAVNI AKT, ki se imenuje odlok). Menim, da brez vključevanja pravnih demokratično sprejetih norm, ne moremo tolerirati samovolje, ki lahko ogroža marsikaj, tudi v imenu umetnosti ne - pri arhitekturi, gradbeništvu in urbanizmu pač nimamop opravka s "pesniško svobodo" - je preveč stvari in materialnih ter drugih dobrin od vsega odvisnih - v dober poduk je čitanje ustavnih razsodb, ki obravnavajo nepravilnosti na našem področju dela. Vsaka stroka mora na svojem področju spoštovati pravno državo - razen v teoriji pri študijskem razvoju je še dopuščeno več svobode. V tujini v urejenih državah si ne privoščijo, da bi dovoljevali, kaj šele nagrajevali gradnje, ki so v nasprotju s predpisi - da se pri nas to dogaja, pa najbrž niti ne preizkujejo.....

Bojan
Za Anonimneža..., 11.8. 2008, 23:24

Niti malo vam ne verjamem o kršenju kakšnih pravnih norm ali dokumentov. Dokler ne zvem, da je v zvezi s tem potekala policijska preiskava, da so bile ovadbe in da se s tem ukvarjajo sodišča je to zame samo nakladanje...

martina
za Rafa, 11.8. 2008, 23:25

Dodajam še to (poleg anonimnega zapisa - sem bila prehitra z oddajo), da je kot projektant težko vstrajati na strokovnih principih, če gre sicer vse po svoje in s principelno strokovno držo samo izgubljaš stranke, vendar bi bilo treba za pravilnost strokovnih stališč v splošni praksi več narediti in zastaviti tudi posamično strokovno avtoriteto za to - tudi preko in v okviru ZAPS.

Martina
Bojanu, 11.8. 2008, 23:31

"Niti malo vam ne verjamem o kršenju kakšnih pravnih norm ali dokumentov. Dokler ne zvem, da je v zvezi s tem potekala policijska preiskava, da so bile ovadbe in da se s tem ukvarjajo sodišča je to zame samo nakladanje..."

Ali pred policijo in njeno preiskavo ne obstaja noben drug postopek za ugotavljanje strokovnih nepravilnosti?
Kaj pa inšpekcije, obnove postopkov , itd...
najprej je treba opredeliti napako, nato krivca, nato se uvede šele preiskava, ali je šlo za kaznivo ali kriminalno dejanje - prej je še ocena, ali je šlo za "nestrokovno", protipravno, itd..
Naše napake imajo kazenske sankcije v zakonu o graditvi objektov, v zakonu o prostorskem načrtovanju, itd.. - zaradi njih se pa ne gre kar tako v ječo!


Bojan
Doro..., 12.8. 2008, 01:46

Policija, inšpekcija, kazenska sankcija, obnova postopka... kolikor vem se v zvezi s tem objektom ni zgodilo nič od navedenega, zato o tem nima smisla razpravljati. Nikomur ni bila prizadejana škoda, okolje je z dobro arhitekturo samo pridobilo in želeli bi si, da bi se ta del ljubljane gradil na takšen način. Nedaleč stran je na bregu v tem času kot plomba zrasla ljubka podeželska hišica, ki ni nikogar zmotila, čeprav gre za škodljiv primer razmetavanja s prostorom na kakovostni lokaciji in skazitev uličnega niza z banalno arhitekturo. Na takšne primere bi morali osredotočiti strokovno kritiko in se truditi, da se ne bi ponavljali...

Bojan
Na drugi strani Aškerčeve..., 12.8. 2008, 01:52

...pa se vse pripravlja na gradnjo NUK, ki bo prava "urbanistična sramota in dokaz prostorskega šarlatanstva". Če bi res radi kaj naredili za ta prostor, je še čas, da se lotite tega katastrofalnega projekta.

Anonimnez
Doro..., 13.8. 2008, 15:54

"--Nikomur ni bila prizadejana škoda, okolje je z dobro arhitekturo samo pridobilo in želeli bi si, da bi se ta del ljubljane gradil na takšen način."

Okolje Krakovega je z neprimerno soseščino glede okolja varovanega spomenika ogromno pridobilo kot varovan "urbanistični spomenik" - sedaj je najbolje, da ga podremo in pozidamo na novo z novo arhitekturo, ki bo lahko tekmovala za nagrade.. - "nekaj gleda" razne spomenike!


Bojan
Kje piše..., 18.8. 2008, 00:44

... da se v varovanem urbanističnem spomeniku ne sme narediti nič novega in presežnega? Po mojem s tem celota samo pridobiva.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Stanovanjska hiša Gradaška Ljubljana, Sadar Vuga Arhitekti, Slovenija


Regent Place Sydney, Foster + Partners, Avstralija


Parkrand Amsterdam, MVRDV, Nizozemska


Mountain Dwellings Ørestad, BIG - Bjarke Ingels Group, Danska

na vrh