info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
31. 7. 2008

V Kaliforniji prvi zakon o trajnostni gradnji

M.Č.
Ameriška zvezna država Kalifornija je pred dvema tednoma kot prva na svetu sprejela zakon o trajnostni gradnji. "Green Building Standards Code" narekuje temeljite izboljšave na področju energetske učinkovitosti in porabe pitne vode za vse novogradnje v državi.

Ukrep bo vplival na posodobitev celotne kalifornijske zakonodaje o graditvi objektov. Kalifornijska vlada si je s sprejetjem zakona zadala vrsto ciljev, ki med drugim obsegajo zmanjšanje porabe vode v stanovanjskih in poslovnih objektih za 20% in znižanje porabe vode pri dejavnostih v krajini za 50%. Zakon bo polno stopil v veljavo leta 2010, do takrat pa velja prehodno obdobje, v katerem ima gradbena industrija in industrija gradbenih izdelkov možnost, da se pripravi in prilagodi novim standardom. Po letu 2010 bodo novi standardi obvezni, v Kaliforniji pa si bodo prizadevali, da bi se uveljavili v vseh Združenih državah.

Zakon naj bi vzpodbudil širše uveljavljanje različne okoljevarstvene tehnologije povezane z zajemanjem deževnice in ponovno uporabo odpadne vode. V gradnji zakon vzpodbuja uporabo recikliranih in okolju prijaznih materialov in tehnologij pri gradbeno obrtniških delih, od fasadnih in talnih oblog, pleskanja, toplotne izolacije, spuščenih stropov...

ZDA so bile še do lani največji onesnaževalec ozračja s toplogrednimi plini in tako bi tudi ostalo, če jih ne bi prehitela Kitajska. Stavbe so vir 70% toplogrednih plinov v ZDA in kar se tiče energije, tudi pri hišah Američani upravičeno veljajo za izjemno potratne. Busheva vlada je komaj lani priznala, da problem klimatskih sprememb obstaja. Varstvo okolja se v ZDA počasi prebija v javne politike in programe. Veliko zaslug za to ima nekdanji podpredsednik in Nobelov nagrajenec Al Gore, ki je prejšnji teden pozval Ameriko k brez-ogljični energetski politiki.

Kalifornija je med ekološko bolj ozaveščenimi državami tudi v svetovnem merilu in si že dolgo časa na različne načine prizadeva razširiti možnosti za boj proti podnebnim spremembam. Pred novim letom je Kalifornija sprejela tudi "Zakon o čistih avtomobilih" (Clean Cars Law), s katerim bi proizvajalce avtomobilov do leta 2016 prislili v zmanjšanje emisij za 30%, vendar ji je ameriška Zvezna okoljevarstvena agencija EPA prepovedala uveljavitev zakona z utemeljitvijo, da bodo ta problem reševali na zveznem nivoju.


Več:
>>Zelena arhitektura TrajekT 7.1.2008
>>Green Building Standards Code (*.pdf)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Andrej
Brez naslova, 31.7. 2008, 14:43

Amerika oz. ZDA so res kontroverzne. Torej vse pohvale Kaliforniji za ta ukrep. Upam, da so bo zganila tudi EU, Kitajska in drugi veliki porabniki energije. Kakšno pa je trenutno razumevanje pomembnosti učinkovite rabe energije, vode in materialov (UREVM) med arhitekti, pa je razvidno iz razpisa tekmovalnega dela svetovnega arhitekturnega festivala, kjer je UREVM le ena izmed kategorij, namesto da bi bila eden izmed pogojev za vse kategorije (glej: http://www.worldarchitecturefestival.com/shortlist.cfm). Ampak, recimo, da problem postaja prepoznaven tudi med arhitekti, torej so določeni premiki storjeni.
Sedaj pa provokativno vprašanje, predno začnete brati Green Buildings Standards Code: kdo izmed projektantov arhitekture je res prebral Pravilnik o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah in razume njegove zahteve ter v skladu z njimi projektira?

In še naslednja informacija: Ekološki sklad RS je objavil javni razpis za občane za večjo energijsko učinkovitost stavb (http://www.ekosklad.si/html/razpisi/main.html). Sklad tako subvencionira občane z do 9000 Evri za celovito energijsko obnovo stavb in do 25000 Evri za gradnjo nizkoenergijskih ali pasivnih hiš. Torej se nekaj premika tudi pri nas.


martina
andreju, 7.8. 2008, 09:08

Težko je apelirati kar na arhitekte, da naj bodo bolj ozaveščeni glede okoljsko racionalne gradnje pri projektiranju - to je bolj stvar najprej politike, pa zakonodaje, nato pa še investitorskih zahtev.
Pravilnik, ki je naveden, je pa brez dvoma obvezen in projektant arhitekture, ki ga ne upošteva, je v prekršku - kdo ga pa "lovi" in "preganja" je pa drugo vprašanje...kot sicer pri nas na področju nadzora nad izvajanjem zakonodaje...


Andrej
Martini, 7.8. 2008, 17:55

Stopnja okoljske ozaveščenosti je (po mojem mnenju) odvisna od prepoznavanja vplivov svojega dela na okolje in empatije do okolja. Potem lahko v okviru svojega poklica iščeš pri delu takšne rešitve, ki imajo čimmanjše negativne vplive na okolje in v okolju povzročajo čimmanj motenj. Zagovarjam mnenje, da je oblika stavbe le eden izmed kriterijev za vrednotenje arhitekture. Spomnim se članka izpred približno sedmih let v Delu z naslovom "Lobetkin in pingvini", kjer avtor navaja, da je sicer vrhunsko oblikovan prostor za pingvine v londonskem živalskem vrtu popolnoma neprimeren za pingvine, ker avtor ni upošteval bivalnih navad in socialnega življenja pingvinov. Morda malo bizaren primer, a realen.
Lep pozdrav.


Anonimnez
Brez naslova, 14.8. 2008, 09:21

"Stopnja okoljske ozaveščenosti je (po mojem mnenju) odvisna od prepoznavanja vplivov svojega dela na okolje in empatije do okolja. Potem lahko v okviru svojega poklica iščeš pri delu takšne rešitve, ki imajo čimmanjše negativne vplive na okolje in v okolju povzročajo čimmanj motenj. "
To je že "nadgradnja" - osnove so pa zahtevane v zakonodaji, kar mora biti minimum, ki ga je obvezno upoštevati v vsakem projektu, ne glede na "sklonost" avtorja arhitekture


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh