info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 8. 2008

S(e)oul Scape - oblikovanje nove duše

Uredništvo
V četrtek, 4. september 2008, ob 19.00 bo v Umetnostni galeriji Maribor otvoritev razstave S(E)OUL SCAPE, pot k novemu urbanizmu v Koreji. 16. septembra 2008 pa bo v okviru razstave potekal tudi forum o sodobni korejski arhitekturi, ki ga bo moderiral dr. Blaž Križnik.

Razstava S(E)OUL SCAPE prikazuje rezultate arhitekturne in urbane transformacije, ki se je v zadnjih letih odvijala v Južni Koreji. Po dolgem obdobju diktature je Koreja danes center edinstvenega in neprimerljivega procesa ekonomskega, socialnega in kulturnega razvoja, ki je državo trdno usidralo na zemljevidu sodobnega svetovnega dogajanja. Razstava predstavlja šest najbolj poznanih korejskih arhitektov – to so: Chung Guyon, Joh Sung-Yong, Kim Young-Joon, Min Hyun-Sik, Seung H-Sang, Yi Jong-Ho – ki s svojim delom pomembno sooblikujejo korejsko kulturo, proces izobraževanja in teoretsko raziskovanje sodobnih arhitekturnih praks. Po uspešni premierni predstavitvi v Firencah ter po gostovanjih v Galeriji RAS v Barceloni in na Berlage Istitute v Rotterdamu, razstava prihaja v Slovenijo, v Umetnostno galerijo Maribor.

V okviru razstave UGM v sodelovanju z agencijo iMage iz Firenc in dr. Blažem Križnikom organizira FORUM O SODOBNI KOREJSKI ARHITEKTURI, ki se ga bodo udeležili trije korejski arhitekti: Kim Young-Joon, Min Hyun-Sik, Seung H-Sang in direktor agencije iMage ter organizator razstave Marco Brizzi.

Maribor bo že četrta postaja na mednarodni turneji projekta S(E)OUL SCAPE. Razstava je pregled arhitekturnega raziskovanja v Južni Koreji, predstavljenega s šestimi najbolj poznanih korejskih arhitektov: Chung Guyon, Joh Sung-Yong, Kim Young-Joon, Min Hyun-Sik, Seung H-Sang, Yi Jong-Ho., Predstavljeni arhitekti so generacija, ki v državi, kjer je do konca 80-ih let vladala diktatura, uspela vzpodbujati dialog, interakcijo in raziskave za uspešno politično preobrazbo. Njihova arhitektura priča o procesu transformacije. Projekti, predstavljeni na razstavi oz. njihovi avtorji, težijo k oblikovanju nove urbane pokrajine v Koreji, alternativne obstoječi in k iskanju rešitev, ki so bolj usklajene s sodobnimi socialnimi in ekonomskimi razmerami.

Seul je najgosteje naseljeno mesto na svetu. Večina zgradb, ki tvorijo to enormno metropolo in njeno okolico, je bilo zgrajenih v zadnjih petdesetih letih, kar je še vzpodbudilo anonimost in kaotičnost urbanizma. To je kontekst, znotraj katerega deluje šest protagonistov z razstave. S(E)OUL SCAPE govori o specifični težnji arhitektov: o uporu proti anonimnosti korejskega urbanega scenarija in oblikovanju nove duše /soul/, ki je sposobna generirati novo energijo. Zanje mesto predstavlja prvega izmed vseh socialnih okolij, kontekst znotraj katerega se razvija kultura, prostor oblikovanja političnih strategij. V njihovem delu je še vedno prisotna močna naveza na arhitekturno tradicijo, vendar istočasno prepoznavamo drzno eksperimentiranje in interakcijo z arhitekturnimi jeziki mednarodnega prostora.

FORUM O SODOBNI KOREJSKI ARHITEKTURI, v torek, 16. septembra 2008 v UGM, bo v uvodnem delu slovenski publiki prestavil tri korejske arhitekte z razstave –prominentni gostje Kim Young-Joon, Min Hyun-Sik, Seung H-Sang bodo predstavili svoje delo. Forum se bo nadaljeval z razpravo, ki jo bo vodil dr. Blaž Križnik, mlad arhitekt in sociolog iz Ljubljane, ki je 2006 kot štipendist Korejske fundacije delal na Inštitutu za razvoj Seula.


Več:
>>Umetnostna galerija Maribor

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Seung H-Sang, Wellcome City (mesto dobrodošli), Junggu, Seoul, Koreja, 1995-2000 (foto:Osamu Murai)


Kim Young Joon, Rezidenca H, Heyru Art Valley, Paju, Gyeongido, Koreja, 2002-2005 (foto: Kim Jea Kyron)

Seung H-Sang, Občinski klub ob Velikem zidu, Yangping, Peking, Kitajska, 2000-2002


na vrh