info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
5. 8. 2008

Nagrada "Footbridge 2008" v Maribor

M.Č.
Studenško brv v Mariboru so julija v Portu nagradili z nagrado "Footbridge 2008". Brv so otvorili letos januarja, projekt pa je nastal na podlagi natečaja iz leta 2004, na katerem je zmagala arhitekturna pisarna Reichenberg arhitektura iz Maribora. Konstrukcijo mostu so zasnovali v mariborskem Pontingu.

Podelitev nagrade v Portu je potekala v okviru mednarodne strokovne konference za mostove za pešce, ki jo je organizirala britanska strokovna revija "Bridge design and ingeneering". Na konferenci je sodelovalo skoraj 300 strokovnjakov iz vsega sveta. Nagrado so izročili investitorju, Branku Belci, vodji komunalnih projektov mariborske mestne občine, odgovornemu projektantu, Viktorju Marklju iz Pontinga in odgovornemu vodji del, Bogdanu Rojsu, iz Konstruktorja NGR.

Prva premostitev Drave na mestu Studenške brvi je bila zgrajena že leta 1885 za delavce Južnih železnic, ki so delali na Koroškem kolodvoru. Leta 1948 so na istem mestu zgradili novo jekleno brv, ki je bila dotrajana in so jo lani zamenjali s sodobnejšo konstrukcijo. Studenška brv pečcem in kolesarjem ponuja možnosti, da zavijejo stran od prometno obremenjenih delov mesta in uživajo v nepričakovanih pogledih na Dravo, njena obrežja in mesto. Brvi za pešce vse pogosteje prevzemajo osredno vlogo v celoviti urbani prenovi v mestih, saj izboljšujejo dostopnost posameznih predelov in zmanjšujejo potrebe po potovanjih z motornimi vozili. Studenška brv tako pomembno prispeva k privlačnosti Studencev, ki zaradi bližine Drave in mestnega središča postajajo vse privlačnejši del Maribora.

Mostovi za pešce so v Portu tekmovali v kategorijah estetika in tehnika, ter v treh podkategorijah, glede na dolžino glavnega razpona. Studenška brv je nagrado osvojila v kategoriji tehnika, srednji razpon. Gre za skupinsko nagrado, ki je namenjena investitorju, projektantom in izvajalcem. Studenška brv si je prvo nagrado v kategoriji inovativnih tehničnih rešitev za brvi med 30 in 75 metrov razpona razdelila z brvjo čez reko Svatka na Češkem. V tej kategoriji sta jima konkurirala še most za pešce na otoku Macintosh v Avstraliji in Oosterdoksdraaibrug iz Nizozemske. Ocenjevalno komisijo so pri Studenški brvi navdušile zanimive tehnične ideje in končna tehnična rešitev, ki je morala upoštevati zahteven nabor kriterijev.


Več:
>>Footbridge 2008 konferenca
>>Footbridge 2008 katalog nagrad

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Nova Studenška brv (foto: M. Wenzel)


Odstranjevanje stare in nameščanje nove konstrukcije brvi
na vrh