info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 8. 2008

SVA nominirani tudi v Rusiji

M.Č.
Po uvrstitvi v ožji izbor za nagrado Prix de Barcelona, so Sadar Vuga pristali tudi na listi nominirancev za mednarodno nagrado Iakov Chernikov 2008. Kustosa letošnje selekcije za nagrado sta bila ameriška arhitekta Elizabeth Diller in Ricardo Scofidio, na podlagi njunega izbora pa je mednarodni strokovni odbor izbral nominirance za nagrado, ki jo bodo podelili v novembru.

Fundacija Iakov Chernikov (ICIF) iz Rusije nagrado podeljuje vsaki dve leti arhitektom, mlajšim od 44 let. Nagrajena dela naj bi predstavljala inovativen odgovor na probleme sedanjosti in izziv za prihodnost. Namen nagrade je vzpodbujati ustvarjalno arhitekturo, ki rešuje obstoječe družbene in kulturne probleme na podlagi humanističnih principov ter podprirati eksperimentalno, izobraževalno in raziskovalno delo na področju inovativne arhitekture in urbanizma. V komisiji, ki izbira nominirance in nagrajence, nastopajo mednarodni arhitekti, ki na tem področju predstavljajo pomembno avtoriteto.

V manifestu, na podlagi katerega sta izbirala nominirance, sta kustosa zapisala: "Medtem ko so sorodnosti s kritično teorijo in drugimi področji nedavno vodile arhitekte k odstiranju in ponovnem izpraševanju o kulturni kunstrukciji vsakdanjega operativnega prostora, se kritični izraz arhitekture ni pojavil v celoti niti se ni naravno spojil s svojim vizionarskim izrazom. Potrebujemo novo obliko arhitekturnega aktivizma, ki bo transdisciplinarna; v kateri bosta združeni inspiracija in agitacija; ki bo usmerjala svet skozi grobo zaznavo družbenih, gospodarskih in geopolitičnih sil; ki bo zavzela zakonite, izposojene in ukradene lokacije; katere, katere taktika bo prikrita; ki bo gradila z opeko, črnilom in točkami na ekranu."

Nagrado Iakov Chernikov so ustanovili v Sovjetski zvezi leta 1988 med križarjenjem, ki ga je organizirala Mednarodana akademija za arhitekturo (IAA) s sedežem v Sofiji. Iakov Chernikov je bil sovjetski konstruktivistični arhitekt, grafik in pedagog. Njegove knjige o arhitekturi, ki so pred drugo svetovno vojno izhajale v Leningradu, vsebujejo besedila in ilustracije, ki so med najnaprednejšimi tega časa. Fundacijo z njegovim imenom so ustanovili leta 1991 ob podpori IAA in Zveze arhitektov Sovjetske zveze.


Več:
>>Iakov Chernikov International Fundation

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Kaj pa Enota?, 21.8. 2008, 12:21

Na SVA sajtu piše, da je projekt, ki tukaj krasi, narejen v sodelovanju z Enoto. Gre mogoče za nerodnost M.Č.ja pri izboru in opisu slikovne podkrepitve nominirancev?

anonimnez
Brez naslova, 21.8. 2008, 19:04

Ja, kaj pa Enota?
Novinarji naj bi posredovali zanesljive podatke...


Juristka
Ja grozno..., 22.8. 2008, 13:26

...zahtevamo tožbo, evropsko sodišče najmanj... Predlagam ustanovitev sklada za arhitekte - žrtve novinarske nemarnosti...

Anonimnez
No, no Juristka..., 25.8. 2008, 11:15

... kaj si pa tako vznemirjena? Te je čebela pičila, ali kaj? Če bi se tole pojavilo ob neki Enotini nominaciji, bi bilo veliko hude krvi, anede, Juristka.

Juristka
Ja, pa res..., 25.8. 2008, 18:50

...eni so tako pozabljeni, da je za znoret!

Anonimnez
Slovenačka čorba, 26.8. 2008, 18:37

Res ni problem v pozabljenosti, ampak v zanesljivosti podatkov in nepotrebnem zapletanju preprostih dejstev. In vse se da še popravit, anede Juristka. Sicer pa bog jim požegni; SVAju in Enoti.

Juristka
Bog naj jim požegna!, 26.8. 2008, 20:40

Škoda, da ta nemarna nezanesljivost podatkov tako usodno kroji razcvet vesoljne slovenske arhitekture v Hormuški ožini !

Matevž Čelik
Opravičilo!, 26.8. 2008, 21:41

Bralcem Trajekta in avtorjem se opravičujem za napako v zvezi z navedbo projektantov stolpa Magnolia v Dubaju. Obenem se zahvaljujem 'anonimnežem', da so nanjo opozorili.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.SVA & Enota: Stolp Magnolia, Dubai (2008)


Medalja Iakov Chernikov
na vrh