info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
25. 8. 2008

O nizkoenergijskih hišah tokrat na Brdu

Uredništvo
Kubus Inženiring v sodelovanju s Slovenskim društvom za sončno energijo, tudi letos organizira strokovni posvet Zgradbe, energija in okolje 2008, ki je eden največjih slovenskih dogodkov s področja učinkovite rabe in obnovljivih virov energije. Letošnji strokovni posvet, ki sta ga finančno podprla Ekološki sklad Republike Slovenije, javni sklad in Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije, bo potekal v sredo 1. in četrtek 2. oktobra v Kongresnem centru Brdo na Brdu pri Kranju.

Tudi letos organizatorji pričakujejo, da se bo strokovnega posveta udeležilo veliko strokovnjakov z različnih področij, od arhitektov, gradbenikov, investitorjev in projektantov, pa tudi študentov, ki bodo ob predavanjih domačih in tujih strokovnjakov lahko izvedeli veliko novega o nizkoenergijski in pasivni gradnji.

Udeležence posveta bo prvi dan pozdravil, Marko Umberger, predsednik Slovenskega društva za sončno energijo, sledila pa mu bo serija prispevkov na temo energetska politika. V tem delu bo Franc Beravs, direktor Ekološkega sklada Republike Slovenije, spregovoril o nepovratnih finančnih spodbudah za nizkoenergijske in pasivne zgradbe, dr. Marjana Šijanec Zavrl, z Gradbenega inštituta ZRMK, bo predstavila nov pravilnik o racionalni rabi energije v stavbah, Axel Bretzke, iz Frankfurtske mestne uprave pa bo predaval o programu, ki narekuje pasivni standard za vse javne zgradbe v Frankfurtu.

Sledila bo serija predavanj na temo bioklimatska arhitektura, ki jo bo moderiral Peter Gabrijelčič, dekan Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani. O svojem odnosu do trajnostnega razvoja, učinkovite rabe in obnovljivih virov energije bodo spregovorili arhitekti Matija Bevk iz pisarne Bevk Perović arhitekti, Marko Apollonio iz pisarne A kultura in Maruša Zorec, docentka na Fakulteti za arhitekturo.

Walter Unterrainer bo v sredo popoldan udeležencem predstavil razcvet na področju gradnje pasivnih hiš v Voralbergu v Avstriji. Poleg glavnega programa, bo v sredo v vzporednem programu potekala še vrsta delavnic o zrakotesnosti zgradb in toplotnih mostovih, svežem zraku v pasivnih in nizkoenergijskih stavbah, izdelavi elaborata gradbene fizike, mednarodni poslovni izmenjavi, povezovanju projektantov, spodbujanju javno zasebnih partnerstev...

Svoje izkušnje z bivanjem v pasivni hiši bo zadnji dan predstavil Franci Petek, Bojko Jerman, pa bo predstavil projekt nizkoenergijskega stanovanjskega bloka v Ljubljani. Ker je v Sloveniji je v zadnjem letu zraslo kar nekaj nizkoenergijskih in pasivnih objektov, bo zanimiva tudi zadnaj serija predavanj, v kateri bosta Silvija Kovič in Miha Prazniki (Gradbeni inštitut ZRMK) predstavila nizkoenergijski vrtec v Gornji Radgoni in naselje pasivnih hiš na Vranskem, Alen Mladinov (Arhem) bo prikazal pasivne in nizkoenergijske hiše, ki so jih izdelali v njihovi pisarni, Matej Novak pasivno kraško hišo, Janez Štrancer svojo pasivno hišo v Limbušu, Mirjam Kepic pa pasivno hiši v Komendi.


Več:
>>Kubus inženiring
>>Prijavnica

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Podjetje Energetika Vransko d.o.o. je z gradbenim inštitutom ZRMK ter Občino Vransko ustanovilo konzorcij za izgradnjo devetih pasivnih hiš na lokaciji na 11.909 m2 velikem zemljišču na Vranskem.


na vrh