info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 9. 2008

Srednje evropska urbanost po 20 letih

Uredništvo
Center za Srednjeevropsko arhitekturo iz Prage je v teh dneh pričel z izvajanjem projekta Urbanost, ki obravnava tranzicijske spremembe v srednjeevropskih prestolnicah. Poleg Berlina, Budimpešte, Prage, Dunaja in Varšave, projekt obravanava tudi Ljubljano.

Obravnavana mesta so se v preteklih 20 letih soočila s padcem državnih, nacionalnih in drugih meja. Tako v kulturnem, kot družbenem in političnem smislu, se je staro umaknilo novemu – globalnemu. Svoboda in tržni totalitarizem, ki sta zavladala namesto političnih totalitarizmov se odražata tudi v urbanem prostoru.

Namen izvjalcev projekta 'Urbanost' je, da bi oblikovali platformo za razpravo in izmenjavo izkušenj, pogledov ter odgovorov na sorodna problematična vprašanja, s katerimi se soočajo srednjeevropska mesta. V projektu naj bi sodeloval širok nabor strokovnjakov, od arhitektov, sociologov, teoretikov, politikov in fotografov, za sodelovanje pa naj bi izvajalci skušali motivirati tudi prebivalce v obravnavanih mestih.

V okviru projekta bo v obravnaavnih mestih na oglasnih panojih izvedeno sedem uličnih razstav. Poleg tega bodo nepretrgano potekale tri tematske delavnice. Projekt se bo končal z zaključnim forumom 'Urbanost' in izdajo knjige z enakim naslovom.

Organizacijo projekta vodi Center za Srednjeevropsko arhitekturo, Praga, slovenski partner v projektu pa je KUD C3, ki se ukvarja z različnimi dogodki, v katerih ustvarjalci povezujejo arhitekturo, glasbo, film, fotografijo, igra in ples.


Več:
>>Centre for Central European Architecture
>>KUD C3

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh