info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 9. 2008

Predvolilno spreminjanje klime

Uredništvo
V torek, 9. septembra 2008 ob 20.00 uri bo v prostorih Stare elektrarne v Ljubljani potekalo živo soočenje predstavnikov parlamentarnih strank na temo izzivov, ki jih pred politike postavljajo podnebne spremembe. Udeležbo na soočenju so potrdili predstavniki vseh devetih parlamentarnih strank.

V Stari elektrarni se bodo soočili dr. Peter Kralj (NSI), Edvard Bavcon (LIPA), dr. Marinka Vovk (SD), Martin Jakše (DESUS), dr. Pavel Gantar (ZARES), Janez Podobnik (SLS), mag. Dušan Marc (LDS) in dr. Žiga Turk (SDS). Stranka SNS še išče svojega predstavnika za soočenje.

Akcijo „Spremenimo klimo – podnebne spremembe izzivajo slovensko politiko“ organizira fundacija za trajnostni razvoj Umanotera, njihov namen pa je doseči jasne in artikulirane vizije političnih strank v Sloveniji na temo najbolj pomembnega razvojnega izziva. S to kampanjo želijo z novimi vprašanji poseči v predvolilno razpravo in z organiziranimi aktivnostmi od medijev zahtevati nova vprašanja in od politikov nove odgovore. Kot menijo pri Umanoteri je "vse preveč opazna zadušljivost javne razprave, ki se osredotoča na medstrankarsko oziroma medosebno »pričkanje« političnih veljakov."

Zato so se odločili, da je čas politikom in medijem popestriti predvolilni čas in ne dovoliti, da bi samovoljno narekovali smer javne razprave v brezploden spektakel. V želji pretrgati ta stari vzorec strankam postavljajo vprašanja prihodnosti, in sicer vprašanja trajnostnega razvoja in izzivov, ki jih razvoju države predstavljajo podnebne spremembe. Trajnostni razvoj in podnebne spremembe pravzaprav niso nove teme. Po mnenju organizatorjev te akcije so predvsem "nujni zorni kot, s katerega je potrebno pogledati na vsa konvencionalna področja državnega upravljanja: energetiko, kmetijstvo, šolstvo, javne finance, brezposelnost, inflacijo, …"

Pri Umanoteri k svojim predvolilnim dejavnostim vabijo vse aktivne državljane, ki imajo interes za vprašanja vloge bodoče vlade pri reševanju problema podnebnih sprememb ter pri prilagajanju in soočanju s podnebnimi spremembami. V razpravo se lahko vključite na spletnih straneh Umanotere ali skupini »Spremenimo klimo« v skupnosti Facebook, kjer si lahko ogledate tudi rezultate primerjalne analize volilnih programov strank, ki jih je Umanotera objavila prejšnji teden.


Več:
>>Umanotera
>>Spremenimo klimo / Facebook

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

www.umanotera.org
na vrh