info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 9. 2008

E.R. ponovno v Novi Gorici

Uredništvo
V Mestni hiši v Novi Gorici je bila včeraj otvoritev razstave del Edvarda Ravnikarja, ki bo na ogled do konca septembra. Gre za razstavo, ki je nastala v sklopu dogodkov ob lanski počastitvi stoletnice Ravnikarjevega rojstva in je bila doslej na ogled že v Ljubljani, na Dunaju in v Špitalu.

O Edvardu Ravnikarju in o Novi Gorici je na otvoritvi spregovoril arhitekt Vinko Torkar. Na razstavi so predstavljeni najpomembnejši projekti iz opusa Edvarda Ravnikarja: od Kostnice na Žalah, Moderne galerije v Ljubljani, občinske hiše v Kranju, grobišč v Dragi in na Rabu do Trga republike, s Cankarjevim domom in trikotnima stolpnicama ter številnih drugih. Zaobjema tudi neuresničene natečajne projekte, med katerimi velja še posebej izpostaviti urbanistična načrta za Skopje in Črnogorsko riviero ter za Tronchetto, ureditev prometne glave Benetk.

Novogoriška postavitev razstave je zaradi prostorskih omejitev po obsegu nekoliko manjša, večji poudarek pa razumljivo namenja Novi Gorici. Tako so v razširjeni obliki razstavljeni Ravnikarjevi načrti za Novo Gorico iz obdobja 1947 – 1950, ter natečajni elaborat za središče mesta iz leta 1968. Ob jubileju mesta želimo tako prispevati k širšemu poznavanju avtorja prvotnega načrta na eni strani, na drugi strani pa tudi k razumevanju nastajanja prvotne zasnove.

Edvard Ravnikar je poleg Jožeta Plečnika zagotovo najbolj zaznamoval slovensko arhitekturo 20. stoletja. Deloval je na širokem polju, ki sega od arhitekture, urbanizma, publicistike, oblikovanja, slikarstva, do poučevanja na univerzi. Med njegova številna dela sodi tudi prvotni regulacijski načrt Nove Gorice, po katerem se je mesto gradilo prvih nekaj let.

Pri organizacji razstave o Ravnikarju so sodelovali: Fakulteta za arhitekturo iz Ljubljane, projektivno podjetje Ambient ter Arhitekturni muzej Ljubljana. Razstavo so zasnovali arhitekt ter asistent na ljubljanski fakulteti za arhitekturo Rok Žnidaršič, ter arhitekta in nekdanja Ravnikarjeva sodelavca Majda Kregar in Miha Kerin, v sodelovanju s pobudnikom obeležitve stoletnice, arhitektom in profesorjem dr. Alešem Vodopivcem. Pri izboru originalnega gradiva sta sodelovala dr. Bogo Zupančič in Martina Malešič iz arhitekturnega muzeja in številni študenti arhitekture ter sodelavci.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh