info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 9. 2008

Provokativni in polemični Eisenman v Gradcu

Uredništvo
V Gradcu bo prihodnjo sredo, 24. septembra 2008 ob 19.00 predaval priznani ameriški arhitekt Peter Eisenman. Predavanje z naslovom On the problem of late style organizira Haus der Architektur Graz. Naslov in predavatelj nedvomno obetata zanimiv arhitekturni dogodek za vse, ki jih zanimajo polemična vprašanja, ki se postavljajo pred sodobno arhitekturo.

Kljub temu, da je Eisenman Američan, je vedno imel tesne povezave z evropskimi intelektualci, predvsem s svojim mentorjem, angleškim kritikom Colinom Roweom in italijanskim zgodovinarjem Manfredom Tafurijem. Na Eisenmanovo delo pa je ključno vplival tudi filozof Jacques Derrida.

Eisenman je prvič zaslovel konec 1960-ih kot član skupine New York Five, poznane tudi kot The Five Whites. V skupini so sodelovali še arhitekti Charles Gwathmey, John Hejduk, Richard Meier in Michael Graves. Njihovo delo je bilo osredotočeno na novo reinterpretacijo Le Corbusierja, posledično pa je vsak od njih razvil svoj stil in teoretski okvir. Leta 1988 je sodeloval na razstavi »Deconstructivist Architecture«, katere kustos je bil Philip Johnson, na njej pa so sodelovali še Frank Gehry, Daniel Libeskind, Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Coop Himmelb(l)au, und Bernard Tschumi. Eisenmana so v tem kontekstu kasneje omenjali kot enega ključnih protagonistov dekonstruktivizma.

Zaradi prepleta polemike, teorije in prakse Eisenman še vedno velja za enega najbolj provokativnih in vplivnih arhitektov sodobnega časa. Med njegovimi najzanimivejšimi zadnjimi deli je nedvomno spomenik žrtvam fašističnega nasilja v Berlinu, trenutno pa gradi enega svojih večjih projektov, Galicijsko mesto kulture v Santiagu de Compostela v Španiji.


Več:
>>Haus der Architektur Graz
>>Eisenman Architects

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Spomenik žrtvam nacističnega nasilja v Berlinu (2005)


Eisenmanova instalacija na dvorišču muzeja Castelvecchio v Veroni (2004)


Gradbišče galicijskega Mesta kulture v Santiagu de Compostela v Španiji


Peter Eisenman

na vrh