info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 10. 2003

Čokoladni Peterka

Maja B. Jančič / Aparat
Tlačila me je mora. Peterka je z rekordom pristal v areni zavit v novo slovensko zastavo. Bil je čokoladne polti, kakor iz čokolade narejen. In desettisočglava publika je zvižgala in grozila z linčem. Bilo je ... grozno.

Samo sanje, boste rekli. Ne, niso sanje, je čisto res. Komisija državnega zbora je iz natečajnih predlogov izbrala najboljše in celo podelila vse nagrade. Več podrobnosti, a ne dosti več, si lahko preberete v včerajšnjih časopisih, na njihovih spletnih straneh (na elektronski strani Dnevnika lahko celo glasujete o všečnosti treh najboljših predlogov) na elektronski strani Državnega zbora pa nič ne morete prebrati - verjetno podajanje informacij državljanom ne more biti pomembno podjetje, ker se vrh preveč ukvarja sam s sabo. Ampak naj pustim ob strani zanemarjeno obnašanje v dobi nujnega kroženja informacij; bi rekla samo to, da je v primeru tako zahtevnega komisijskega dela, kakršen je izbor nove državne identitete, obvezen jasno argumentiran pisni zagovor namenjen slovenski javnosti (vsem državljanom, predvsem davkoplačevalcem), objavljen v občilih, parafiran s strani vseh članov komisije. Navsezadnje so člani komisije plačani za svoje delo in to delo prinaša določene odgovornosti. Na tem mestu kot državljanka Republike Slovenije zahtevam, da komisija natečaja za novo identiteto države Slovenije argumentira svoj izbor in prevzame odgovornost zanj.

V tem trenutku namreč potrebujem vsaj kakšen, majčken je lahko, smiseln razlog za tak izbor. En sam pravi ‘zato’ bo v redu, tak, ki ne bo v sramoto oblikovalski stroki. Iz vrstic dnevnega tiska, ki povzema zagovor predsednika komisije, ni bilo nobenega takšnega. “... prepoznavne prvine so oblikovane z učinkovito optično vzgibanostjo znotraj dinamične strukture celotnega polja zastave ...” , takšno in drugačno fahidiotsko iskanje vsebine ni tisti razlog, ki bi bil v čast strokovnosti komisije. Niti ni na mestu izjava predsednika komisije, da je komisija izbrala, kar je pač izbrala. Ta komisija ni izbirala zase, za svojo dnevno sobo, ta komisija je po naročilu državnega zbora izbirala za slovensko državo, točneje: za nas, slovenske državljane, se mar motim? Slovenska država ima vsebino. Državljani slovenske države imamo vsaj toliko vsebine kolikor štejemo posameznikov. Že samo ti dve dejstvi, posneti po vrhu, silijo v vprašanje: zakaj je izbrani predlog za novo slovensko zastavo tako brez vsebine? Ne razumite me narobe; reč, ki jo je zasnoval g. Jovanovič, je izredno lepa, všečna, mojstrsko izpeljana likovna igrica. Igrica z abstraktnimi elementi v rdečem, modrem in belem. A veste, take in podobne likovne igrice izdelujejo študenti in dijaki oblikovalskih šol za klavzurke na teme: točka, črta, ploskev, prostor. Za vajo delajo likovne odgovore na likovna vprašanja v likovnem abstraktnem jeziku. Narediti lep in uravnotežen in oh in sploh likovni odgovor - to ni grafično oblikovanje, še ne. Najbrž je odveč pripovedovati, da država, da organizem institucije in nacionalnega prostora še zdaleč ni abstraktna naloga, če pa se jo oblikovalec loteva samo na način likovnih razporeditev, je pač pomankljivega znanja. Poslancu gospodu Zmagu Jelinčiču je v afektu ušlo, da novo izbrana zastava izgleda kot ovitek za čokolado. Gospod Jelinčič je sicer politik in laik, ampak srčika te preuranjene misli - v primerjavi z glavami spoštovane komisije - premore na kile soli. Čokolada bi se v dezenu nove slovenske zastave dobro počutila, ker čokolada je samo čokolada, potrošna dobrina z omejenim rokom trajanja. Mojstrska likovna kompleksnost Jovanovičevega predloga je namreč zelo potrošniška, se vam ne zdi? Dekorativno deluje, kajne? Naj pomagam: deluje tako, da daje veščemu očesu misliti, da gre za likovno izpeljavo (v določen namen dekoriranja, v namen mašila) obstoječe izvorne oblike. Poenostavljeno povedano: namesto martinija v čašo dobite češnjico. Je češnjica enaka martiniju s češnjico? Verjetno ne. Kaj še vemo o dekorativnih oblikah? Navesimo jih lahko kamorkoli, ker nimajo specifičnosti, nimajo značaja, so samo lepe, ker morajo biti samo lepe.

Ponosna sem na ljudi, ki podobno kakor Peterka zastopajo slovensko deželo. Ponosna sem na ljudi, ki dajejo vse od sebe in se uresničujejo skozi svoja dejanja. Ko pogledam izbor komisije, me je sram in groza me je in mora me je tlačila prav zato. Sram me je, ker so odločali namesto mene na način, ki je pohodil najosnovnejši oblikovalski etos. Oblikovalski etos se ne konča z okusom, se ne zadovolji z golo formo in estetiko, ne koraka arogantno čez dialog in se nikoli, nikoli ne spozabi z avtorsko poetiko na škodo prepletanja najrazličnejših vsebin določene oblikovalske naloge.

Prejšnji stavek preberite dvakrat, kdorkoli že ste. Trikrat, če ste iz strokovnih oblikovalskih krogov. Želim si namreč, da bi vsaj enkrat v strokovnih krogih oblikovalske stroke poiskusili razumeti srž oblikovalskega poklica. Vsaj enkrat, vsaj tokrat.


Več:
>>Dnevnik 29. 10 .2003
>>24ur.com 28. 10 .2003
>>Delo 29. 10 .2003

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

miro božič
hočem še, 3.11. 2003, 08:19

Zanimivo bi bilo videti še druge vsaj do 50. mesta.
Predpostavljam da so še bolj smešni.


Marian
Zašto?, 3.11. 2003, 08:44

Zašto Vy, Slovenci, sa nechcete podobať bratom Slovákom, ale radšej Američanom (1. návrh), japonsko-Europanom (2.) či Francúzom (3.)?

Tomaž Križnar
dost mam, 3.11. 2003, 08:48

Miro, a ni že to zadost. Šalo na stran, ker je zadeva žalostna. Najprej bodo zagonil ogromno dnarja, pol bo "stabilizacija" za vse, kot v dobrih starih cajtih in na koncu bomo "Bečki konjušari". Za to pač ne rabiš zastave... do naslednje ravolucije.

miro božič
Najšibkejši člen., 4.11. 2003, 09:01

No pa sem prebral zgornji članek. Najprej enkrat, potem še drugič in za vsak slučaj, če sem iz strokovnih krogov še tretjič. In zdaj mi Maja povej, kdo je v resnici pokopal oblikovalski etos, oziroma kdo se je osmešil, kdo je najšibkejši člen, kdo mora iti domov.
1. Neka komisija, ki je pač izbirala nakaj za kar ni vedela kaj sploh išče
2. Država, ker je.
3. Slovenski oblikovalci, ki so se prijavili na natečaj na katerem še tako dobra " oblikovalska rešitev" ne more rešiti bistvo problema, ki pa je................................ti povem drugič..........adijo


Mitja Prelovšek
Kritika leporečju, 4.11. 2003, 11:00

Nisem oblikovalec, vendar bi imel na tole pisanje nekaj pripomb:
1. celoten članek temelji na eni predpostavki in sicer, da komisija izbrala zastavo in grb IZKLJUČNO zaradi oblikovalskih prvin, kar ni res (preberite si celotno izjavo g. Bernika). Če to predpostavko ovržemo, potem celotno zgornjo leporečenje izgubi ključno misel.
2. prvo nagrajeni predlog izriše oblikoTtriglava (gore) in odsev le-tega (reke). Barve so rdeča bela in modra, kar so barve bratstva enakosti in svobode. Torej že laik v oblikovalstvu kot sem jaz opazi te prvine, ki so VEČ kot samo likovne.
3. V očeh sveta dobi zastava pomen in zgodbo z zgodovinskim ravnanjem države, ki jo predstavlja, in ne z oblikovalskimi prvinami. Npr. kdo ve, kaj predstavljajo tri barve v nemški zastavi? Ali: Koliko črt ima ameriška zastava in kaj to število pomeni? Ali: Zakaj ima Finska ravno svetlo moder križ na belem? Ne verjamem, da kdo to ve (jaz že ne). Vendar imamo o vseh teh državah svoje mnenje. Ti nagrajeni predlogi bodo vsaj dosegli, da bodo ljudje po svetu naša dejanja pripisali nam in ne Slovakom, Rusom ali Hrvatom, pa kakršnakoli že bodo.


Matevž
Re: Kritika leporečju, 4.11. 2003, 12:49

Z mnenjem g. Mitje Prelovška bi se "na hitro" marsikdo utegnil celo strinjati. Gospod Prelovšek ima zelo prav v 3. točki kjer pravi: "V očeh sveta dobi zastava pomen in zgodbo z zgodovinskim ravnanjem države, ki jo predstavlja, in ne z oblikovalskimi prvinami."
Ampak vprašajmo se še naprej. Kakšen pomen ima Jovanovičeva zastava v kontekstu zgodovinskega ravnanja slovenske države? Kaj pomeni, da oblika Triglava, ki jo Slovenci v svojih simbolih v dovolj natančno določeni obliki poznamo že slabo stoletje zvodeni v nek odsev? Kaj pomeni, da tradicionalna slovenska trobojnica razpade na številne proge?
Seveda malokdo ve, kaj pomenijo barve v nemški zastavi, VEDO PA NEMCI in tudi FINCI VEDO zakaj imajo svetlo moder križ na modri podlagi in bognedaj, da američan ne bi vedel, koliko je črt in zvezdic na ameriški zastavi in kaj pomenijo.
Slovenci očitno vemo le to, da ne bi bili radi Rusi ali Slovaki ali Hrvati. V tej goreči želji "ne biti" pa pozabljamo celo na to, kaj v resnici smo!


Maja B. Jancic
ni naslova, 4.11. 2003, 16:58

spostovani mitja. to, kar je napisal matevz, je zelo dober odgovor na vas komentar. z njim se bolj kakor se, ne morem strinjati. bi samo se nekaj dodala.
zgornji clanek, ako berete pozorno, se ne razburja samo nad ocenjevanjem, ki naj bi upostevalo le likovne prvine. uporaba modre bele in rdece ne zagotavlja nicesar, o tem govorim. razumete? uporabljati likovne prvine v namen skladne in estetsko sprejemljive celote se ni oblikovanje, ni vizualna komunikacija, o tem govorim. v jovanovicevem predlogu vidim to: ta predlog ni dobro in v celoti odgovoril na zahteve naloge, kakrsna je nova celostna podoba drzave slovenije. cetudi niste oblikovalec, spostovani mitja, lahko zelo dobro razumete, da se obrtna spretnost, virtuoznost odlocno razlikuje od ustvarjalnega in analiticnega razmisljanja. prav tako verjetno lahko zelo dobro razumete, spostovani mitja, da je v primeru celostne podobe REPUBLIKE SLOVENIJE vsaka prosta avtorska interpretacija, za katero je potrebno izumljati hude hermanevticne razlage, cisto navaden faux pas. komunikacijski lapsus.
kar pa se tice razlikovanja: ce boste prisli v druzbo, ki se bo med seboj sporazumevala v tisoc in enem dialektu jezika A, se boste prilagodili in govorili jezik A, po svoje, a govorili boste jezik A. ce boste vkorakali z jezikom B, boste morda posebni, a le za tisti vecer. do naslednjega dne se vas ne bo nihce zapomnil, ker vas nihce ni uspel razumeti.
pravi oblikovalci so komunikatorji, zmisljujejo si dialekte dolocenega jezika, iscejo specificnost in jo prevajajo v formo. saj razumete zdaj, kajne?


Mitja
Re Matevžu, 5.11. 2003, 12:23

No, pa se je ta razprava posvetila samim simbolom in se dvignila na višjo raven kot so nočne more in čokolada ! Na odgovor Matevža bi imel povedati dvoje:
1. Razlog, da sem omenil Slovake, Hrvate in Ruse je, da imajo podobne zastave kot Slovenija, ne pa da me opazka, da sem iz Slovaške ali Hrvaške ali Rusije bolj moti, kot če mi rečejo npr. da sem iz Nemčije ali kaj podobnega. Izgleda, da vas/te (mene se lahko tika) je pisateljski zanos malo povlekel v demagogijo. Zakaj? Če ti na naslovu komentarja piše Re:, torej odgovor, potem odgovarjaš samo na moje pisanje in na v mojem prispevku izražene misli, torej ne na obče mnenje Slovencev. Iz mojega pisanja pa ni mogoče izluščiti misli, ki jo ti na koncu tvojega odgovora s klicajem zaključiš.Gre torej za poskus diskvalifikacije (v nič dajati) sogovornika.

2. Mislim, da bi težko utemeljil, zakaj si uporabil besedo "zvodeni" namesto npr. "podvoji", kajti barve in kontrasti v odsevu Triglava vsekakor ne "zvodenijo", temveč se kvečjemu ojačajo: barva je rdeča, ki je po naravi bolj agresivna, "sili naprej", z belo črto izrisan odsev je pa samo zrcalna slika vrha Triglava, torej po moči enaka. Stavek "Triglav se podvoji v odsevu." se pa sliši dosti bolje kot "zvodeni v odsev", kajne?

3. Glede črt sem pa nevtralen.

Glede Majinega odgovora:
prevečkrat uporabljena beseda spoštovani, zato odgovora nisem in tudi ne bom prebral (mi bo stopilo v glavo, kot se reče).
p.s. ne pišite člankov, če ne zmorete prebaviti kritik le-teh.


Matevž
Demagogija, 5.11. 2003, 14:09

Demagogija je v osnovi zavajanje ljudi z lepimi besedami. Torej je že stališče, da bomo z novimi državnimi simboli bolj prepoznavni demagogija. "Re:" v naslovu pa seveda ni poskus diskvalifikacije, saj bi to pomenilo, da te z vsakim "Re:" v elektronskem sporočilu nekdo diskvalificira.

"Podvoji" se vsekakor leše sliši. Vendar se Triglav v zmagovalnem predlogu vsekakor ne podvoji, niti ne potroji ali početveri (kar je ob natančnem štetju trikotnkov bolj verjetno), temveč razpada na samostojne glave.

Pa še to: če res debatiramo o simbolih (mimogrede: tudi čokolada in nočna mora imata lahko simbolni pomen!), verjetno nima smisla, da štejemo kolikokrat je kdo zapisal kakšno besedo...


darja matjašec
skriti potenciali, 5.11. 2003, 17:24

Mogoče malo res zmoti sarkazem Jančičeve. Toda vsak ima pravico, da pove svoje. Eni tako, drugi drugače ne znajo. Tomaž, kapo dol, se v celoti strinjam. Zelo, zelo zanimivo in zabavno pisanje!

Ne vem, zakaj nas frustracija tako silno daje, koga, razen nas samih, zanima naša zastava. Zakaj zmeraj hočemo biti tako drugačni in potem na koncu nismo nič. Poglejte samo, kakšna so naša mesta, kakšne gradimo avtoceste, kaj delamo z lastno obalo, pa da ne naštevam preveč... Se bojim, da nas zastava ne bo naredila bolj pomembne ali celo enakovredne med vrednimi...

Ameriške zastave si verjetno nismo zapomnili zaradi nje same, ampak zaradi pomena cele države. Verjetno vsi poznamo še britansko, pa švicarsko, japonsko, malo bolje že moramo pobrskati v glavi, da se spomnimo, kakšne so nemška, avstrijska, francoska, mogoče italijanska, ruska, španska, skandinavske zastave? Potem se verjetno pri povprečnežu poznavanje zastav počasi neha. Načeloma poznamo le zastave tistih držav, ki v svetu nekaj veljajo. Nobena država v svetu ni pomembna ali znana le zaradi svoje zastave. In isto je z glavnimi mesti, kdo med vami zna takoj našteti glavna mesta Estonije, Litve in Latvije? Ne vsi, verjetno manjšina, ali celo zelo, zelo redki. Ampak to so države, podobne Sloveniji, in ležijo v Evropi! Znate izstreliti iz rokava glavni mesti Urugvaja in Paragvaja? Ehm, niste povsem prepričani, kje natančno v srednji Ameriki sploh ležita? Ali sta državi mogoče v južni Ameriki? Oops, kako že? Za Brazilijo verjetno takoj vemo, kje približno je, tudi njeno glavno mesto, joj, je Rio ali Sao Paulo, ali pa celo tretje, zdaj že sama ne vem več. Ali pa? Nekje globoko v podzavesti bi se znala prikazati celo brazilska zastava... Prosim vas, kdo v Braziliji ve, kakšna je ali bo naša zastava, razen, če jo naredimo izven vseh pravil in bo ta segala do Marsa. Kdo v Braziliji ve, katero je naše glavno mesto in ali mogoče kdo od tam ve, kje Slovenija leži? Verjemite mi, malokdo...

Kolegi, sprijaznimo se s tem, da smo majhni, se še na veliko lovimo in do zdaj nismo imeli ravno toliko časa kot drugi narodi. Če računamo tudi na to, da ves čas s sabo nosimo dediščino s prejšnjih časov, pa bo še slabše. Imamo potenciale, ki jih naši vodilni skupaj z nami niso sposobni izkoristiti. In naši potenciali sigurno niso v zastavi in nacionalnih simbolih - bodo prej v prostoru in prijaznih ljudeh!


maja b. jancic
za mitjo., 5.11. 2003, 18:41

tole je odgovor na komentar mitje prelovska, ker pa je trajektova stran javni medij, ni namenjeno nujno samo mitji prelovsku.
mitja! (zato da boste prebrali, ne bom napisala 'spostovani') kadar nekomu napisem spostovani, napisem to zato, ker tistega nekoga spostujem. v vasem primeru vas spostujem kot sogovornika. ne razumem ... bi radi povedali, da si spostovanja ne zasluzite? a veste ... saj bi vas vprasala, ce je vse v redu z vami ... pa boste rekli, da me nic ne briga ...
mene taksne trme: "tega pa ze ne bom prebral" majcken ne zanimajo, no! preberite si, kaj pa vas stane? mogoce boste pa zato vedeli vec in se kaj drugega, kajne?


Jasmin D.
Zakaj je pa sloh bil razpis?, 6.11. 2003, 16:19

Ko sem prebrala, da obstaja razpis, mi ni bilo čisto jasno, zakaj sploh razpis - pa ne moremo kar dati razpisa, samo zato, ker enim ni všeč zastava in grb iz enega razloga, drugim pa iz drugega - čez pol leta bomo postali člani neke meddržavne skupnosti, timing je izrazito ponesrečen...pa zamenjave uradnih tabel in štampiljk in tiskovin in osebnih izkaznic...halo pa to stane! Ampak, navidezne neumnosti imajo v sebi vedno zrnce modrosti in zahvalimo se naši oblasti, ker nas je lepo podučila: sprejemanje državnih simbolov in simbolna identifikacija z njimi je stvar našega intimnega prepoznavanja in sprejemanje tiste države, kater državljani smo. Vizualno lepi ali grdi, s panterji in Triglavi, zlato modro ali s slovansko trikoloro- nič od tega ni važno, dokler smo na to državo vsaj malo ponosni. Če pa tega ni, je ni heraldične ne oblikovalske rešitve, ki bi omilila občutek sramu. In ker diskusije v družbi niso šle v to smer, ampak je vsak nekaj doma barval na karton, smo mi, državljanske ovce, financirale razpis in prav nam bodi! Če se nam ni dalo to vtepsti v glavo v prvih 12 letih te zastave, smo pa plačali šolnino za osnovne lekcije iz državljanske vzgoje in upajmo, da jih sedaj znamo, ker če ne, bomo lekcijo še enkrat plačali.

Grega Košak
pred-, ob- in po-pogrebni reqiuem za nove simbole, 19.11. 2003, 21:00

Odmevi v javnosti so ta natečaj diskvalificirali v smeri,da je za njegov "neuspeh"kriva pač profesionalna nezmožnost stroke. Tako poenostavitev vsaj za enostransko in zavajujočo dezinformacijo. Sam sem bil v natečaj sukcesivno dvakrat vpleten:
- kot predhodno, od DOSa imenovani član žirije, ki pa je iz nje, še pred objavo tega, zaradi nezadostne strokovne pokritosti , protestno izstopil
- kot kasnejši soudeleženec (ob idejnem konceptu hčerke Karin), ki je v vposlanem predlogu "polemiziral" z, od razpisovalca preozko zastavljeno projektno nalogo, a sva se celo uvrstila med častna priznanja.
Svoje nestrinjanje sem strnil v dva javna zapisa, Trajektu posredovana v 2 priponkah. Na prvega se ni odzval nihče od naslovnikov, po očitnem interesu vseh, da javna diskusija zamre dvomim tudi v uspeh slednjega v knjigi vtisov. sami presodite, če gre moj, morda nekoliko "fosilno" obarvani pogled na pravila igre in s tem pogojeno ozadje prerazdelitve odgovornosti za rezultat, kot ga vidimo v Narodni galeriji.
19.nov.2003


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.1. nagrada / Dušan Jovanovič
2. nagrada / Klemen Rodman
3. nagrada / grb: Valt Jurečič,
zastava: Igor Rehar

na vrh