info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 9. 2008

Arroyo v Trstu odpira študijsko leto

Matevž Čelik
Na Fakulteto za arhitekturo Univerze v Trstu ob pričetku novega študijskega leta prihaja španski arhitekt Eduardo Arroyo. V četrtek 9.10.2008 ob 17.00 bo nastopil s predavanjem Telenomic Geometries. Predavanje bo v prostorih fakultete na Via Valerio 12 h3 v veliki predavalnici.

V Bilbau rojeni Arroyo je diplomiral leta 1988 v Madridu naslednji dve leti pa preživel v Rotterdamu pri Koolhaasu. Že takrat je ustanovil studio no.mad, ki se je leta 1991 selil iz Nizozemske v Pariz, nato v Bilbao in leta 1996 pristal v Madridu.

Danes je Arroyo s sodelavci eden od protagonistov nove madridske arhitekture. Madridska šola se je v zadnjih letih prenovila in od tu prihaja arhitektura, ki jo še posebej zanima, kaj se dogaja na drugi strani meja Španije. Ne da bi pri tem pozabili na bogato lokalno tradicijo, številne in različne madridske arhitekturne pisarne – kot Ábalos in Herreros, Tuñón in Mansilla, Soriano in Palacios, Cero9, Acebo in Alonso, Aranguren in Gallegos, Nieto in Sobejano - prikazujejo veliko bolj svež in bolj aktiven pristop v smislu določanja prednosti za sodovno špansko arhitekturo kot njihovi rojaki z barcelonske šole.

Eduardo Arroyo in člani madridskega studia no.mad arquitectos zavzemajo pomembno mesto v novi španski arhitekturi. Ne glede na to, da je zgradil samo nekaj objektov (vrtec v Sondiki, trg in stadion v Barakaldu ter enodružinko na obrobju Madrida), je Eduadrdo Arroyo ključna figura za razumevanje novih poti, ki jih ubira, ne le španska, temveč tudi evropska arhitektura.


Več:
>>Facoltà di architettura, Università degli Studi di Trieste
>>no.mad

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Telenomic Geometries
9. oktober 2008 ob 17.00
Fakulteta za arhitekturo, Trst


>>Facoltà di architettura, Trieste
>>no.madVrtec. Sondika 1996-97.

Nogometni stadion Lasesarre. Barakaldo 1999-2003.


Trg. Barakaldo. 1999 - 2002


na vrh