info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
29. 9. 2008

V novih "Vizijah" se DAL loteva stanovanj

Uredništvo
Kot v napovedniku svoje nove razstave ugotavlja Društvo arhitektov Ljubljana, je gospodarski razvoj v zadnjih desetih letih omogočil in spodbudil investicije v nepremičnine. Pri DAL ne dvomijo, da najbolj obsežen del nepremičninskega trga zavzema kolektivna oziroma večstanovanjska gradnja. Zato so prepričani, da se je v trenutku, ko je v Ljubljani v teku največje število gradbišč večjih stanovanjskih kompleksov, povsem legitimno vprašati, ali "kvantiteta produkcije prispeva tudi k kakovosti produkta."

Organizatorji razstave zatrjujejo, da večstanovanjska arhitektura, praviloma locirana v strnjene predele naselij, v nasprotju z enodružinskimi stanovanjskimi hišami poseduje "ambicijo ustvariti urban, torej mesten prostorski značaj." Ob tem se sprašujejo, če sodobna večstanovanjska arhitektura sploh zna - razen izjemno visoke gostote gradnje seveda – prepoznati možnosti in kvalitete, ki jih urbano okolje ponuja. Ali jih spodbuja, integrira v svoje tkivo, ali je urbanotvorna? Ali zna svoje stanovalce iz dediščine polagrarne in primestne bivanjske kulture vzgojiti v meščane? Na kakšen način lahko arhitektura na to sploh vpliva in kjer so pasti v katere se lahko ujame?

Ob vprašanjih, ki si jih zastavljajo v zvezi z gradbišči najnovejših stanovanjskih kompleksov, pri DAL ugotavljajo tudi, da je "sodobna večstanovanjska gradnja izrazito tržno naravnava" in da je to v očitnem nasprotju s stanovanjsko produkcijo 60-h in 70-h let, ki naj bi bila "primerljivo bogata." Organizatorji razstave so kritični do novih stanovanj za trg, ki v zunanji podobi zahtevajo posebno in enkratno arhitekturo, v jedru, pod bleščečo obleko, pa je le ta povsem običajna in konzervativna. To naj bi bila posledica stanovanjskega trga, ki generira ponudbo na podlagi povpraševanja. Kritike letijo tudi na spregledano "skrb za uravnotežen in socialno bogat razvoj mestnih predelov večje gostote." Trg razen neskončnega števila stanovanj sploh ni sposoben ustvarjati pogojev za nastanek drugih, prav tako bivanjsko nujnih spremljajočih dejavnosti – primarnih storitev, vrtcev, parkov, pešpoti in širših krajinskih ureditev v neposredni bližini novih sosesk. Pri DAL menijo, da se danes soseske "socialistične" dediščine, za katere smo bili še do nedavnega prepričani, kako zelo "natrpane" in nehumane so, ob boku novodobne produkcije in pri podrobnejši, ne zgolj oblikovni primerjavi izkazujejo s premišljeno uravnoteženo in trajnostno zasnovo vseh parametrov prebivanja v mestu.

Z razstavo zato želijo pokazati, da arhitektura ni in ne sme biti sama sebi namen. "Razpeta je med silnice ekonomskega razvoja, prostorske politike, psiho socialnih zahtev svojih uporabnikov, kreativnosti stvariteljev in tako naprej. Razvpitim slovenskim birojem, ki so se v preteklih letih izkazali z odmevnejšo produkcijo v polju večstanovanjske gradnje, zato postavljamo preprosto vprašanja na temo mestne večstanovanjske gradnje – kaj je urbano? Njihovi projekti so kritika sedanjosti in obenem vizija prihodnosti."


Več:
>>Društvo arhitektov Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 30.9. 2008, 14:41

Jah dokler država ne regulira % zemljišča za vrtce, parke etc, bo pač tržno naravnano... to pa pomeni čimveč m2 stanovanj.
tko je.


Miha
vprašanje razvpitim, 30.9. 2008, 17:29

Kdo pa je ta DAL, da svoje člane, ali pač ne, tako arogantno povprašuje kaj je urbano? Res mi ni jasno kaj filozofirajo in razkazujejo svojo zamejenost. Očitno pa je, da so kot arhitekti, ops kulturni delavci, zmožni velike distance od tržnih razmer, ki obvladujejo žilvljenje drugih prebivalcev in lahko mirno ustvarjajo kakor jim velava navdih, potme pa se včasih malo vstran postavijo in svoje izdelke na razstavo postavijo. Mi pa morma os temi njihovimi umentinami živeti in nam nič ne pomaga, da oni zdaj za nazaj koga opozarjajo ali po zdravju vprašujejo. Mogoče pa so razstavljene hiše delo gradbenikov in kakšnih tujih levakov, ki nam zlo hočejo?

Anonimnez
?, 30.9. 2008, 18:51

se strinjam, DAL oz. tki. vodstvo je par zatezenih kvazi arhitektov, ki ocitno nimajo kaj za pokazati in namesto da bi se za arhitekte zavzemalo jim raje solijo pamet. Ta tekst pa je tako banalen in zatezen, da ti ni jasno kdo organizira in kdo kritizira..

Anonimnez
mah..., 2.10. 2008, 20:44

... ta DAL res ne ve kam bi se dal; potem pa štrika bezvezne razstave. Tole je že četrta edicija totalne ničevosti. Ali se kaže zaprašene projekte postrgane s predalov "naših", ali ko tega zmanjka se zazre v preteklost in jo nostalgično hvali. Prosim nehajte že enkrat s temi vizijami- ki to niso.

Anonimnez
Brez naslova, 10.10. 2008, 15:35

mnenje anonimneža: Jah dokler država ne regulira % zemljišča za vrtce, parke etc, bo pač tržno naravnano... to pa pomeni čimveč m2 stanovanj...
Očitno ne vključuje poznavanja veljavnih regulativ in normativov, ki vse te pomanjkljivosti odpravljajo - če se jih seveda uporablja
V ne-pravni državi se to lahko mirno spregleda (že pri urbanističnem -- in ne pri arhitekturno - stavbarskem - načrtovanju)
Če so natečaji predhodnica obravnavanih rešitev, je krivda v slabo zastavljenih natečajnih nalogah, ki jih mora pravilno strokovno nadzirati ZAPS - tudi glede urbanističnih pogojev, ki so del strokovne pristojnosti ZAPS


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
1. - 18. oktober 2008
Galerija Kresija

>>Društvo arhitektov Ljubljanana vrh