info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
16. 10. 2008

Kakšni bodo mariborski trgi?
Obnova mestnih trgov je ena izmed prioritetnih nalog, vsaj tako že od začetka mandata zatrjuje mariborska občinska uprava. To vsekakor predstavlja dobrodošlo ambicijo mesta, ki se pripravlja na Evropsko prestolnico kulture 2012. V Umetnostni galeriji Maribor bodo podrobneje predstavili nekaj projektov, ki se obetajo Mariboru.

V Razstavnem salonu Rotovž, bo tako v torek, 21. oktobra 2008, ob 18.00 predstavitev dveh projektov, ki sta v teku. Prvi posega na bivši Trg Borisa Kraigherja, zdaj Trga Leona Štuklja med Probanko in Novo KBM. Danes je to razdrobljena in prehodna ploščad, ki jo ljudje prečkajo na poti med bankami, avtobusnimi postajališči in starim mestom. Po novem naj bi trg postal eno glavnih prireditvenih prizorišč v mestu. Rezerviran bo za pešce, Svetozarevska ulica zaprta za promet, spodaj prostorna podzemna garaža in nad trgom velikopotezna strešna konstrukcija.

Za prenovo Rotovškega trga je občina razpisala javni natečaj maja letos, trenutno pa je tik pred zaključkom žiriranja. Rotovški trg naj bi postal občinski protokolarni prostor s pomično strešno konstrukcijo, primeren za različne prireditve.Na torkovem dogodku UGM bo mestni arhitekt Stojan Skalicky predstavil namen natečaja in razpisne pogoje za natečaj Rotovž ter namen prenove mestnih trgov v Mariboru. Prenovo Trga Leona Štuklja bo predstavil avtor projekta, arhitekt Aleš Prinčič iz Vidma /Italija/.


Več:
>>Umetnostna galerija Maribor

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Marko Močnik
Groza!, 16.10. 2008, 18:48

Rešitve za Trg Leona Štuklja je izredno slaba! Sploh ne ustreza v mestno tkivo, bo še en arhitekturni tujek sredi mesta. Trebalo bi razpisati nov natečaj in dati bolj trdne smernice. Dvomim, da si tako megalomansko streho Maroborčani želimo.

Andrej Šmid
groza 2, 20.10. 2008, 14:01

če bi bilo karkoli od tega, kar je predstavljeno na priloženih grafikah in celo razstavljeno na razstavi o mariborski sodobni arhitekturi v zvezi s trgom leona štuklja, tudi samo primerljivo z natečajno rešitvijo istega avtorja za isti trg, bi bilo vse ok.
tako pa se srečujemo s prezentacijo rešitve, ki ima z zmagovalno rešitvijo natečaja trga enakega samo avtorja - še ime trga se je spremenilo.


simona vidmar
vabljen!, 21.10. 2008, 12:51

na dramatično preobrazbo projekta od natečaja, kjer so zmagali študenti arhitekture pod mentostvom g. prinčiča, do končne rešitve, ki jo je občina naročila letos, smo opozarjali že na razsatvi v ugm in zato predstavili obe rešitvi tako slikovno kot s tekstom. lepo vabljen na nocojšnjo predstavitev!

Andrej Šmid
simptom mariborskih trgov, 27.10. 2008, 10:39

to mora biti neka karma: od izvedenih štirih natečajev za mariborske mestne trge je izvedena prenova samo enega. menim, da je natečaj za preureditev trga obliž nedejavnosti mestne uprave. da ne bo pomote: to velja za 4 županske mandate nazaj, torej za 3 župane. dočakali smo zgolj 1/5 obnove slomškovega trga in 3/4 obnove grajskega trga. in to naj bo spodobno mesto?

Marko Močnik
Groza 3, 29.10. 2008, 19:52

Andrej, strinjam se... v Mariboru vlada stihija... vedno se zaplete, vedno se vleče, na koncu pa imamo slabe rešitve in človeku neprijazno arhitekturo. Že desetletje se govori o zaprtju Slomškovega trga... O odstranitvi pločevine.. in kaj je realnost? Kako bo z to megalomansko streho ob NKBM? Kako dolgo bodo mučkali? Maribor bi potreboval nek nov koncept za center. Ko bomo končno imeli več 'peš-cone', pa nihče več ne bo hodil v center. Že zdaj gre vsak v Europark, ker je udobneje. Kje pa naj človek parkira v centru? Je drago in prenatrpano. A se ne more najti nekdo, ki bi zgradil eno garažno hišo v centru mesta, ki bi bila zastonj kot npr. v Evroparku? Bi bil center dosti bolj zanimiv, ker smo amerikanizirani in ne znamo več brez avtomobila... Kje so koncepti in rešitve? Pod bodočim trgom L. Štuklja bi naj bila garažna hiša. A bo zapolnjena? Če bo plačljiva, bo kot tista v Citiyu. Na pol prazna... žalostno...

Bob
Bobu bob!, 30.10. 2008, 18:47

Upajmo, da bo stvar kmalu urejena, ker si Maribor kaj takega ne more več privoščiti. Treba bo povedati [url="http://freiekt.blogspot.com/"]bobu bob[/url].

robert gostinčar
godlja, 1.11. 2008, 18:30

opisanim pomislekom povezanim s trgom leona štuklja bi dodal še opozorilo o pomanjkljivi transparentnosti postopka. ni povsem jasna projektna naloga in način izbire projekta, ki je sledila prostorskim spremembam in zapletom po zmagovalnem natečajnem projektu aleša prinčiča. obenem so postopki povezani z načrtovanjem in izvedbo najpomembnejših javnih odprtih prostorov v mestu le podaljšek slabe prakse in mutenja, ki jo pristojne mestne službe uveljavljajo pri večini javnih odrptih mestnih površin. na večini manj pompoznih ureditvah, a za javnost nič manj pomembnih, velja praksa popolne odsotnosti stroke pri zasnovi projektnih nalog, načrtovanju in izvedbi. mesto si zato vsake kvatre privošči lastne odpustke v obliki projektov eminentnih načrtovalcev, ki pa žal nadaljujejo v polovičnem pristopu izvedb in nerazreševanu konfliktov v prostoru. dokler mestna uprava ne bo razrešila slabe načrtovalske prakse na "vsakdanjih" lokacijah, toliko časa bo obstajale rešitve javnih odprtih prostorov, ki bi morale biti v ponos mestu, a to niso.

Frank Sinatra
P.S., 5.11. 2008, 14:36

Zmagovalni natečajni projekt ni bil Prinčičev. Naredili so ga študentje, Alessio pa je bil samo mentor... Ne vem ali to vključuje tudi pravico do projektiranja!?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
PREDSTAVITVI NOVIH UREDITEV TRGOV V MARIBORU: TRG LEONA ŠTUKLJA in ROTOVŠKI TRG Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2, torek, 21. oktobra 2008, ob 18.00, projekta predstavljata: arhitekt Aleš Prinčič in mestni arhitekt Stojan Skalicky


na vrh