info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 10. 2008

Poslovil se je Tomaž Brate

Uredništvo
V Ljubljani je umrl Tomaž Brate. Kot arhitekturni kritik je z izjemnimi besedili spremljal sodobno arhitekturo. Njegove pronicljive misli so zaznamovale pisanje o hišah, mestih in prostorih.

Bil je redni sodelavec strokovnih revij: List, Arhitektov bilten, Oris, Hiše, Čovjek i prostor (Zagreb), Komunikacije (Beograd). Sodeloval je z dnevnimi časopisi, revijami in drugimi mediji. Bil je soustanovitelj prve srednjeevropske arhitekturne revije za kulturo prostora, Piranesi in bil do leta 1998 njen odgovorni urednik. Vse od začetka je sooblikoval tudi Piranske dneve arhitekture.

Kot avtor in soavtor je Tomaž Brate sodeloval pri prvih večjih mednarodnih predstavitvah slovenske arhitekture: 'Vizije resničnosti' (Benetke 1991) in '9 arhitektov' (Madrid, Barcelona, Ljubljana, Zagreb, Maribor 1996). Leta 2006 je skupaj s Sadar Vuga arhitekti pripravil projekt Formula Nova Ljubljana, ki je predstavljal Slovenijo na 10. mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah. V letu 2007 je kot gostujoči urednik sodeloval pri izdaji posebne številke revije World Architecture, ki je bila v celoti posvečena sodobni slovenski arhitekturi.

Nazadnje je bil zaposlen na mestni občini Ljubljana, kjer je delal na različnih položajih in projektih. Pomemben je njegov prispevek k projektu Ljubljane za kulturno prestolnico 2012. Skrbel je za projekte v javnem prostoru, od novih avtobusnih postajališč in urbane opreme, do prenove trgov in najnovejših ureditev v središču Ljubljane. Za kakovostnejšo podobo javnega prostora si je prizadeval tudi v Svetu za javni prostor.

O arhitekturi je pogosto predaval doma in v tujini. V letu 2007 je svoje znanje, misli in izkušnje delil tudi z udeleženci Trajektove delavnice arhitekturne kritike Traktat.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Stanko
Tomaž, 17.10. 2008, 09:31

Bil je zagrenjen od zavisit tistih, ki mu v besedi niso bili kos in zajedlivosti tistih, ki verjamejo, da nisi arhitkekt, če ne zgradiš hiše. Še eden plemenitih Slovencev, ki se je poslovil prezgodaj in v senci.

J. Držanič
Naj počiva v miru, 17.10. 2008, 11:43

Ostali pa si vzemimo čas za razmislek o življenju in njegovi kvaliteti.
Puščice ostrine nimajo pri takem razmisleku kaj iskati


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Foto: www.ljubljana.si

na vrh